Hava İş Sendikası'na Grev Hakkı İçin Bir İmzada Siz Verin

Hava İş Sendikası'na Grev Hakkı çin Bir İmzada Siz Verin
Grev hakkı için kampanya
Hava-İş Sendikası Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısındaki hava ulaşımındaki grev engelleme düzenlemesine karşı imza kampanyası başlattı.

Hava-İş Sendikası Genel Merkezi, hava iş kolunda grevi fiili olarak yasaklayan yasa taslağına karşı kampanya başlattığını duyurdu.

2821 sayılı Sendikalar Yasası ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev Lokavt Yasası'nın 12 Eylül Askeri Darbesi'nin ürünü olduğunu belirten Hava-İş Sendikası'nın "Yüzde 100 grev hakkımız engellenemez" kampanyası ile ilgili açıklaması şöyle:

"Yasa Tasarısının 64. Maddesi ne Bakanlığın taslağında olmayan ancak Bakanlar Kurulundan Meclise gönderilen tasarıya son anda eklenen madde aynen şöyle diyor;

"(6) Hava ulaşımı alanında faaliyet gösteren işyerleri veya işletmelerde grev esnasında işveren faaliyetin yüzde kırkını sürdürebilir. Bu durumda, çalışacak işçilerin sayısı, niteliği ve çalışma yerleri, işyerinde veya işletmede çalışan işçi sayısına göre işveren tarafından belirlenir. Bu hükmün uygulanmasında, listenin tespiti, ilânı, işçi sendikasına tebliği ve listeye itiraz usûlü hakkında 65 inci maddenin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır."

Yani işçiler grev ilan edecek ama işveren istediği işçilerle hava ulaşım faaliyetlerinin %40'nı sürdürebilecek. Yani YASAL BİR GREV KIRICILIĞI SİSTEMİ OLUŞTURULACAK.

Bu resmen hava ulaşımında grev silahının işçilerin elinden alınması ve böylelikle özgürce pazarlık hakkının ortadan kaldırılması anlamına gelen ve haklarımızı derinden etkileyecek bir anti-demokratik düzenlemedir.
Yeni düzenlemede İLO'nun evrensel olarak kabul ettiği ve Hükümetlerimizin imzaladığı sözleşmelerine temelden aykırı birçok engelleme devam ettirilmektedir. Ancak hava ulaşımında grev hakkına vurulan bu darbe bizi hepsinden çok ilgilendirilmektedir.

Yasadaki bu düzenleme yasanın kendi iç hukuki düzenlemelerine aykırı, Anayasanın eşitlik kuralını çiğneyen yapıdadır.

Çünkü aynı yasa tasarısında GREVİN TANIMI aşağıdaki gibi yapılmaktadır.

"Grevin tanımı
MADDE 58- (1)İşçilerin, topluca çalışmamak suretiyle işyerinde faaliyeti durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla aralarında anlaşarak veya bir kuruluşun aynı amaçla topluca çalışmamaları için verdiği karara uyarak işi bırakmalarına grev denir.

(2) Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması hâlinde işçilerin ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma şartlarını korumak veya geliştirmek amacıyla bu Kanun hükümlerine uygun olarak yapılan greve kanunî grev denir."

Görüldüğü gibi Yasa Tasarısı GREVİ işçileri faaliyeti TOPLUCA DURDURMASI olarak tarif etmektedir. Ama 64. Maddenin 6. Fıkrası bu tanıma aykırıdır.

Getirilen bu grevi yasaklama ve grev kırıcılığı maddesi başta ILO'nun 87 ve 98 sayılı sözleşmeleri olmak üzere Avrupa Sosyal Şartı, BM Ekonomik, Sosyal Kültürel Haklar Sözleşmesi gibi birçok sözleşmeyle birlikte Anayasa'nın 90. Maddesine de aykırıdır.

TÜM BUNLAR DIŞINDA BİZİ BU TASARI KANUNLAŞIRSA BEKLEYEN BİR TEHLİKE VAR!
Halen sürmekte olan 23. Dönem toplu iş sözleşmesi ve yakında başlayacak THY Teknik A.Ş toplu iş sözleşmelerinde grev hakkımızın işverenler üzerindeki baskısı ve pazarlık gücümüzün arttırılması büyük yara alacaktır.

Hava ulaşımında faaliyetlerin grev esnasında %40 oranında sürdürülmesi uçakların uçması demektir. Dolayısı ile işverenler işçileri kolayca greve sürükleyebilecek adımları atarak toplumsal dayanışmayı kıracak, insanları greve katılan katılmayan olarak bölecek böylelikle en etkili pazarlık silahımızı elimizden alarak toplu iş sözleşmelerini etkisiz hale getirecektir.

Bu nedenle bu tasarının 64. Maddesi 6. Fıkrasının bu yasa tasarısından mutlaka çıkarılması gerekmektedir. Bu açıdan sendikamız bu maddenin geçmemesi için hem TBMM'deki partiler, hem TBMM ilgili komisyonları nezdinde çalışma yapmaktadır.

Ancak siz üyelerimizin de kendi geleceğiniz için ve halen süren ve önümüzdeki günlerde başlayacak toplu iş sözleşmelerimizin başarıya ulaşması için bu tasarı maddesine karşı olduğumuzu ifade eden kampanyaya katılmanız büyük önem taşımaktadır."
Kampanyaya destek vermek için buraya  tıklayınız

EmekDunyasi.Net

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM