2013 Yılı Kamu Toplu iş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü (23/7/2013)

2013 Yılı Kamu Toplu iş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü 
(23/7/2013) 
"Yürürlük başlangıç tarihleri 2013 yılı içinde olan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmelerinin (TÜRK-İŞ Konfederasyonuna üye sendikaların örgütlü bulunduğu ve yetki aldığı işyerlerine ilişkin olarak) aşağıdaki esaslar dahilinde sonuçlandırılmaları kabul edilmiş ve işbu protokol düzenlenerek 23/07/2013 tarihinde imza altına alınmıştır.


1- İYİLEŞTİRME:

Toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihinde aylık brüt çıplak ücretleri;

a) 1.100 TL/Ay’m altında olanların aylık brüt çıplak ücretleri 1.100 TL/Ay’a yükseltilecektir.

b) 1.850 TL/Ay’m altında olanların aylık brüt çıplak ücretlerine, 1.850 TL/Ay’ı geçmemek üzere 200 TL/Ay, iyileştirme yapılacaktır.

Günlük ücret sisteminde bu rakamlar 30’a, saatlik ücret sisteminde 225’e bölünmek ve bulunan rakamın kuruş küsuratı 5 ve üzerinde ise tama iblağ edilmek suretiyle toplu iş sözleşmelerine yazılacaktır.(Örnek: 200 TL rakamı günlük ücret sisteminde 6,67 TL, saatlik ücret sisteminde ise 0,89 TL olarak yazılacaktır.)

2- ÜCRET ZAMLARI:

a) Birinci Yıl Birinci Altı Ay Zammı:
İşçilerin (1.) fıkradaki iyileştirme yapıldıktan sonra, toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihindeki (aylık/günlük/saatlik) brüt çıplak ücretlerine, yürürlük başlangıç tarihinden itibaren geçerli olmak üzere birinci altı ay için %4 (Yüzde dört) oranında zam yapılacaktır.

b) Birinci Yıl İkinci Altı Ay Zammı:
İşçilerin birinci yıl birinci altı ayının son günündeki brüt çıplak ücretlerine, (aylık/günlük/saatlik) ikinci altı ayının birinci gününden geçerli olmak üzere %4 (Yüzde dört) oranında zam yapılacaktır.

Ancak, T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Aralık 2013 indeks sayısının. Haziran 2013 indeks sayısına göre değişim oranının % 4!ü (Yüzde dördü) aşması halinde aşan kısmın tamamı, ikinci yıl birinci altı ay ücret zammı oranına ilave edilecektir. (Bu örnek yürürlük başlangıcı 01.01.2013 tarihi olan toplu iş sözleşmeleri için yapılmıştır. İkinci yılın ikinci altı ayında gerçekleşecek enflasyon oranı her toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihi dikkate alınmak suretiyle iş bu örneğe uygun biçimde T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Türkiye Geneli indeks sayısındaki altı aylık değişim oranına göre belirlenecektir.

c) İkinci Yıl Birinci Altı Ay Zammı:
İşçilerin toplu iş sözleşmesinin birinci yıl ikinci altı ayının son günündeki (aylık/günlük/saatlik) brüt çıplak ücretlerine, ikinci yıl birinci altı ayının birinci gününden geçerli olmak üzere %3 (Yüzde üç) oranında zam yapılacaktır.

Ancak, T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Haziran 2014 indeks sayısının, Aralık 2013 indeks sayısına göre değişim oranının %3’ü (Yüzde üçü) aşması halinde aşan kısmın tamamı, ikinci yıl ikinci altı ay ücret zammı oranına ilave edilecektir. (Bu örnek yürürlük başlangıcı 01.01.2013 tarihi olan toplu iş sözleşmeleri için yapılmıştır. İkinci yılın birinci altı ayında gerçekleşecek enflasyon oranı her toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihi dikkate alınmak suretiyle iş bu örneğe uygun biçimde T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Türkiye Geneli indeks sayısındaki altı aylık değişim oranına göre belirlenecektir.)

d) İkinci Yıl İkinci Altı Ay Zammı:
İşçilerin toplu iş sözleşmesinin ikinci yıl birinci altı ayının son günündeki (aylık/günlük/saatlik) brüt çıplak ücretlerine, ikinci yıl ikinci altı ayının birinci gününden geçerli olmak üzere %3 (Yüzde üç) oranında zam yapılacaktır.

Ancak, T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Türkiye Geneli Aralık 2014 indeks sayısının, Haziran 2014 indeks sayısına göre değişim oranının % 3’ü (Yüzde üçü) aşması halinde aşan kısmın tamamı, ikinci yıl ikinci altı ayının son günündeki ücrete takip eden aym birinci gününden geçerli olmak üzere ilave edilecektir. (Bu örnek yürürlük başlangıcı 01.01.2013 tarihi olan toplu iş sözleşmeleri için yapılmıştır. İkinci yılm ikinci altı ayında gerçekleşecek enflasyon oranı her toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihi dikkate alınmak suretiyle iş bu örneğe uygun biçimde T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumunun 2003=100 Temel Yıllı Türkiye Geneli indeks sayısındaki altı aylık değişim oranına
göre belirlenecektir.)

NOT: Yukarıda belirlenen zam oranları her toplu iş sözleşmesinin madde metni esas alınarak düzenlenecektir.

3- ÜCRETE BAĞLI ÖDEMELER-ORANSAL ÖDEMELER:
Toplu iş sözleşmelerindeki ücrete bağlı olan (ikramiye vb.) ödemeler ile ücretin %’si (ücretin yüzdesi) ile ifade edilen ya da ücret artışına bağlı olarak artan ödemelerde herhangi bir artış yapılmayacaktır.

4- MAKTU ÖDEMELER:
Toplu, iş sözleşmelerinde yer alan maktu ödemeler (ücrete bağlı olmayan ödemeler, doğum, evlenme'yardımları, giyim yardımı, yemek yardımı, prim, tazminat v.b ödemeler) toplu iş sözleşmelerinin ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak ödenecektir.

5- Mülga Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünden 2005 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İl Özel İdarelerine devredilen işçilerden dava açmamaları kayıt ve şartıyla Köy Hizmetlerinde Mevsimlik İşçilik statüsünde çalıştıkları sürelerin derece ve kademe terfiinde dikkate alınması yönündeki Yargıtay 7. Hukuk Dairesinin 18.03.2013 tarih ve 2013/ 5910 Esas, 2013/3266 Sayılı Kararı emsal alınarak gerekli intibak işlemleri ilgili kuruluşların toplu iş sözleşmelerinde yapılacaktır.

6- SOSYAL YARDIM :
Süresi biten Toplu İş Sözleşmelerinin ikinci yıl ikinci altı ayında (enflasyon farkları dahil) sözleşmelerin yürürlük sürelerine göre brüt 155,58 TL/Ay ile 158,58 TL/Ay arasında ödenen Sosyal Yardım, brüt 180 (Yüz seksen) TL/Ay’a yükseltilecek ve birinci ve ikinci yılda ücret zamları oranında artırılacaktır.

Ancak, mevcut sosyal yardım ödemesi süresi biten kamu toplu iş sözleşmelerinin genelinde öngörülen miktarın altında olan toplu iş sözleşmelerinde ise bu ödeme, yukarıda belirtilen miktarı aşmamak kaydıyla sözleşmenin birinci altı ayında %20 oranında, ikinci altı ayı ve ikinci yılında ise ücret zamları oranında artırılacaktır.

Toplu iş sözleşmesinde birden fazla isim altında ödenen sosyal yardım var ise bu ödemelerin toplamı yukarıdaki miktarları geçemeyecektir.

7- FARKLARIN ÖDENME ZAMANI:
Toplu iş sözleşmelerinin yürürlük tarihi ile imza tarihi arasında oluşacak ücret ve diğer tüm ödemelere ilişkin farklar kuramların bütçe imkanları göz önüne alınarak gecikmeden ödenecektir. 

Yorumlar

  1. Arkadaşlar bu ücrete bağlı olan ödemeler de ücretin yüzdesi olarak ifade edilen yada ücret artışına bağlı olarak artan ödemelerde artış yapılmayacak deniliyor ben burayı anlamadım hangi ödemelere artış yapılmayacak bilen varsa bi zahmet açıklama yapsın

    YanıtlaSil
  2. Ücrete yapılan artış aynı zamanda ücrete bağlı diğer artışlarıda etkilediğinden ayrıca bir artış yapılmayacağını ifade etmektedir.

    YanıtlaSil
  3. kelime oyununa artık son verilsin bu kadar olumlu veya olumsuz kelimeoyununa gerek yok sanırım ya zam verilmiştir yada verilmeyecektir kelimelerin anlamlarınıher türlü eviriririp çevirmenin anlamışu anlama gelir.biz yani birakrotlar sizleriyani tüzel kişileri her zaman kandırık yaparız..

    YanıtlaSil
  4. ocak 1,den itibaren sözleşme bekleyen işçiler 10 yıldır mağdur edilip ve son 2013 2014 yılı sözleşme,den hayal kırıklığına uğratılmakta oldugunu söyleyebilirim.hz peyganberimiz işçinin alın teri kurumadan hakkını verin buyurmuşlardır ama kimse bunu kale almadığı gibi işçilerin tüm haklarını almak için büyük uğraş içindeler..selamlar

    YanıtlaSil
  5. Arkadaşlar Türkiyede Sendika OLayı Bitmişdir Otur Diyiyorlar Oturuyorlar Kalkın Diyiyorlar Kalkıyorlar Sendika Üst Düzey Yöneticileri Hepimize Geçmiş OLsun Hala Sendikamı Diyiyorsunuz Saatler Olsun

    YanıtlaSil
  6. Sendika bitti sendika olsa bugün Türkiye de yaşananlara seyirci kalmaz hükümetin emirlerine boyun eğmez

    YanıtlaSil
  7. Şimdi arkadaşların bazıları sendika bitti diyorlar. Tamam bir anlamda doğru söylüyorlar ama şunu da ayrıca unutmamak lazım; "En kötü sendika sendikasızlıktan iyidir". Asıl sorulması gereken soru yukarıdaki sendika başkanlarının neler yaptıkları ve bu yaptıklarını silsile yolu ile en alt tabakaya kadar bildirmeleridir. Toplu İş Sözleşmesi kitabına bakıyorsunuz, hiç anlaşılmayan kelimeler var, bunları gerçekten oturup değiştirmemiz gerekiyor. Aynı ilaç reçetesi gibi... Okuyan her işçinin bunu anlayarak hakkını koruması gerekmektedir. Sendika aslında bitmedi. Sendikayı bizler kafamızda bitirdik. Ama orada bir yerlerde sendika var. Fakat başında sendikacılık yapacak vasıfta birileri varmı? Bence bunu araştırmak lazım. Kalın sağlıcakla...

    YanıtlaSil
  8. nefret ediyorum26 Kasım 2013 18:41

    en kötü sendika sendikasızlık dan iyi diyen denyo.kamuda çalışıyorum sendikanın anlaşmasına bak bir tarafta 90 tl yevmiye bir tarafta 50 tl yevmiye aynı işi yapıyon aynı kadroya sahibsin ama gelde bu sendikalara küfür etme işcilerin arasında yaptığı bu tür sözleşmelerle huzursuzluğa sebeb olmuştur.birde kan emici vampir gibi her ay 50 ile 80 arası aidat alıyor bırak en kötü sendikayı en iyisinin ben ................... başka bir şey demiyorum

    YanıtlaSil
  9. intibak hakında dava açmıyanlar intibak tan yarrlanamadı dikate alınması yönündeki Yargıtay 7. hukuk dairesi 18,3 2013tarih 2013\5910esas 2013-3266 sayılı karar emsal alınarak gerekli intibak işlemleri ilğili kuruluşlar toplu iş sözleşmesinden yapılacaktır denilmekte buna uymayan bursa il özel idaresi nere de sendika sorarım emekli olsanızda arkanızdayız diyorsunuz hadi durun bakalım durmassanız benden kesilin aydıdatlar haram olur

    YanıtlaSil
  10. Ey sendika yöneticileri bu taslağı imzalayanlar aynı sendikaya bağlı aynı işyerinde çalışnlarının arasında niye ayırım yaptınız. Eski Özel İdare ile K.H.G.M. birbirinden ayırdınız bu hangi eşitlik ilkesine uygun şimdi herkes dava açmay başladı aidat haram olsun.......

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM