DİSK İşsizlik Ödeneğinin 5 Aya Düşürülmesine Asla İzin Vermeyiz


'İşçi düşmanlığının bu kadarına da pes doğrusu!..'
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün işsizlik ödeneğinin 5 aya düşürülmesi planlanan İŞKUR’un 2011-2015 Stratejik Planı’na sert tepki gösterdi: "“Pervasızlığın ve “işçi düşmanlığı”nın bu kadarına da “pes” doğrusu! "

Görgün yaptığı yazılı açıklamada, İşsizlik Sigortası Fonu'nun, işsiz kalan insanların yoksullaşmalarının önüne geçmeyi sağlamak üzere oluşturulduğu bilgisi verildi. Açıklamada ancak, İşsizlik Fonu'ndan koşullar çok ağır olduğu için işsizlerin çoğunluğunun yararlanamadığı ve fondan başka alanlara kaynak aktarıldığı vurgulandı.

Görgün'ün açıklamasında gelinen noktada ise, fonun kendi amacı doğrultusunda kullanılması bir yana, daha fazla sermaye çevrelerine kaynak aktarmaya dönük bir plan yapıldığı belirtildi.

'ASLA MÜSADE ETMEYECEĞİZ'
Görgün'ün açıklamasında şunlar ifade edildi.
2010 yılı sonu itibari ile İşsizlik Sigorta Fonu’nda biriken toplamın 60,6 Milyar TL olduğu açıklanmıştır. Bu miktarın sadece 3 Milyar 750 Milyon TL’lik kısmı işsizlik sigortası ödemesinde kullanılmışken 2008–2009–2010 yıllarında toplam 9 Milyar 105 Milyon 395 bin TL Hazine’ye aktarılmıştır.

Bu verilerden de anlaşıldığı üzere geçmişte işsiz kalanlara yapılan “cüzi” ödemeyle, sermayeye yapılan kaynak aktarımı fonun nasıl yağmalandığını bize göstermektedir.

Ama İŞKUR bunu da işçiler için çok fazla görmüş olmalı ki, işsizlik ödeneğinin ortalama 5 aya düşürülmesini “pervasızca” hedefleyebiliyor!”

Açıklamada son olarak fonun amaçları doğrultusunda kullanılması ve kapsamının ve yararlanma koşullarının çok daha fazla genişletilmesi gerektiği önerisinde bulunuldu ve “Altta kalanın canı çıksın!” politikalarına DİSK'in asla müsade etmeyeceği söylendi.

AKP yoksulu korumasız bırakmaya devam ediyor
CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de işsizlik ödeneğinin 5 aya düşürülmesi planını, "AKP iktidarı sermayeyi devlet şemsiyesi altına alırken yoksulu korumasız bırakmaya devam ediyor" şeklinde yorumladı.

Çelebi yaptığı yazılı açıklamada, "AKP yoksulu daha fazla yoksullaştırıp, işçinin emekçinin hakkını gasp ediyor. AKP iktidarının bayram seyran demeden işsiz vatandaşlarımızı hedef almasıyla, asıl derdini bizlere bir kez daha gösterdi"dedi.

Çelebi, işsizlik Fonu'nun kullanımına ilişkin şu önerilerde bulundu:
"İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları değiştirilerek, yararlananların sayısı artırılmalıdır. Taban genişletilerek, daha çok işsizin bu fondan yararlanması sağlanmalıdır.

İşsizlik ödeneğinden yararlanma süresi artırılmalıdır. Türkiye’de işsizlik ödeneğinden yararlanma süresi Avrupa ortalamasının çok gerisindedir. Bu süreler öncelikli olarak bu düzeye çıkarılmalıdır.

İşsizlik ödeneğinin miktarı ve süresi artırılmalıdır. En fazla asgari ücretle sınırlandırılan bu ödenek, kişinin asgari geçim standartlarını (aile, çocuk, barınma, ulaşım ve beslenme gibi) gözeterek belirlenmelidir.

İşsizlik sigortasında biriken fonların bir bölümü, işsizlerin istihdama kazandırılması için etkin olarak kullanılmalıdır. İşsizlik fonu, işsizlere meslek edindirme, meslek geliştirme ve yetiştirme eğitimi verme, iş bulma danışmanlığı yapma ve işe yerleştirme gibi alanlara aktarılmalıdır."

6 milyon 370 bin işsiz
Görgün Türkiye'de özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırma, politikalarıyla kayıtdışı ilişkilerin temel kural haline geldiğini belirtti. Kayıtlı sektörlerde ise çalışanları da krizin vurduğu ifade eden Görgün; umutsuz işsizlerle 5 milyon 203 bin, gizli işsizlerle 6 milyon 370 bin düzeyinde işsiz gerçeği ile başabaşa kalınarak yoksulluk sürecinin derinleştiğini vurguladı.birgun.net

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM