Anayasa Mahkemesi Başbakanlığın Sendikaları Denetleyemeyeceğine Karar Verdi


Başbakanlık işçi sendikalarını denetleyemeyecek
ANAYASA Mahkemesi, Başbakanlık Teftiş Kuruluna “işçi sendikaları” üzerinde inceleme, araştırma, soruşturma ve teftiş yapmak ve yaptırmak yetkisi veren yasa hükmünü Anayasa’ya aykırı bularak, iptal etti.

Başbakanlık, bir işçi sendikasındaki yolsuzluk iddiaları üzerine, Başbakanlık müfettişlerinin koordinatörlüğünde bir heyetin inceleme, gerekirse soruşturma, sendikanın beş yıllık iş ve işlemlerinin teftiş edilmesine olur verdi. İşçi sendikası da Ankara 9. İdare Mahkemesinde Başbakanlığın “olur” işlemini iptali istemiyle dava açtı ve Başbakanlık işlemine dayanak gösterilen “18 Mayıs 1987 günlü, 281 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 12. maddesiyle değiştirilen 20. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendinde yer alan ‘her seviyedeki işçi... teşekküllerinde...” ibarelerinin Anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla bu ibarelerin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulmasını talep etti. Ankara 9. İdare Mahkemesi, söz konusu ibarelerin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.evrensel.net

Ankara 9. İdare Mahkemesinin başvurusunu esastan inceleyen Anayasa Mahkemesi, Anayasanın 108. maddesinde yapılan değişiklikle devletin sendikalar üzerinde idari ve mali denetim yetkisinin dayanağının ortadan kaldırıldığına işaret edilerek, “Bu nedenle Başbakanlık Teftiş Kuruluna işçi sendikaları üzerinde inceleme, araştırma, soruşturma ve teftişi yapmak ve yaptırmak yetkisi veren itiraz konusu kural Anayasaya aykırıdır” denildi. (ANKA)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM