Kıdem Tazminatı Fonu Seçimlerden Sonraya Kalıyor

Kıdem Tazminatı Fonu Seçimlerden Sonraya Kalıyor
Kıdem tazminatını Kıdem Tazminatı Fonuyla kaldırmayı planlayan AKP hükümeti, planını seçimlerden sonraya erteliyor. 2014 Yılında yapılacak  seçimlerden önce sendikaları karşısına almaktan çekinen hükümet çalışmaları Ekim ayına erteledi.  Ancak Ekim ayında da değişikliklerin yapılamayacağı, seçim sonrasına bırakılacağı bekleniyor.

KIDEM TAZMİNATI FONU RAFA KALKTI
Bir yandan taşeron sistemini yaygınlaştırmak bir yandan da “kıdem tazminatı fonu”nu yaşama geçirmek isteyen hükümet, yaklaşan seçimler ve sendikaların tepkisi üzerine geri adım attı.
Alt işverenlik diye de tanımlanan “taşeron” sistemini yaygınlaştırmak ve bu arada “kıdem tazminatı fonu”nu yaşama geçirmek isteyen hükümet, yaklaşan seçimler ve sendikaların tepkisi üzerine geri adım attı. Bu konudaki düzenlemeyi haziran ayında yasalaştırmayı planlayan AKP, çalışmaları ekim ayına bıraktı. Hükümetin seçim öncesinde sendikaları karşısına almak istemeyeceği, sonbaharda bir değişikliğin zor olduğu, düzenlemenin rafa kaldırıldığı yorumları yapılıyor. Halen sayıları 1.7 milyona ulaşan taşeron işçiler düşük maaşla, sosyal güvenceden yoksun şartlarda çalıştırılıyor.

Taşeron işçilerle ilgili uzun süredir bir yasa değişikliği yapmak için çalışma yapılıyor. Bu kapsamda sendikalarla toplantılar yapan hükümet, bir taslak da hazırlamıştı. Ancak taslakta İş Yasası’ndaki alt işverenlik yeniden yorumlanarak, “Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin asıl işin teknoloji veya uzmanlık gerektiren bölümlerinde ya da yardımcı işlerinde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçileri sadece o işyerinde çalıştıran diğer işverene alt işveren denir” tanımı yapılmıştı. Bu tanım sendikaları ayağa kaldırmış, düzenlemenin yasalaşması halinde taşeron çalıştırmanın bütün işlere yayılacağına dikkat çekilmişti. Sendikalar; taslakta, taşeron işçilerin dava açarak haklarını elde etmelerini zorlaştıracak değişilikler de yer aldığına işaret ederek, düzenlemeye muhalefet etmişti.

Ayrıca aynı taslakta, “bireysel kıdem tazminatı” adıyla kıdem tazminatının fona dönüştürülmesinin ilk adımı da atılmıştı. Buna göre fon düzenlemesi ilk olarak taşeron çalışanlara uygulanacak, sonrasında da yaygınlaştırılacaktı. Sendikalar, kıdem tazminatı ile ilgili bu değişiklik önerisine de sert tepki gösterdi. Türk-İş ve DİSK, kıdem tazminatındaki değişikliğin “genel grev” nedeni olduğuna dikkat çekti. Hükümet sendikalardan gelen tepkiler üzerine geri adım attı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron ile ilgili düzenlemenin ekim ayına kaldığını açıkladı. Çelik, tatilde Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplantı yapılacağını, nihai düzenlemenin ekim ayında gündeme geleceğini bildirdi. Çelik’in bu açıklamalarına karşın, Türkiye’nin sonbaharda seçim sürecine girecek olması değişikliklerin gerçekleştirilmesini de zorlaştırıyor. Gelecek yıl mart ayında yerel seçimler, ağustos ayında da cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Hükümetin seçimler öncesinde sendikaları karşısına alacak bir düzenleme yapmayacağına dikkat çekiliyor. Kıdem tazminatı ile ilgili değişikliğin gerçekleştirilmesinin zor olduğu yorumları yapılıyor. Kaynak: Cumhuriyet  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM