İşsizler De Genel Sağlık Sigortası Ödeyecek



İŞSİZ DE SİGORTA PRİMİ ÖDEYECEK
Genel Sağlık Sigortası kapsamında 35 TL ile 212 TL arasında prim ödeme zorunluluğu var. 18 yaşını doldurmuş herkes çalışsa da çalışmasa de gelirine göre sigorta primini yatıracak. 

Genel Sağlık Sigortası 1 Ocak 2012 itibarı ile başladı. Bundan sonra 18 yaşın üzerindeki herkesten sağlık sigortası primi kesilecek. Eğer 18 yaşın üzerindeki kişi lisede öğrenim görüyorsa 20; üniversite eğitimi alıyorsa 25 yaşına kadar primleri devlet tarafından karşılanacak. Ancak bu kişi öğrenim görmüyorsa o zaman sağlık sigortası primi ödeyerek hastanelerden sağlık hizmeti almak zorunda kalacak.

Buna göre önce 18 yaşın üzerindeki kişinin yaşadığı ailenin aylık toplam gelirine bakılacak; ailenin toplam geliri, ailedeki fert sayısına bölünerek kişi başına düşen aylık gelir bulunacak. Ailede birey başına düşen aylık gelir, brüt asgari ücretin üçte birinden fazla ise 18 yaşından büyük her birey için Genel Sağlık Sigortası Primi ödenecek.

Bu aşamada 1 ay içinde çocuğunuzun, bulunduğunuz bölgedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na gelir testi yapılması için başvuruda bulunması gerekiyor. Aksi taktirde, tescil işlemi resen yapılacak ve çocuğunuz adına her ay brüt asgari ücretin %12'si kadar, yani Ocak 2012 itibarı ile 106,38 TL Genel Sağlık Sigortası Primi ödemek zorunda kalacaksınız.

Gelir tespiti yapılması için başvuracak kişiler, gelir tespitine esas teşkil edecek göstergeleri içeren başvuru formu ile müracaat edecekler. Ancak, başvuru işleminin kanunî temsilciler tarafından yapılması hâlinde mahkemeden alınmış karar örneği, vekil tarafından başvuru yapılması hâlinde vekâletname örneği başvuru formuna eklenecek. Aynı aileden birden fazla kişinin gelir testine tâbi tutulacak kişi olması hâlinde aynı form ile başvuru yapılacak.

Başvuru, kişinin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı ikametgâhının bulunduğu il veya ilçe idarî sınırları içerisindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yapılacak.

Başvuru formunda beyan edilen bilgiler doğrultusunda, yapılan gelir testi sonucunu doğrulamak amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca belirlenen esaslar çerçevesinde, vakıf personeli tarafından tanıtıcı kimlik belgesi gösterilmek suretiyle hane ziyareti bilgi formuyla, başvuruda bulunanların ikametgâhlarına gidilerek hane ziyaretleri gerçekleştirilecek.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca yapılacak gelir testinde ailenizde kişi başına düşen aylık geliriniz tescil edilecek ve Genel Sağlık Sigortası primi ödeyip ödemeyeceğiniz; ödeyecekseniz bu primin tutarı belirlenecek.

Öncelikle belirtmek isteriz ki, çalışan bir kişinin eşi, yaşına bakılmaksızın malûl olduğu tespit edilen ve evli olmayan çocukları ile 18 yaşını doldurmamış çocukları (çocukların eğitim görmeleri durumunda lise için en fazla 20, üniversite için en fazla 25 yaşına kadar) Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim ödemekle yükümlü değil.

Bunun dışında 18 yaşını doldurmuş, eğitim görmeyen ve çalışmayan tüm çocuklar Genel Sağlık Sigortası'na prim ödemek zorunda.Anayurt Gazetesi

Yorumlar

  1. masum vatandaş10 Mayıs 2013 12:15

    oh be bu kanunları çıkaranlar hem vergileri alsınlar, ama adamlara yetmiyo gözleri doymuyo , kendileri sağlık sigortası ödüyolar mı yoo, vatandaş sömürülüyor, bunu devlet yapıyo, Madem ki Devlet gelirimizden zorunlu pay çıkartıyo, o halde neden bunu verdiğimiz vergilerden ödemiyo, o vergiler nereye gidiyor. Vatandaş bankalarla bilmem faiziyle uğraşarak devletin saçma sapan uygulamalarına piyon oluyor. Zorla durduk yere bankayla işe yaramayan hastanelerle uğraşmak zorundayız, zaten bu sağlık sigortası ne hastanenin parasını ne de ilacın parasını karşılamıyor.
    Bu sistem şöyle olmalı: alınan maaştan, aylık kazançtan kesinti yapmalılar, bu da zaten yüzde birlik bişey olmalı, herkes hastane etkinliği yapmıyo, yılda iki kez belki gidiyor. Doğrusu budur ha böyle yapmıyosan herkes istediği hastaneye gider ve devletin ona verdiği indirim kartını göstererek yüzde indirimi kaçsa ona göre para öder hastaneye, boşyere insanlar para ödeyip birde bunun zorunlu kendi ayağıyla emeğiyle ödenmesi saçmalık, birde üstüne yetersiz ve saçma bir uygulama.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar

6772 Sayılı İlave Tediye Kanunu