Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde 5 Bin Tekstil İşçisi Grevde


5 bin tekstil işçisi grevde
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde 5 tekstil fabrikasında 5 bin işçi grevde. İşçiler, bir haftadır ücretlerin artırılması, verilmeyen 3 aylık ikramiyelerin verilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyor

Antep’te bulunan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Şireci, Gürteks, Gür İplik, Motif İplik ve Canan Tekstil fabrikalarında çalışan işçiler, bir haftadır grevde. Ücretlerin artırılması, verilmeyen 3 aylık ikramiyelerin verilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen işçiler beş fabrikada taleplerinin yerine getirilene kadar mücadelelerini ortaklaştırma kararı aldı.

İşçiler Öz İplik-İş’i istemiyor
Tekstil işçileri kendi oluşturdukları komiteyle direnişi yürütüyor. Beş fabrikanın 2’sinde Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası faaliyet gösterse de işçiler, bu sendikayı kabul etmediklerini söylüyor. Direnişin olduğu organize sanayi bölgesinde 700 fabrikada 120 bin işçi çalışıyor.

Mücadeleler birleşti
DİSK Bölge Başkanı Nihat Bencan, bir haftadır süren direnişi Sendika.Org’a değerlendirdi. Bencan, işverenlerin sanayi bölgesindeki tüm fabrikalarda işçileri aynı çalışma koşullarında çalıştırdıklarını belitti.

İşçilerin ücretlerinin düşürülmesi, üç ayda bir aldıkları ikramiyelerin verilmemesi ve çalışma koşullarının kötü olması nedeniyle greve gittiğini söyleyen Bencan, 5 fabrikanın tüm işçilerinin direnişe katıldığını, direnişteki işçilerin sayısının yaklaşık beş bin olduğunu aktardı.

Beş fabrikadaki işçilerin kendi aralarında seçtikleri işyeri temsilcilerinin gerçekleştirdiği bir toplantıda mücadelenin ortaklaştırılması yönünde adımlar atıldığını ifade eden Bencan “Toplantıda 5 fabrikada da ücretler artırılana, ikramiyeler verilene çalışma koşulları iyileştirilene kadar direnişlerin sürdürülmesi kararı alındı” dedi.

Bencan son olarak şunları söyledi: “İşçiler, işverenlerle görüşme talep ediyor. İşçilerden oluşturulan komitenin muhatap alınmasını ve taleplerinin yerine getirilmesini istiyorlar”

Çorlu’da işçiler tepkili
Evrensel’in haberine göre Çorlu’daki sanayi bölgelerindeki tekstil fabrikalarında işçiler temmuz aylıklarını alamadıkları için tepkili. Zam konusunda bazı fabrikalardaki işçilerin kendi aralarında toplantılar yapıp işverenle konuşma kararı aldığını aktaran Megam işçileri, Antep’teki işçilerin taleplerinin kendi talepleri olduğunu aktarıyor. Evrensel’in haberine göre Çorlu’daki işçiler günde 12 saat çalışıyor ve ayda 1.200 lira kazanıyor.

Kiğılı, Teksim…
Tekstil alanında işçi direnişleri sürüyor. İstanbul Yenibosna’daki Kiğılı fabrikasında işine geri dönmek isteyen Didem Sorhun’un direnişi 21 Temmuz’dan beri sürüyor. İstanbul Merter’de bulunan Teksim Fabrikası’ndaki 24 işçinin 6 Ağustos’ta başlattığı direniş de sürüyor. Teksim’deki işçiler sendikalı (TEKSİF) üyesi oldukları için işten çıkarılmışlardı. Sendika.Org

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM