İntibak Yasası 2012 Yılının İlk Yarısında Çıkacak


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İntibak Yasası için ilk kez tarih verdi!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emekli aylıklarına denge getirmesi planlanan İntibak Yasası'na ilişkin düzenlemeyi önümüzdeki yılın ilk yarısı içinde bitirmeye çalışacaklarını söyledi. 2000 yılından önce emekli olanların sayısının 2,5 milyon olduğunu açıklayan Bakan Çelik, düzenlemeyle eşit gün ve prime eşit maaş ödeneceğini söyledi.

Çelik, Türkiye Emekliler Derneğinin 41. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Barcelo Otel'de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, emekliliğin son değil, sondan önceki durak olduğunu belirterek, yapılacak daha çok şey olduğunu ifade etti.

SUÇU ESKİ HÜKÜMETLERE ATTI
Türkiye'nin 21. yüzyıla krizlerle girdiğine işaret eden Çelik, 1994 ve 2001 yılındaki krizlerin ve çekişmelerin emeklileri de olumsuz etkilediğini belirtti. Çelik, ''Son 9 yılda kayıp yılları kazanmak için çok efor sarf ettik, sarf ediyoruz. 'Kaybolan 20-30 yılları nasıl kazanabiliriz ve dünya yarışında nasıl var olabiliriz' diye çaba gösteriliyor. 9 yılda gerçekten geçmiş yıllara bedel icraatlara imza attık. Türkiye artık kim ne derse desin, içeride istikrar, içeride de itibarı olan bir ülke noktasına geldi'' diye konuştu.

İNTİBAK YASASI
Bakan Çelik, işçi emeklilerinin aylıklarına ilişkin sorunun 1975-1980 yıllarında başladığına işaret ederek, bunun nedeninin aylık bağlama 1981'den 2000'e kadar uygulanan aylık bağlama sistemindeki farklılıklardan kaynaklandığını söyledi.

1981 yılında emekli olanlar ile 2000 öncesinde emekli olanlar arasındaki maaş farklılıklarının ortadan kaldırılarak eşit prime ve eşit prim gün sayısına eşit maaş ödeneceğini söyleyen Çelik, 2000 yıl öncesi emekli sayısının 2,5 milyon olduğunu ifade etti. Bu konuda dernekler ve konuya katkı sağlayacak tüm emeklilerle görüşmeye hazır olduklarını anlatan Çelik, çıkan kanunun 74 milyonu ilgilendirdiğini söyledi.

HEDEF 2012'NİN İLK ALTI
Çalışmada son noktaya gelindiğini, sosyal taraflarla bir araya gelerek intibak yasasını Bakanlar Kurulu'na sevk edeceklerini dile getiren Çelik, şunları söyledi:

''2012 yılının ilk yarısında bitirmeye çalışacağız. 2,5 milyon dosyayı elden geçireceksiniz. Bunun zaman dilimine ihtiyaç var. Biter bitmez de yasası çıkmış olacak zaten. Yasası çıkmış olacak bu düzenlemenin ödemesi 2013 başında olabilecek. Defaten olması bizim arzumuzdur. Çalışma Bakanı, çalışanlardan, emeklilerden yanadır. Hükümet'te bir de Maliye Bakanı Bakanı var, parayı sıkı tutan bakanımız var, ekonomiden sorumlu bakanımız var. konuları Bakanlar Kuruluna geldiği zaman konuşup, takvimi ortaya koyacağız. 2012'nin özellikle 6-7 ayının bu çalışmaları tamamlama süresi olduğunun da bilinmesini istiyorum.

Çelik, yaptıkları çalışmalarda 5 bin gün prim ödeyenlerin, 9 bin gün prim ödeyenlerle aynı maaşı aldıklarını tespit ettiklerini belirterek, ''Yapılacak düzenleme ile bu durumdaki 5 bin gün prim ödeyerek maaş alana belki bir şey isabet etmeyecek ama 9 bin gün prim yatırdığı halde 5 bin gün prim yatıran kadar maaş alandaki adaletsizlik aradan kalkmış olacak, o da aradaki farkı almış olacak'' dedi.
Kaynak :internethaber.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM