Polisler De Sendika Kurmak İstiyor


Polisler Sendikalı Olmak İstiyor
Polisler sendika kurmak için harekete geçti. Talepleri çalışma saatlerinin düzenlenmesi, mobbing'in son bulması ve emeklilikle ilgili düzenlemeler.

Artık polisler de sendikalarını kurmak istiyor. Bir grup polis http://turkiyepolissendikasi.com/ adresli web sitesinde polislerin sendika kurabilmesinin önünün açılması için imza toplamaya başladı.

Radikal'den Enis Taylan'ın haberine göre, polislerin sendikalı olmak istemesinin nedenleri mobbingle mücadele, çalışma saatlerinin düzenlenmesi ve emeklilik maaşları.

Polisler, polis sendikası kurulmasının önündeki engelleri zihinlerdeki sendika veya örgütlenmeye dönük ve empoze edilen olumsuz düşünceler olarak tanımlıyor.

Siyasi söylem ve eylem yasağını kabul edebileceklerini de ifade eden polisler, sendikanın özellikle yüksek rütbedeki polis şeflerinin siyasi iradeye boyun eğmek zorunda kalmayacağı bir sistem yaratabileceğini düşünüyor. Geçmişteki Pol-Bir ve Pol-Der deneyimlerini ise tarafsız olmamaları nedeniyle "halkın gözünde polisi küçük düşüren, teşebbüsler" olarak gördüklerini belirtiyor.

İnternet sitesini kuran polisler, polis intiharlarının hemen hemen hepsinin meslekle ilgili olduğunu ama "ailevi sebepler" denilerek kapatılmaya çalışıldığını söylerken, sendikayla insanca yaşam hakkına sahip olmak istediklerini ifade ediyor.

Öncelikli talep çalışma saatlerinin düzenlenmesi

Sendika kurulursa öncelikle polisin çalışma saatlerini düzenlemek için çaba harcayacaklarını ifade eden site yöneticileri, bunun için Devlet Memurluğu Kanunu'nda (DMK) belirtildiği şekliyle mesailerinin haftada 40 saat olarak uygulanmasını ve çalışma esaslarının net, ayrıntılı şekilde yönetmelikte gösterilmesini istiyor. 40 saatin üzerindeki mesai için ise ek ücret talebi var.

Ödemelerin tazminat yerine maaşa zam şeklinde uygulanmasını isteyen polisler üçüncü adımda ise emeklilik için uğraşıyor. Birinci dereceden emekli oldukları halde üçüncü dereceden maaş aldıklarını ifade eden polisler, bunun da düzeltilmesi için çalışacaklarını belirtiyor. Ayrıca sendikanın kurulmasıyla kurumsal mobbinglerin de bitmesini istiyorlar.

Kamu Görevlileri Sendika Kanunu'na göre polis, asker, MİT görevlisi, hâkim, savcı ve askeri kurumlardaki sivil memurlar sendika kuramıyor. Ancak anayasanın 90. maddesine göre bu yasak geçersiz. Anayasanın bu maddesi uluslararası yasaları ülke yasalarından üstün kılıyor. ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) ile yapılan sözleşmeler de her kesimin sendika kurabileceklerini gösteriyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Kamu Çalışanları Sendikası'nın (Kamu-Sen) ise bir polis sendikası kurulması konusundaki görüşleri şöyle:

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün: Çok faydalı olur. Bu polisi de yumuşatır. Sendikalı olurlarsa amirlerine karşı güvenceleri olur ve özgür davranabilirler. Yasadışı ve olumsuz emirleri daha az dikkate alabilirler.

Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk: Tüm kamu çalışanları sendika kurmalı. Bu, vatan hainliği değildir. Ülkeye zarar vermek değildir. Askeriyedeki sivil memurlara bile sendika hakkı vermeyen hükümet, polislere de vermez. Sendika göreve engel teşkil etmez. Grev kısıtlı tutulabilir.

KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul: Herkesin sendika kurması gerekli. Polis de Silahlı Kuvvetler de özgürce örgütlenmeli. ILO bunu öngörüyor. Bize bir talep gelmedi. Askeriyede çalışan sivil memurların da böyle bir girişimi var. (ÇT)  İstanbul - BİA Haber Merkezi  bianet.org

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM