Toroslar Elektirik Dağıtım A.Ş'de (TEDAŞ) İşten Atılan Taşeron İşçileri Direnişte


Enerji-Sen: 'TEDAŞ suç işliyor'
Adana’da Toroslar Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nde işten çıkarılan enerji işçileri direnişlerinin 12’nci gününde Adana Adliyesi’ne yürüdü. Polis barikatını geçen işçiler işten çıkardığı işçilerin yerine yeni işçiler almak için kurs vermeye başlayan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu

Adana’da, Toroslar Elektirik Dağıtım A.Ş'de (TEDAŞ) işten atılan taşeron enerji işçileri direnişlerinin 12’nci gününde savcılığa suç duyurusunda bulundu.

TEDAŞ yetkilileri 48 işçiyi işten çıkardıktan sonra, yeni işe alacağı işçilere kurs vermeye başlayınca Enerji-Sen üyeleri TEDAŞ hakkında bugün suç duyurusunda bulundu.

Enerji-Sen üyeleri, direnişin sürdüğü TEDAŞ önünde bir araya gelerek Adana Adliyesi’ne yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık, “Taşeron işçiyiz örgütlüyüz güçlüyüz”, “İşimizi geri istiyoruz”, “Direne direne kazancağız”, “Sendika haktır engellenemez” sloganları atıldı. İşçiler adliyeye yaklaştıkları sırada önleri polis tarafından kesildi. Polis, işçileri arka sokaktan adliyeye yönlendirmeye çalışsa da işçiler kendi belirledikleri güzergahtan adliye önüne gideceklerini söyledi. Polis, işçileri “Buradan yürürseniz hepinize para cezası keseceğiz” diyerek tehdit etti, ancak işçiler polis barikatını geçerek yürüyüşlerini sürdürdü.

4857 sayılı İş Kanunu 34. Madde: Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir.

Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.

Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.

Adliye’nin arka kapısı önüne gelen Enerji-Sen üyeleri, burada bir basın açıklaması yaptı. İşten atılan 48 enerji işçisinin 3 aydır maaş alamadıklarını söyleyen işçiler, daha önce yazılı dilekçelerle taleplerini TEDAŞ yetkililerine bildirdiklerini belirtti. TEDAŞ yetkililerinin sorunları görmezden geldiğini belirten Enerji-Sen üyeleri, ücretlerini alamadıkları için İş Kanunu’nun 34’üncü maddesini uyguladıklarını ve işten çıkarıldıklarını hatırlattı.

Enerji-Sen üyeleri daha önce Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ile görüştüklerini ve işçilerin sorunlarının 12 Mart günü Valilikta bir toplantı yapılacağına dair söz verildiğini söyledi. 12 Mart günü düzenlenen, TEDAŞ Bölge Müdürü, İŞKUR Bölge Müdürü, Çalışma Bölge Müdürü ve Enerji-Sen temsilcilerinin katıldığı toplantı sonucunda işçilerin yaşadığı sorunların çözülecei söylenmişti.

Enerji-Sen üyeleri 12 Mart günü gerçekleştitilen toplantıda işilerin sorunlarının çözüleceğine dair sözler verilmesine rağmen TEDAŞ yetkililerinin işten çıkardıkları işçilerin yerine yeni işçiler almak için kurs başlatarak hukuksuzluğa devam ettiğini söyledi.

Enerji işçileri, haklarını alana kadar direnişlerini sürdfüreceklerini belirterek basın açıklamasını sonlandırdı. Basın açıklmasının ardından 33 işçi, avuklarıyla birlikte TEDAŞ yetkilileri hakkında suç duyurusuna bulmak için adliyeye girdi. Suç duyurusunda bulunan işçiler hep birlikte direniş çadırına döndü. Sendika.Org / Adana

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM