Sağlıkta Katkı Payı İlave Ücret Uygulaması
SAĞLIKTA KATKI PAYI ‘İLAVE ÜCRET’ BİLMECESİ
Bilindiği üzere 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu ile sağlıkta katkı payı uygulaması başlatıldı.
Buna göre: bu kapsamda yer alan tüm sigortalı ve emeliler ile haksahipleri,dul ve yetimler,Kamu hastaneleri ve kamu üniversite hastaneleri hariç,kurum ile sözleşmesi bulunan özel hastaneler ile vakıf üniversite hastanelerine gittiklerinde tedavileri sonucu kurumca belirlenen oranda ilave ücret ödemek zorundadır.Bu oran 29.1.2010 tarihinde yayınlanan ‘Özel hastaneler ile vakıf üniversite hastanelerinin puanlandırılması ve ilave ücret alınması hakkında yönerge ‘ gereği oluşturulan komisyon tarafından belirlenmiştir.
Ancak bazı özel hastanelerin müracaatları , komisyon maarifeti ile yeniden değerlendirilmiş olup bu yeni düzenleme,değişiklerle birlikte 1.4.2011 tarihinde sosyal güvenlik kurumunun web sayfasında’ Duyurular’bölümünde yayınlanmıştır.
Peki benim vatandaşım gittiği özel sağlık kurumunun hangi oranda ilave ücret alabileceğini nasıl bilecek? elinde 1.4.2001 tarihli liste ilemi gezecek? Bu uygulama 2012 tarihinde değiştiğinde ne yapacak?.Kurumun sözleşme yapıp %70,%60,%50,%40,%30,oranlarında ilave ücret alabileceğini duyurduğu toplam 421 özel hastanenin hangisinin ne oranda ? ilave ücret alacağını,bu ilave ücrete esas olan ücretin ne olduğunu benim vatandaşım nasıl bilecek?.
Bununla ilgili benimde gittiğim bazı özel hastanelerde gördüğüm hiçbir şekilde bir tarife veya bilgilendirme levhası veya panosu yok,vatandaş kendisine çıkarılan faturayı paşa paşa ödemek zorunda. İşte size sağlıkta reform.
Kurumun yukarıda bahsedilen yönergesinde:
a-Yoğun bakım hizmetleri
b-Yanık tedavi hizmetleri
c- kanser tedavisi(radyoterapi,kemoterapi,radyo izotop tedavileri)
d-Yeni doğana verilen sağlık hizmetleri
e-Organ,doku ve hücre nakilleri
f-Doğumsal anomalileriçin yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri
g-Diyaliz tedavileri
h-Kardiyovasküler cerrahi işlemleri ile,
Acil Servislerde sunulan sağlık hizmetleri ile Acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetlerinde: HİÇ BİR ŞEKİLDE İLAVE ÜCRET ALINMAYACAKTIR.denilmektedir.
Ancak: bu yönergeye rağmen özel hastanelerin çeşitli adlar altında sigortalı ve haksahiplerinden önemli miktarlarda ilave ücretler aldıklarıda bilinmektedir.
Önerimiz : sigortalı ve haksahiplerinin gittikleri özel sağlık kurumlarının müraacat bölümlerine giderek bu konuda mutlaka önceden bilgi almalarını, ayrıca tedavi sonucu taburcu olurken kendilerinden istenilen farkı mutlaka sorarak öğrenmelerini,aksi bir durumda ellerindeki belgeler ile en yakın S.G.K. il veya merkez müdürlüklerine başvurmalarını önemle tavsiye etmektir.
ÇETİN ZORLU
Sosyal Güvenlik Müşaviri
Yorumlar
Yorum Gönder