Toplu İş İlişkiler Yasası Bakanlar Kurulunda Bekletiliyor Sendikalar Baraja Takılacak


BİRÇOK SENDİKA BARAJA TAKILACAK
Yasa değişikliği Meclis'e getirilmedi!

2821 ve 2822 sayılı yasaların birleştirilmesiyle oluşturulan Toplu İş İlişkileri Yasa Taslağı hala Bakanlar Kurulu’nda. Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu işkollarındaki işçi sayısı ve sendikaların üye sayısı istatistiklerini 17 Ocak'ta yayınlarsa birçok sendika yüzde 10 barajına takılacak.

Çalışma yaşamını ilgilendiren ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu’na sunulan 4 taslak hala görüşülüp TBMM'ye sevk edilemedi. Hala Bakanlar Kurulu'nda görüşülmeyi bekleyen 2821 sayılı Sendikalar Yasası ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası’nın birleştirilmesiyle hazırlanan Toplu İş İlişkileri Yasa Taslağı, Kamu Görevlileri Sendikaları Yasa Taslağı, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Taslağı işçi-memur tüm çalışanların, İntibak Yasa Taslağı da emeklilerin haklarını düzenliyor.

İşçilerin haklarını düzenleyen Toplu İş İlişkileri Yasa Taslağı’nın işkolu istatistiklerinin yayımlanacağı 17 Ocak’a kadar yasalaştırılması gerekiyor. Yeni taslakta iş kolu barajı binde 5'e düşürülüyor. Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu işkollarındaki işçi sayısı ve sendikaların üye sayısı istatistiklerini 17 Ocak'ta Yasa çıkmadan yayınlarsa birçok sendika yüzde 10 barajına takılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 1984'ten bu yana her yıl Ocak ve Temmuz aylarının 17'sinde yayımlanan 'Bir işkolunda işçi sayısı ve sendikaların üye sayısı' ile ilgili istatistikler 2009 yılından beri açıklanmıyor. Sendikalar yayınlanan istatistiklere göre yetki belgesi alıyor ve işverenle toplu iş sözleşme imzalıyor. Eğer yasa çıkmadan istatistikler yayınlanırsa bu ayın 17'sinden sonra bir çok işçi sendikası yüzde 10 barajına takılma ve TİS imzalayamama tehlikesi ile karşı karşıya kalabilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkili sendikanın belirlenmesinde ve istatistiklerin düzenlenmesinde, 1/8/2010 tarihinden itibaren kendisine gönderilen üyelik ve istifa bildirimleri ile Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan işçi bildirimlerini esas alıyor. Ancak çıkarılan Torba Yasa ile istatistiklerin açıklanması 31 Aralık 201 l'e kadar ertelenmişti. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun işkollarındaki işçi sayısı ve sendikaların üye sayısını bu ayın 17'sinde Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre açıklaması gerekiyor.

Toplu İş İlişkileri Yasa Taslağı'nı ekte PDF dosyasında veriyoruz.petrol-is.org.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM