Moobbing Kadını Vuruyor


Mobbing kadını vuruyor
Mobbing ile Mücadele Derneği verileri, cinayet ve şiddetin hedefi olan kadınların çalışma yaşamında da 'psikolojik taciz' olarak tanımlanan mobbing mağduru olduğunu ortaya koydu.

Cumhuriyet-Ankara - Mobbing ile Mücadele Derneği, Türkiye’nin kamu kurumları, özel sektör ve üniversite yelpazesinde yaşanan mobbing (psikolojik taciz, yıldırma, baskı) haritasını çıkardı. Dernek, 10 Ağustos tarihinde ‘Üniversiteler ve Mobbing’ konusunda bir basın toplantısı düzenleyecek. Dernek Başkanı Hüseyin Gün, mobbing’in dünyada çalışma hayatında son 27 yıldır en önemli sorun olarak kabul edildiğini söyledi. İşyerinde çalışanlara uygulanan ağır ve tahrik edici saldırıları ifade etmek için “psikolojik taciz” ifadesinin çok basit kaldığını anlatan Gün, Türkiye’nin her yerinden binlerce başvuru yapılan derneklerinin 24 saat hizmet verdiğini söyledi.

Gün’ün verdiği bilgiye göre Türkiye’de çalışanların yüzde 40’ı işyerinde mobbing’e uğruyor. Kadınların yüzde 58’i, erkeklerin yüzde 42’si mobbing mağduru. Mobbing oranı meslekten mesleğe, kuruluş çalışma koşullarına, organizasyon yapısına göre farklılık içeriyor. Derneğe bir yıl içinde elektronik posta, mektup, telefon, yüz yüze görüşme yoluyla 5 bin civarında kişi başvurdu. Oransal büyüklük dikkate alınarak yapılan çalışmada, mobbing mağdurlarında ilk sırayı “ilk ve ortaöğretim” kurumu öğretmenleri alıyor. İkinci sırayı alan öğretim üyelerini, özel ya da kamu finans sektöründe çalışanlar izliyor. Kamu kurumlarında çalışan memurlar (memur-şef-müdür-başkan-genel müdür yardımcısı), kamu kurumlarının temizlik ve özel güvenlik hizmetlerinde taşeron firma olarak hizmet yürüten özel şirket çalışanları da listede yer alıyor.

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere özellikle kamuda ve üniversitelerde, mobbing davaları açıldı ve yargıda yüklü miktarda dosya bekliyor. Davalar, görevi kötüye kullanma, eziyet, hakaret, özel hayata müdahale, haberleşmenin gizliliğini ihlal gibi suçlar kapsamında olduğu gerekçesiyle maddi, manevi tazminat davası kapsamında. Mobbing mağdurları bu davaları doğrudan uygulayana karşı açtıklarında yargısal engellere takılmıyorlar. Mobbing’e karşı dava açma ve şikâyet etme konusunda, kamu sektöründe çalışanlar daha cesur davranırken, bu grubun içinde de ilk sırayı öğretim üyeleri ve öğretmenler alıyor.
Ayşe Sayın/cumhuriyet

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM