Anayasa Mahkemesi Sendika İşkolu Barajı Ayrımcılığını Anayasaya Aykırı Buldu

Anayasa Mahkemesi Sendika İşkolu Barajı Ayrımcılığını Anayasaya Aykırı Buldu

Anayasa Mahkemesi Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun ek 1. maddesini Anayasa'nın 51. maddesine aykırı bularak iptal etti.  

Anayasa Mahkemesi Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun ek 1. maddesini iptal etti. Buna göre konfederasyonlara üye olmayan işçi sendikalarının yetki alabilmesi için uygulanan işkolu barajı yüzde 3’ten yüzde 1’e inecek.

Mevcut yasaya göre işçi sendikalarının sözleşme imzalamak için yetki alabilmesi için gerekli işkolu barajı Ekonomik ve Sosyal Konsey’e üye bulunan Türk-İş, Hak-İş veya DİSK’e üye olan sendikalar için yüzde 1, bu konfederasyonlara üye olmayan sendikalar için yüzde 3 olarak uygulanıyordu.

Bu hükmün sendikaları, bu konfederasyonlara üye olmaya zorlayıcı nitelik taşıdığını belirten Anayasa Mahkemesi, sendikaların konfederasyonlardan birine üyeliğe zorlanmalarının, sendika özgürlüğüyle bağdaşmadığı ve Anayasa’nın 51. maddesine aykırı olduğu bildirildi.

Kaynak: evrensel.net

Anayasa'nın 51. maddesi şöyle: 

MADDE 51. Sendika Kurma Hakkı  
İşçiler ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma hakkına sahiptirler.

Sendikalar veya üst kuruluşlarını kurabilmek için kanunun gösterdiği bilgi ve belgelerin, kanunda belirtilen yetkili mercie verilmesi yeterlidir. Bu bilgi ve belgelerin kanuna aykırılığının tespiti halinde yetkili merci, sendika veya üst kuruluşun faaliyetinin durdurulması veya kapatılması için mahkemeye başvurur.

Sendikalara üye olmak ve üyelikten ayrılmak serbesttir.

Hiç kimse sendikaya üye olmaya, üye kalmaya, üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.

İşçiler ve işverenler aynı zamanda birden fazla sendikaya üye olamazlar.

Herhangi bir iş yerinde çalışabilmek, işçi sendikasına üye olmak veya olmamak şartına bağlanamaz.

İşçi sendikası ve üst kuruluşlarında yönetici olabilmek için, en az on yıl bilfiil işçi olarak çalışmış olma şartı aranır.

Sendika ve üst kuruluşların tüzükleri, yönetim ve işleyişlere, Anayasada belirlenen

Cumhuriyetin niteliklerine ve demokratik esaslara aykırı olamaz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM