Yeşil Kartlılar Tıbbi Malzeme Almak İçin Peşin Parayı Nereden Bulacak

Yeşil kartlılara bu yapılanı hangi mantık açıklar?
Yeni uygulamayla birlikte, tedavi giderlerini karşılaması mümkün olmadığı için kendilerine yeşil kart verilen vatandaşlar, tedavi için gerekli tıbbi malzemeyi önce kendi parasıyla "satın alacak", sonra bunun ücretini SGK'dan geri alacak.

1 Ocak'ta yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası'nın ölümcül detayları her yeni gün daha da açık bir hâl alıyor. Son bir haber ise, Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak yeşil kart sahibi 9 milyon 320 bin yurttaşın sağlık hakkının tamamiyle yok edildiğini gösteriyor.

Yeni uygulamayla SGK sistemine aktarılacak olan yeşil kartlılar, hastalanmaları durumunda tedavileri için gerekli tıbbi malzemeleri önce cebinden "ödeyecek", daha sonra bu bedeli Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) "geri alacak".

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından 1 Ocak'ta yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nde, yeni yasal düzenlemeyle SGK'ya devredilecek olan 9 milyon 320 bin yeşil kartlı yurttaşın, tıbbi malzemelerinin faturalandırılması ve sevk zinciri konusundaki değişiklikler açıklandı.

Sağlık Uygulama Tebliği'nde, 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren GSS'ye göre, yeşil kartlıların ortez, protez, tıbbi sarf malzemeleri ve görmeye yardımcı tıbbi malzemelerin bedelini önceden kendilerinin ödeyeceği bildirildi.

1 Ocak'tan önce, bu sayılan tıbbi malzemelerin bedelleri, saymanlıklar tarafından genel bütçeden karşılanıyordu. Yeşil kart hak sahipleri bu malzemeler için kendi cebinden ön ödeme yapmadığı gibi, herhangi bir katılım payı ve fark ücreti de ödemiyordu.

Yeni uygulamayla ise yeşil kartlılar tedavi malzemelerini hem cebinden ödeyecek hem de bu ödemeyi SGK'dan geri alabilmek için kapı kapı süründürülecek. Tıbbi malzemeler için ödemesini yapabilen yeşil kartlıların, bu bedeli SGK'dan geri alabilmeleri için ise, reçete, rapor, fatura ve sevk belgelerini de eksiksiz olarak tamamlaması ve il sosyal güvenlik müdürlüklerine provizyon yaptırması gerekecek. Ek olarak, Sağlık Uygulama Tebliği'nde belirtilen fiyat farkı ve katılım payını geri almaları ise söz konusu bile olmayacak.

Ayrıca, yeşil kartlılara diğer GSS'lilerden farklı olarak sevk uygulaması da getiriliyor. Yeşil kartlı istediği hastaneye gidemeyecek. Bu, AKP hükümetinin "vatandaş doktorunu, hastanesini tercih etme şansına kavuşacak" diye propaganda ettiği sağlıkta dönüşümün ne büyük yalanlar üzerine kurulu olduğunun da bariz bir örneği.

Tedavi giderlerini karşılaması mümkün olmadığı için hak sahipliği verilen yeşil kartlının, tıbbi malzemeleri almak için peşin ödeme gücü olabileceği "varsayılıyor".

Basit matematik işlemleriyle çözülemeyen bir tuhaflık...
3.816 sayılı yasayla yeşil kart verilerek ödeme gücü olmadığı saptanan yurttaşların tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılanması amaçlanmıştı.

Şimdi ise, tedavi giderlerini karşılaması mümkün olmadığı için hak sahipliği verilen yeşil kartlının, tıbbi malzemeleri almak için peşin ödeme gücü olabileceği "varsayılıyor". Bu, sayıları 9 milyon 320 bin olan yeşil kartlı yurttaşların, tedavi edici tıbbi malzemelere ulaşmasının artık imkansız olduğu anlamına geliyor. Yeşil kart uygulamasını kaldıran AKP hükümeti, yeni yasayla birlikte, yalnızca geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların sigorta primlerinin Hazine tarafından karşılanmasına karar vermiş, buna göre ailede kişi başına gelir 259 TL'nin altında olduğu durumda GSS priminin Hazine tarafından ödeneceği bildirilmişti.

AKP hükümetinin Sağlık Bakanlığı, aylık geliri 259 TL'nin altında olan yoksulların, bahsi geçen tıbbi malzemelere, örneğin, ortopedik sorunları olanların binlerce TL değerindeki protez ve ortezlere, kalp enfarktüsü geçirenlerin yine oldukça pahalı ve teşhisten hemen sonra uygulanması gereken stent adlı malzemeye, görme kusuru olanların gözlüğe, diş hastalıklarının tedavisinde gereken malzemelere, nasıl olup da kendi cebinden para ödeyebileceğini açıklaması gerekiyor. Zira, rakamlar birbirinin yanından dahi geçmiyor.
(soL-Haber Merkezi)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar

6772 Sayılı İlave Tediye Kanunu