Enver Aysever: CHP'nin Sağcılaşmasına İtirazım Var


CHP'nin sağcılaşmasına itirazım var" 

SERBAY MANSUROĞLU/BİRGÜN

CHP’nin sol ve sağ  ilişkisini anlatan CHP PM Üyesi ve gazeteci, yazar Aysever:  Haberal, Söylemez, Özbek,  Aygün, Yılmaz gibi isimlerin aday gösterilmelerine, CHP’nin sağcılaştırılmasına kesinlikle itirazım var

CHP Parti Meclisi üyeliği sonrası şimdi de CHP milletvekilliği için aday adayı oldunuz. Kendini sosyalist niteleyen biri olarak neden böyle bir tercihte bulundunuz?
Ben Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyesi olduğum zaman kendi kimliğimden fedakarlık etmedim. Cumhuriyet Halk Partisi nihayetinde sosyal demokrat bir partidir. Ancak sosyal demokrat partilerin içinde kendini sosyalist olarak tanımlayan insanlar vardır. Bu hem Avrupa’da hem dünyada yaygındır. Ben de Kılıçdaroğlu ile birlikte CHP’nin emek eksenli, sınıf eksenli mesajlarının sol temsiliyet açısından önemini görüp aldığım davet üzerine bu partiye katıldım. Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile milletvekili adaylığı için yaptığım görüşmeler sonucunda da demokratik hakkımı kullanabileceğimi Kılıçdaroğlu bana söyledi. Bunun üzerine CHP’nin emekten, soldan yana sürecine katkı koymaya parlamenter olarak devam etmeye karar verdim.
CHP’NİN SAĞ İSİMLERE İHTİYACI YOK
CHP’ye sosyalist biri olarak katıldınız. Fakat, Mustafa Özbek, Mehmet Haberal ile Süleyman Çelebi, Enver Aysever’i aynı partide buluşturan nedir? Hüsamettin Cindoruk, Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile görüşerek CHP’ye seçimlerde katkı koyacağını açıkladı. Bu görüşmeden sonraki günlerde eski genel başkan Deniz Baykal, merkez sağın adresinin CHP olduğunu işaret etti. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Önce şunu söyleyeyim; ulusalcılarla yan yana gelebileceğimiz insanlar vardır. Hüsamettin Cindoruk’un da dışarıdan katkı koymasını anlayışla karşılıyorum. Cindoruk, Türkiye’de sosyal demokrat geçinen pek çok sayıda insandan daha sosyal demokrat tarifleri olan bir insandır. Bu, Cindoruk’un CHP’den aday olmasını gerektirmez. Cindoruk, bugün kendini CHP’ye daha yakın hissediyorsa, bize oy verebilir, destekleyebilir. Ancak benim şuna itirazım var. Mehmet Haberal, Ufuk Söylemez, Mustafa Özbek,  Sinan Aygün, Mesut Yılmaz gibi isimlerin aday gösterilmelerine, CHP’nin sağcılaştırılmasına kesinlikle itirazım var. Bu isimler geçmişlerinin hesabını verebilen, geçmişte partilerine sahip çıkabilen, mücadelelerine sahip çıkabilen insanlar değillerdir. Ercan Karakaş, Perihan Sarı, Gökhan Günaydın gibi isimlerin de buna itirazı var. CHP’nin Süleyman Çelebi, Hilmi Yarayıcı, Eşber Yağmurdereli, belki olsaydı Sırrı Süreyya Önder, Alper Taş, Erkan Baş gibi isimlere ihtiyacı var. Bir de Mustafa Balbay, mutlaka aday olması gereken isimlerden. Haksızlıklara karşı temsili olarak tutuklu gazeteci Mustafa Balbay ismini önemli buluyorum.

13 Haziran nasıl bir Türkiye bizi bekliyor olacak. CHP iktidar olabilir mi? Bugünden öngörünüz nedir?

12 Haziran sonrası Türkiye için çıkabilecek en sağlıklı sonuç  CHP’nin yüzde 35 ve üstü oy alarak tek başına iktidar olmasıdır. Bu olabilir mi? Hep birlikte göreceğiz. CHP’nin son dönem projeleri ciddi yankılar uyandırdı. Bana göre bundan sonra da adaylar doğru seçilebilirse CHP’nin yüzde 35’in üzerinde almaması için engel kalmıyor. Yeterki CHP sağa açılmasın. Sağın tabanından oy alalım tabi ama Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz gibi insanlara CHP’nin ihtiyacı yoktur. Milliyetçilere, ırkçılara, kapitalizmle derdi olmayıp da sırf AKP karşıtı olanlarla CHP’nin işi olamaz. CHP, 12 Haziran sürecinde ve sonrasında emeğin sesini haykırmalıdır. Bu ses  olursa işçilerle, emekçilerle, köylülerle, öğrencilerle, kadınlarla koalisyon kurulup cumhuriyetçi, sol, sosyal demokrat cephe ile CHP iktidara taşınacaktır. birgun.net

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM