Belediye-İş Sendikası İkinci İşçi Kurultayı Sonuç Bildirisi

Belediye-İş Sendikası İkinci İşçi Kurultayı Sonuç Bildirisi

Türkiye’nin dört bir tarafından 16-17-18 Eylül 2010 tarihleri arasında Davutlar-Kuşadası Grand Belish Otelde bir araya gelen, Belediye-İş Sendikası İşçi Kurultayı delegeleri Emek Politikaları Ne Oluyor? Ne Yapmalı? başlığı altında ülkemizin ve çalışma hayatımızın temel sorunlarını ele almış, bu toplantıda kararlaştırılan hedeflerini ve amaçlarını aşağıdaki şekilde kamuoyuna iletmeyi uygun bulmuştur.

·   Kurultayımız, hükümetin “Ulusal İstihdam Stratejisi” adı altında gündeme getirdiği; güvenceli esneklik, esnek çalışma modelleri, bölgesel asgari ücret, geçici iş ilişkisi ve kıdem tazminatının fona devri gibi önerilerin, çalışanların kazanılmış sosyal hak ve özgürlüklerini ortadan kaldırılmayı hedeflediğini değerlendirmektedir. Kurultayımız, krizin faturasını emekçilere çıkarmaya çalışan iktidara, bu ülkenin asıl sahiplerinin işçiler ve emekçiler olduğunu bir kez daha hatırlatır.

·   Kurultayımız, çalışma hakkı başta olmak üzere, iş güvencesi, sağlık, eğitim, örgütlenme, siyaset yapma hakkının güvenceye alınmasını, sendikal hak ve özgürlüklerden herhangi bir kısıtlamaya gidilmemesini talep eder.

·   Sendikamızın yıllardır mücadelesini verdiği alanlardan biri de örgütsüz, güvencesiz ve esnek işgücü elde etmek için kullanılan taşeron sistemidir. Kurultayımız, esnek çalışmanın, taşeronlaştırmanın yasaklanması için sendikalar ve emek güçlerinin birlikte mücadele etmesi gerektiğine inanmaktadır. Sendikamız bu süreçte üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmekte kararlıdır.

·   Kurultayımız, sendikal örgütlenmenin güçlü olmadığı, toplu pazarlık haklarının kullanılamadığı bir ülkenin eşitsizlikler, yolsuzluklar ve yoksulluk ülkesi olduğunu değerlendirmektedir. Kurultayımız,  iş güvencesi ve hak grevi mücadelesinin aynı zamanda örgütlü, çağdaş bir toplum yaratma mücadelesi olduğunun bilincindedir. Çağdaş bir ülke olmak ve ekonomik özgürlüğe kavuşabilmek örgütlü ve eğitimli bir toplumla mümkündür. Kurultayımız, örgütlenmenin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını talep eder.

·   Kurultayımız, belediye işçilerinin demokratik ve yasal hakkı olan, serbestçe sendika seçme hakkını; siyasi baskı, tehdit, yalan vaat ve rüşvet gibi sendikal ahlakla hiçbir şekilde bağdaşmayan yöntemlerle ortadan kaldırmaya çalışanları şiddetle protesto eder, bu süreçte tüm baskı ve dayatmalara karşın, onurla gururla sendikalarına sahip çıkan işçi arkadaşlarımızı dayanışma bilinciyle selamlar.

·   Türkiye’de işsizlik konjonktürel değil yapısaldır. Uygulanan liberal ekonomik politikalar ekonomik büyümeye rağmen insana yakışır yeni ve yeterli istihdam yaratamamaktadır. Kurultayımız, büyümede paylaşımı ön planda tutan, daha çok istihdam, sosyal katılım ve eşitlik yaratacak ekonomik politikaların uygulanması gerektiğine inanmaktadır. 

·   Kurultayımız, toplumsal gerginlikleri ve şiddeti azaltmanın, toplumsal barışı tesis etmenin yolunun demokrasiyi güçlendirmekten geçtiğine inanmaktadır. 

·   Kurultayımız, işkolunda tek sendika, ülkede tek konfederasyon talebini bir kez daha vurgularken tüm sendika ve konfederasyonları önkoşul olmadan birleşme”yi gündemlerine almaya davet eder.

·   Kurultayımız, işçisiyle, işsiziyle, emeklisiyle, kadın erkek tüm emekçilerle ortak mücadele yollarının bulunularak, siyasete müdahil olunmasını ve üyelerimizin siyaset yapma tarzının emekçiler lehine değişmesi için elinden gelen her şeyi yapacağını bir kez daha beyan eder.

·   Sendikamız yeni bir anayasa talebini dillendiren, yıllar önce alternatif önerilerle bu isteğini kamuoyu ile paylaşan kurumdur. Darbe döneminin ürünü olan ve neredeyse bütün maddeleriyle emekçileri baskı altında tutmak için düzenlenmiş Anayasa’nın yıllardır yapılan düzenlemelerle bir çok maddesi değişmiş ancak emek karşıtı ruhu değişmemiştir. Kurultayımız; ülkemiz çağdaş, demokratik, özgürlükçü ve sosyal bir Anayasa’ya kavuşuncaya kadar; uyarı, öneri ve mücadelesini sürdürmekte, diğer emek örgütleriyle ortak hareket etmekte kararlıdır.

Üyelerimize ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM