Türk İş'te Bir İlk 21. Olağan Genel Kurul'un İptali İçin Dava Açıldı

Türk İş'in 21. Olağan Genel Kurul'un İptal Edilmesi İçin Dava Açıldı, Türk İş'te Bir İlk 21. Olağan Genel Kurul'un İptali İçin Dava Açıldı, Türk İş'te Bir İlk 21. Olağan Genel Kurul'un İptali İçin Tek Gıda İş Ve Toleyis Dava Açıldı, Türk İş 21. Olağan Genel Kurul'un İptali Edilmesi İçin Dava Açıldı.

Türk-İş Genel Kuruluna İtiraz
Türk-İş tarihinde bir ilk oldu ve Mustafa Kumlu'nun ikinci kez başkan seçildiği Türk-İş Genel Kurulu'na itiraz edildi. Tek Gıda-İş Sendikası ve Toleyis 21. Genel Kurul hüküm ve sonuçlarının tümüyle iptalini istedi. Gerekçe olarak ise "Genel Kurul'un kanunlara, hukukun temel ilkelerine, Türk-İş ana tüzüğüne aykırı olması" gösterildi.
Türk-İş Genel Kurulu'nda sendikaların delegelerinin nasıl belirleneceği ana tüzüğün 7. maddesinde belirtiliyor. Tüzüğe göre sendikalar aidat ödeyen üye sayısının ortalamasına göre belirlenen sayıda delegeye sahip olabiliyor.

Tekgıda-İş ve Toleyis işte bu maddenin ihlal edildiği gerekçesiyle, 8-11 Aralık tarihlerinde yapılan Türk-İş genel kurulunun iptali istemiyle dava açtı. Dava dilekçesinde, bazı sendikaların aidatını ödeyen üye sayısının çok üzerinde üye sayısı bildirdiği öne sürüldü. İddiaya göre, bu sendikalar üye ve aidat sayısını şişirdi ve delege sayısını da arttırdı. Dahası, fazladan gösterilen üye aidatları da sendikanın kasasından çıktı.

Dava dilekçesinde, rakamlar da ortaya konarak dava açıldı. Temsil, adalet ve eşitlik ilkesinin yok sayıldığı vurgulanarak 21. Olağan Genel Kurul'un tüm hüküm ve sonuçlarıyla iptali istendi.

Tekgıda-İş ve Toleyis'in Ankara 14. İş Mahkemesi'ne açtığı davanın dilekçesinde sendikaların üye sayıları ve delege sayıları verildi.

Dava dilekçesinde, Tes-İş Sendikası'nın 40-45 bin olan üye sayısını, 117 bin 600 olarak bildirdiği ve delege sayısının 33'e yükseltildiği vurgulandı. Yol-İş Sendikasının da benzer rakamlar beyan ettiği ve onun da 33 delegeyle genel kurula katıldığı belirtildi. Gerçek rakamlar baz alındığında ise bu sendikann sadece 16-17 delegeyle temsil edilmesi gerekiyor.

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'nun yeğeni olduğunu her fırsatta söyleyen Haber-İş sendikası Genel Başkanı Veli Solak da sendikasının aidat ödeyen üye sayısını, konfederasyona 40 bin 50 olarak bildirdi. Oysa Haber-İş'in aidat ödeyen üyesi 20 bin civarındaydı. Sağlık-İş Sendikası'nın üyesi ise 3 binin altında olduğu halde Türk-İş'e 14 bin 200 olarak bildirim yaptı.

İki sendikanın dava dilekçesine göre, üye sayıları şişirilerek, delege sayıları da yükseltildi. Bunun sonucunda ise Türk-İş Genel Kurulunun fazladan yaklaşık 70 delegeyle toplandığı belirlendi.ulusalkanal.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM