Zonguldak'ta Taşerona Hayır Mitingi Yapıldı

Zonguldak'ta Taşerona Hayır Mitingi Yapıldı
Genel Maden İş Sendikası tarafından Zonguldak'ta "Emeğe Saygı Taşerona Hayır" mitingi düzenlendi. 2013 yılının ilk günlerinde 11 madencinin maden kazasında hayatını kaybettiği Zonguldak'ta düzenlenen mitinge onbinlerce emekçi katıldı. 


Mitingden önce Kozlu Maden Ocağı önünde hayatını kaybeden işçiler için saygı duruşu düzenlendi.

Mitingde, "Ankara Ankara duy sesimizi, bu gelen madencinin ayak sesleri", "Madencinin feneri sönmeyecek" "İşçi düşmanı taşeron AKP" sloganları atıldı. Mitinge, KESK, DİSK ve TÜRK-İş'e bağlı sendikalar, HDK, CHP, ÖDP, TKP, Halkevleri, Emek Gençliği  siyasi partiler ve STK'lar katılarak destek verdi.

Genel Maden-İş Genel Başkanı Eyüp Alabaş mitingde yaptığı konuşmada, 8 işçinin hayatını kaybettiği    kazanın iş cinayeti olduğunu söyledi. Alabaş, "İş cinayeti diyoruz. Çünkü biz, daha 2004 yılında, 'yeraltında taşeron olmaz demiştik. 2005 yılında eylem yaptık. TTK’nın işçi açıklarının giderilmesini ve bu işlerin de eskiden olduğu gibi TTK tarafından yapılmasını istedik. İşçi almadılar. Taşeron şirketin madenlere girmesini engelledik. Ama devlet çalışmalarını sağladı. Sonra 17 Mayıs 2010 faciasını yaşadık. Bu kez de eylem yaparak uyardık. Taşeron işçilerinin Kuruma devredilmesini istedik. Ama ilgililer devam ettirdiler. Taşeron şirketin yeterli iş güvenliği önlemlerini almadığı raporlara yansımasına rağmen devam edildi ve 7 Ocak 2013’ü yaşadık" diye konuştu.  

Alabaş "Taşeron demek, 12-14 saat çalışmak demek. Mesai kavramı yok, maaş düzeni yok, iş güvencesi yok, kıdem tazminatı yok, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri yok, can güvenliği yok, sigorta primleri düzensiz, sendika yok, toplu sözleşme yok. Daha da önemlisi gelecek güvencesi yok. Yani tam bir vahşi düzen var. Tıpkı, 200 yıl öncesinin vahşi kapitalizmini yaşatıyorlar. Köle düzenini kurmaya çalışıyorlar." dedi.

Alabaş, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, taşeron olmayacak. Yeni bir dünyanın kapısı emekle açılacaktır. Herşey Emeğe Saygı ile başlayacak. İnsanca çalışıp, insanca yaşayacağımız bir düzen kurulacak. Taşeron uygulamalarına son verilecek. Eğer Hükümet, bu uyarıyı dikkate almazsa; Hava-İş direnişiyle başlayan, Şişecam işçilerinin kazanımıyla devam eden, Yatağan maden ve enerji işçilerinin başarısıyla taçlanan bu süreç, her yer Zonguldak’a dönüşerek devam edecektir. Ve işçiler, emekçiler üretimden gelen güçlerini kullanmaktan çekinmeyecektir." diye konuştu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM