Nedim Şener Ve Ahmet Şık Kimdir Neden Tutuklandılar


Nedim Şener ve Ahmet Şık kimdir?

Son Ergenekon operasyonunda gözaltına alınan gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık, başarılı gazetecilik yaşamlarının yanı sıra AKP ve Cemaati rahatsız edecek nitelikteki kitaplarıyla da dikkat çekiyor.
NEDİM ŞENER
Nedim Şener, son yıllarda en fazla Hrant Dink suikastine dair yaptığı haberler ve yazdığı kitaplarla gündeme geldi. Şener önce “Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları”, ardından da “Kırmızı Cuma” kitaplarıyla cinayetin karanlık noktalarının aydınlatılmasına büyük katkı koymuştu.
Şener, büyük bir gazetecilik çalışması olan kitabında hem Emniyet Teşkilatı, hem de Jandarma Komutanlığı’nın Dink cinayetindeki büyük ihmallerini ortaya koyuyor, bunu yaparken büyük oranda “istihbarat savaşları” dediği, Emniyet’in içerisindeki biri Fethullahçı olan iki farklı ekibin birbirini zor duruma düşürmek için açığa çıkardıklarını düşündüğü bilgilerden yararlanıyordu.
İlk Odatv baskını sonrasında eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın devlet içerisindeki Fethullahçı örgütlenme üzerine yazdığı kitabın, Nedim Şener tarafından kaleme alındığı iddiaları gündeme getirilmişti.
Oysa Hanefi Avcı, söz konusu kitapta “Hrant Dink cinayetinin halihazırda çözülmüş olduğunu” savunuyordu. Şener ise kendi kitaplarında bunun tam tersini kanıtlamış ve cinayet tüm devlet mekanizmasının göz yummasıyla gerçekleştiği için meselenin hiçbir zaman tam olarak çözülmeyeceğini öne sürmüştü.
Şener, Dink suikastiyle ilgili ilk kitabı hakkında Emniyet’in yaptığı suç duyurularından dolayı toplam 32,5 yıl hapis cezasıyla yargılanıyor. Söz konusu ceza, son olarak çocuk mahkemesine sevk edilen katil Ogün Samast için şimdiye kadar istenen cezalardan daha fazla.
Gazeteciliğe 1992’de başladı
Ergenekon davası kapsamında evi basılarak arama yapılan ve gözaltına alınan Nedim Şener, profesyonel gazeteciliğe 1992 yılında Dünya Gazetesi'nde başladı. 1994 yılında, Milliyet Gazetesi'nde göreve başlayan Şener, halen aynı gazetede görevine devam ediyor ve Posta gazetesinde köşe yazıları kaleme alıyordu.
Şener, iki senedir Uğur Dündar’ın “Arena” programına da katılıyordu.
Şener’in kitapları:
Tepeden Tırnağa Yolsuzluk (2001)
Naylon Holding (2002)
Uzun Bir Korku İmparatorluğu’nun Çöküşü (2004)
Kod Adı Atilla (2004)
Fırsatlar Ülkesinde Bir Kemal Abi (2006)
Hayırsever Terrorist (2006)
Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları (2009)
Ergenekon Belgelerinde Fethullah Gülen ve Cemaat (2009)
İşte Hayatım, Uğur Dündar (2010)
Kırmızı Cuma (2011)
Şener’in Ödülleri:
1998, 1999, 2000 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yılın Ekonomi Muhabiri ödülleri.
1998 Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü,
2002 Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü.
2003 yılında Transparency Internatiional (TI)'nın Türkiye ofisi Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği (TSHD) tarafından "Uluslararası Dürüstlük Ödülü" Türkiye adayı seçildi.
2007 yılında Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü kazandı.
2009 yılında da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti "Basın Özgürlüğü" ödülüne layık görüldü.
2010 Yılında Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülü
2010 yılında Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları kitabı nedeniyle Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü verildı.
2010 yılında merkezi Avusturya'da bulunan Uluslararası Basın Enstitüsü (International Press Institute) tarafından dünya genelinde ismi belirlenen 60 "Basın Özgürlüğü Kahramanı" arasında yer aldı. Dünyanın değişik ülkelerinden 60 Basın Özgürlüğü Kahramanı listesinde Türkiye'den Abdi İpekçi ve Hrant Dink'in ismi de yer alıyor.
AHMET ŞIK:
Ahmet Şık, on yıllardır süren profesyonel gazetecilik yaşamını, akademik alanda da sürdürüyordu. Bugünkü operasyonda Şık’ın Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri bölümündeki odası da basıldı.
1970 Adana doğumlu olan Şık, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Şık, 1991-2007 yılları arasında sırasıyla Milliyet, Cumhuriyet, Evrensel, Yeni Yüzyıl ve Radikal gazeteleri ile Nokta dergisinde muhabir ve Reuters’te foto muhabir olarak çalıştı.
Ahmet Şık’ın profesyonel gazetecilikten akademiye kaymasının en büyük sebebi, yürüttüğü sendikal faaliyetten dolayı patronların Şık’ı medyadan aforoz etmeleri oldu.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) üyesi olan Şık, çok sayıda haftalık ve aylık dergi ve günlük gazete ile bazı sivil toplum örgütlerinin yayınlarında insan hakları, gazetecilik ve meslek etiği konularında yazılar kaleme aldı.
Ahmet Şık, Nisan 2010’da Radikal gazetesi muhabiri tecrübeli gazeteci Ertuğrul Mavioğlu’yla birlikte Ergenekon operasyonları üzerine “Kırk Katır Kırk Satır” başlıklı iki ciltlik bir çalışma yayınlamıştı. Türkiye’deki kontrgerilla faaliyetlerinin geçmişini de bugünden bakarak ele alan kitap, operasyonun başlangıcında operasyona destek veren gazetecilerin, giderek süreçte kuşku duymaya ve bunun belli bir kesimi tasfiye amacıyla da kullanıldığını düşünmeye başladıklarını ortaya koyuyordu.
Ahmet Şık son olarak Emniyet'teki cemaat örgütlenmesi üzerine bir kitap yazmıştı. Söz konusu kitap yayınlanmak üzereydi.
Şık’ın kazandığı ödüllerden başlıcaları:
Bülent Dikmener Haber Ödülü (1994)
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Fotoğraf Ödülü (1995)
Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü (2001-2002-2007)
Çağdaş Gazeteciler Derneği Haber Ödülü (2002-2003-2005)
(soL - Haber Merkezi)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar