Birden Fazla Sendikaya Üyelik Nasıl Olur



Birden Fazla Sendikaya Üyelik Nasıl Olur
12 Eylül 2011'de yapılan referandumla Anayasa'nın sendikal haklara ilişkin maddelerinde de değişiklikler yapıldı. Anayasa'da yapılan değişikliğe göre "Aynı işkolunda olmamak kaydıyla, işçi veya işverenler farklı işkolunda ve aynı zamanda birden çok sendikaya üye olabilecekler. Ancak aynı işkolunda ve aynı zamanda farklı işverenlerin işyerlerinde çalışan işçiler birden çok sendikaya üye olabilirler. İşçi ve işverenlerin bu hükme aykırı şekilde birden çok sendikaya üye olmaları halinde sonraki üyelikler geçersiz sayılacak."

Sendikalar Ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 17. Maddesine Göre, Sendika Üyeliği Ve Birden Fazla Sendikaya Üyeliğinin Kazanılması Aşağıdaki Şekilde Düzenlenmiştir:



Sendika üyeliği ve üyeliğin kazanılması MADDE 17- 
(1) On beş yaşını dolduran ve bu Kanun hükümlerine göre isçi sayılanlar, isçi sendikalarına üye olabilir.

(2) Bu Kanun anlamında isveren sayılanlar, isveren sendikalarına üye olabilir.

(3) Sendikaya üye olmak serbesttir. Hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz. İsçi veya isverenler aynı iskolunda ve aynı zamanda birden çok sendikaya üye olamaz. Ancak aynı iskolunda ve aynı zamanda farklı isverenlere ait isyerlerinde çalısan isçiler birden çok sendikaya üye olabilir. İsçi ve isverenlerin bu hükme aykırı sekilde birden çok sendikaya üye olmaları hâlinde sonraki üyelikler geçersizdir.

(4) Bir isyerinde yardımcı islerde çalısan isçiler de, isyerinin girdiği iskolunda kurulu bir sendikaya üye olabilir.(1) On bes yasını dolduran ve bu Kanun hükümlerine göre isçi sayılanlar, isçi sendikalarına üye olabilir.

(5) Sendikaya üyelik, Bakanlıkça sağlanacak elektronik basvuru sistemine e-Devlet kapısı üzerinden üyelik basvurusunda bulunulması ve sendika tüzüğünde belirlenen yetkili organın kabulü ile e-Devlet kapısı üzerinden kazanılır. Üyelik basvurusu, sendika tarafından otuz gün içinde reddedilmediği takdirde üyelik talebi kabul edilmis sayılır. Haklı bir neden gösterilmeden üyelik basvurusu kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde dava açabilir. Mahkemenin kararı kesindir. Mahkemenin davacı lehine karar vermesi hâlinde üyelik, red kararının alındığı tarihte kazanılmıs sayılır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar