Tek Gıda İş 'in Çaykur'da Aldığı Yetkiye Öz Gıda İş İtiraz Etti İşçiler Ücret Farklarını Alamadı


ÇAYKUR işçisi Özgıda-İş'in yalanlarına kanmasın
TEKGIDA-İş'in yetkisine itiraz eden Öz gıda-İş çaykur işçilerini mağdur etmeye devam ediyor Aksoy : ”ÇAYKUR işçisi Özgıda-İş’in yalanlarına kanmasın”

Tek gıda-iş sendikası Rize şube başkanlıkları adına bir açıklama yapan 1 no lu şube başkanı Ziya Aksoy öz gıda taşeronları çaykur işçisini yıllardır mağdur etmesine rağmen şimdi de çıkıp emek savunuculuğu rollerine girmesi utanç verici bir durumdur diyerek şunları söyledi;

“ TEKGIDA-İŞ sendikasının yetkisi mahkeme kararıyla sabittir. Öz Gıda-İş sadece TEKGIDA-İŞ üyelerini ve TEKGIDA-İŞ’i mağdur etmek için itiraz etmiştir.

ÇAYKUR işçisinin sözleşmesiz kalması öz gıda taşeronlarının umurunda bile değildir. Eğer ÇAYKUR işçisine ve iradesine saygı duysalardı, mahkeme kararıyla sabit olan TEKGIDA-İŞ çoğunluğuna itiraz etmez, işçilerin sözleşmesiz kalmalarına sebep olmazlardı.

Öz Gıda-İş TEKGIDA-İŞ ‘in yetkisine itiraz ederken, ÇAYKUR işçinin TÜRK-İŞ tarafından bağıtlanan yeni protokolden doğan farklarını yasal olarak alamayacağını çok iyi biliyordu. Ama buna rağmen itiraz etmekten geri kalmamıştır. Bu da ÖZ GIDA TAŞERONLARININ NASIL BİR ART NİYET TAŞIDIKLARININ AÇIK GÖSTERGESİDİR.

İşçileri yanıltıp kandırıyorlar

Kanun gereğince, yetkili sendika belli olmadığı için toplu iş Sözleşmesi imzalanması imkânı yoktur. Toplu İş Sözleşmesi imzalanmadan da fark ödeme imkânı yoktur.ÇAYKUR işvereni toplu iş sözleşmesi imzalanmadan kendiliğinden geri dönük fark ödemesi talimatı verirse, mali ve cezai olarak sorumluluk altına girer. Dolayısıyla, ne TEKGIDA-İŞ ‘in ne de Öz gıda-iş ‘in notere gidip fark almayacağım diye taahhüt vermesinin hukuki olarak hiçbir anlamı bulunmamaktadır. Böyle bir taahhüt ÇAYKUR işverenini hukuken asla bağlamaz ve fark ödeme yükümlülüğü altına da sokmaz. Bu taahhüde bakarak ÇAYKUR işvereni asla ödeme yapamaz. Bunun böyle olduğunu Öz gıda-İş de biliyor, ÇAYKUR işvereni de biliyor.

Öz Gıda-İş, yine bulanık suda balık avlama peşinde. Maksat iyi niyetli işçi kardeşlerimizi yanıltmak ve kandırmak. ancak, öz gıda’nın bir sendika olmadığı gerçeği ortaya çıkmıştır Çaykur işçisi bu taşeronların yalanlarına artık kanmıyor kanmayacak. “ Kişinin ayinesi iştir, lafa bakılmaz” demişler. Geçmişte HAK-İŞ’e bağlı Öz Orman-İş de aynı taahhütleri verirken, toplu sözleşmeyi imzalandığı gün, bütün işçilerden zorla muvafakat name toplayıp, 36 aylık aidatını aldığını da çok iyi biliyoruz. Keza Et ve Balık Kurumu’nda Öz Gıda-İş geriye yürüyen toplu iş sözleşmesi için aidat farkını da çatır çatır tahsil etmiş bulunuyor. O kadar prensip sahibiyseler, niye bu işçilerden fark aidatı almışlar? Önce bunun cevabını versinler, ondan sonra ortaya çıkıp Çaykur işçisine sendika olduklarını anlatsınlar. Bunlar “ yalancı pehlivan’dan başka bir şey değil, tüm dünya ve Çaykur işçisi bölge halkı bunu çok iyi biliyor.z gıda hangi yalana baş vurursa vursun tek gıda iş sendikasının onurlu üyeleri emekten yana duran sendikalarına sahip çıkmaya kararlıdır” diye konuştu.
Kaynak: rizeninsesi.net
(Gençağa karafazlı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM