İşkolu İstatistikleri Resmi Gazete 2012


2012 İşkolu İstatistikleri Açıklandığında Bu Sayfada Yayınlanacak...

İşkolu İstatistikleri Resmi Gazete 2012 
Türkiye'de yarın kaos günü
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplusözleşme yetkisine sahip sendika sayısının 12'ye inmesine neden olacak işkolu istatistiklerini yarın yayınlayacaklarını söyledi. Bu durumda DİSK'in bütün sendikalarının toplusözleşme yetkisi düşecek, Hak-İş de bir tek Hizmet-İş toplusözleşme yetkisine sahip kalacak. Türk-İş'e bağlı 35 sendikadan ise sadece 11 sendika toplusözleşme yetkisi sahibi olacak.

PATRONLAR İSTEMEYİNCE YASA ÇIKMADI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, öneceki gün Kosova Cumhuriyeti'ne yaptığı ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çelik, Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'nı 3 ay önce Bakanlar Kurulu'na sevk ettiklerini belirterek, ihtilaflar nedeniyle yasayı Meclis'e göndermediklerini söyledi. Bakan Çelik, işkolu barajının ne olacağına dair sendikaların ve patronları farklı görüşlerinin olduğuna dikkat çekti.

Sendikaların büyük bölümünün toplusözleşme yetkisinin düşmesine neden olacak işkolu istatistiklerinin yayınlanmasıyla ilgili soruya ise Çelik, 'Pazartesi bence sürenin son günü. Uzatılmayacağını ifade ettik, açıkça deklare ettik" diye cevap verdi.

Bunun üzerine Bakan Çelik'e tasarı yasalaşmadan istatistikler yayımlanırsa pek çok sendikanın toplusözleşme yapma yetkisinin düşeceği hatırlatıldı. Ancak Çelik, yetkisi düşmeyen sendikaların önemli bölümünün de işkolu barajı aranmayan sendikalar olduğunu belirten, anlaşılmaz bir karşılık verdi. Çelik ardından da İşkolu ve işyeri barajı konusunda, hızlı bir şekilde veya bir rakam konup, bir baraj konup yasanın bir an önce Meclis'e gönderilmesi gerekiyor. Bizler de Çalışma Bakanlığı olarak önümüzde bulunan bu meselelerin takibi ve çözümü için uğraşıyoruz. Umarım biraz sağduyu hakim olur ve sosyal taraflar bu konuların neticelenmesi konusunda destek verirler'' diye konuştu.

ÇELİK'TEN SANAL ALEM SAVUNMASI
Çelik istatistiklerin yayınlanmasıyla ilgili şöyle bir savunmada bulundu, ''Türkiye'de 3 milyon 200 bin sendikalı işçi yok. Türkiye'de 880 bin sendikalı işçi var. İki yolumuz var. Ya, '3 milyon 200 bin sendikalı işçimiz var' deyip kendimizi kandıracağız, kimsenin inanmadığı bir yalanı söyleyeceğiz. Bunu söylemeyeceğimize göre 880 bin sendikalı üyemiz var. SGK verileri bunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Sanal alemden gerçek aleme geçmemiz gerekiyor."

AÇIK KAPI BIRAKTI
Çelik konuşmasında son olarak açık bir kapı bırakarak, İşkolu ve işyeri barajı konusunda, net ve dürüst bir şekilde, herkesin inandığı rakamlar konulması gerektiğini söyledi Çelik, istatistiklerin yayımlanmasının daha önce 4 kez uzatıldığını hatırlattı. Çelik, ''4. kez uzatılan bir düzenleme, kesin kez uzatılmayacağı ifade edildiğine göre, ya istatistikler yayımlanacaktır, hızlı bir şekilde veya bir rakam konup, bir baraj konup yasanın bir an önce Meclis'e gönderilmesi gerekiyor. Bizler de Çalışma Bakanlığı olarak önümüzde bulunan bu meselelerin takibi ve çözümü için uğraşıyoruz. Umarım biraz sağduyu hakim olur ve sosyal taraflar bu konuların neticelenmesi konusunda destek verirler'' diye konuştu.

Taslak evrensel normlara uygun değil
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı her ne kadar, sendikalar yasası üzerinden dönen tartışmaları barajlar konusunda anlaşmazlık olarak yansıtmaya çalışsa da bu doğru değil. DİSK hazırlanan yasa taslağının evrensel normları tam olarak kaşılamadığını belirtiyor. Çünkü sendikaların en önemli silahı grev hakkı üzerindeki yasaklar devam ettiriliyor.birgun.net

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM