İşveren Asgari Ücrette 16 Yaş Sınırını 18 Yaşa Yükseltmek İstiyor

İşveren Asgari Ücrette 16 Yaş Sınırını 18 Yaşa  Yükseltmek İstiyor
İŞVERENLER BASTIRIYOR ASGARİ ÜCRETTE 18 YAŞ KAVGASI
Ulusal İstihdam Stratejisi taslağında "16 yaşından küçükler ve büyüklere ayrı asgari ücret verilmesi uygulanmasının sosyal taraflarla tartışılarak masaya yatırılması" maddesi yer aldı. İşveren sınırın 16'dan 18'e çıkarılması için bastırıyor.

Asgari ücret masaya yatırılıyor işverenler 18 yaş sınırı' istiyor Ulusal İstihdam Stratejisi taslağı tamamlandı. Çalışma Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre belge "asgari ücret yaşının sosyal taraflarla tartışılması" maddesi yer alıyor. İşverenler 16 yaş altına uygulanan 'düşük ücretin' 18 yaşa çıkarılmasını istiyor

Hükümetin 2023'te "işsizliği yüzde 5'e düşürme" hedefiyle hazırladığı Ulusal İstihdam Stratejisi taslağı, Çalışma Bakanlığının ardından Kalkınma Bakanlığının da onayından geçti. Taslakta, "16 yaşından küçükler ve büyüklere ayrı asgari ücret verilmesi uygulanmasının sosyal taraflarla tartışılarak masaya yatırılması" maddesi yer aldı. Çalışma Bakanlığı yetkilileri, bu maddenin, işveren ve işçi temsilcileriyle yapılan görüşmeler sonucunda taslağa eklendiğini, işçi kesiminin tek asgari ücret uyguİaması istediğini, işverenlerin ise yaş sınırının değiştirilmesi talebinde bulunduğunu bildirdi.

Sendikacılar, işverenlerin talebinin 16 yaşın 18 yaşa çıkarılması olduğunu vurguluyor. Taslakta "18 yaş" ile ilgili bir ifade bulunmuyor.

KALKINMA DA ONAYLADI
Yaklaşık iki yıldır çalışmaları süren Ulusal İstihdam Stratejisi, tarafların görüşleri alındıktan sonra Çalışma Bakanlığı'nda yeniden değerlendirmeye alınmışü. Bakan Faruk Çelik son olarak taslağın tamamlanarak Kalkınma Bakanlığı'na iletildiğini kaydetmişti.

Çelik "40 hedef, 57 politika ve 205 tedbirden" oluşan strateji belgesinin 'eğitim-istihdam ilişkisi', 'işgücünün esnekliği', 'özel politika gerektiren gruplar' ve 'sosyal yardım alan kesimlerin çalışma hayaüna sokulmasına' ilişkin 4 temel eksende hazırlandığını ifade etmişti. Çalışma Bakanlığı yetkilileri taslağın Kalkınma Bakanlığının da onayından geçtiğini ve yayınlanmasının yakın olduğunu bildirdi.

İŞVERENİN TALEBİ
18 YAŞ Taslakla ilgili ilk tarüşma ise "asgari ücretteki yaş ayrımı" konusunda oldu. Türkiye'de 16 yaşından küçükler ile büyüklere iki ayrı asgari ücret uygulanıyor. Ocak 2013 itibariyle 16 yaşından küçüklerin asgari ücreti 673 TL, büyüklerin ücreti ise 773 TL düzeyinde bulunuyor. Çalışma Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, taslakta "asgari ücret yaş sınırının yeniden düzenlenmesinin sosyal tarafların görüşüne açılması" maddesi yer alıyor.

Bu maddenin strateji belgesine konma nedenini ise yetkililer, tarafların bu konudaki taleplerine bağlıyor. Edinilen bilgiye göre, Ulusal İstihdam Stratejisi ile ilgili görüşmeler sırasında işçi kesimi temsilcileri asgari ücrette yaş farkının kaldırılmasını istedi. 15 yaşın alünda çalışmanın zaten yasadışı kabul edildiğini haürlatan işçi temsilcileri, tek asgari ücret uygulamasına geçilmesini talep etti. Görüşmelerde işveren kesimi ise ikili ücret uygulamasının sürmesi, yaş sınırının ise değiştirilmesi talebinde bulundu.

Sendika kaynakları, işverenlerin talebinin bu yaş sınırının 16'dan 18'e çıkarılması doğrultusunda olduğunu bildirdi. Çalışma Bakanlığı yetkilileri, basında yer alan "Belgede yaş sınırının 18'e çıkarılması öngörülüyor" haberlerinin doğruyu yansıtmadığını ancak yaş sınırının tarüşmaya açılacağını ifade ettiler.

'YASALARLA ÇELİŞİR'
Ulusal İstihdam Stratejisi'nin açıklanmasının ardından, işçi ve işveren kesimleri ile hükümet çeşitli görüşmeler yürütecek. Bu görüşmelerde ana maddelerden ibir deasgari ücret uygulaması olacak. Asgari ücrette sadece yaş uygulaması değil, daha önce sunulan "bölgesel asgari ücret" önerisi gibi öneriler de tartışmaya açılacak. Strateji belgesi iki yılda bir gözden geçirilecek. İşverenlerin yaş sınırıyla ilgili talebinin kabul edilmesi halinde, 16-17 yaşındaki çalışanların düşük asgari ücret alması söz konusu olacak. Bu yaş grubunun ücretinde 100 liralık bir gerileme gerçekleşecek. Yetkililer, bu durumun hukukun 'kazanılmış hakkın geri alınamayacağı' ilkesiyle çeliştiğine de dikkat çekiyorlar. Kaynak: Birgün

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM