Birleşik Metal İş Sendikası Üyeleri Toplu İş Sözleşmesi Hakları İçin Sokakta

Metal İşçileri Sokağa Çıktı


DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şubesi toplu iş sözleşmeleri başlar başlamaz sokağa çıktı. Yahya Kaptan’da toplanan 200 metal işçisi Sabri Yalım Parkı’na yürüdü.

Yürüyüşe çevredeki vatandaşlar alkışlarla destek olurken, arabalarda korna çalarak işçilerin yanında olduklarını gösterdi. İşçiler yürüyüş boyunca “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Direne direne kazanacağız”, “İşçi burada esnaf nerede” sloganları attı.

Sabri Yalım Parkı’nda ilk konuşmayı Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Hami Baltacı yaptı. Baltacı konuşmasında diğer sendikalara seslenerek eylemleri güçlendirme çağrısı yaptı.

Baltacı’nın ardından konuşan BMİS Genel Sekreteri Selçuk Göktaş da toplu sözleşme görüşmelerine karşı ilk yürüyüşün Kocaeli’den başladığını belirterek tüm işçi sınıfını mücadeleye davet etti.

Göktaş, başlayan görüşmelerden iyi kokuların gelmediğini ifade ederek “Türk Metal hazırladığı teklifle, metal işçilerinin hak ve özgürlük mücadelesini baltalayacağını daha görüşmeler başlamadan ilan etmiştir. MESS’e verdikleri teklif metal işçilerine boyunduruk vurma teklifidir. İş yerinde aynı işi yapan işçiler arasında ücret makası her geçen gün açılırken bunlar yüzde 5+25 kuruş isteyerek bu makasın daha da açılmasını istemiştir. İşçilerin büyük bir bölümünü oluşturan düşük ücretlilere 70 lira isterken yüksek ücretlilere 108 lira zam istemişlerdir. Büyük fabrikada çalışan üyeleri bu teklife tepki gösterince, ‘pazarlık payı yok’ diyerek tepkiyi savuşturmaya çalıştılar.

”Tehlikenin farkına varın”
Göktaş, diğer sendikaları da mücadeleye destek olmaya çağırırken “Birleşik Metal İş Sendikası olarak her şeye rağmen, içinde bulunduğumuz koşulların işaret ettiği tehlikeleri göğüsleyebilmek için işkolundaki diğer sendikalara çağrı yaptık. Dönemin zorluklarını hatırlattık. Metal işçilerini büyük bir saldırının beklediğini söyledik. Onlara çağrıda bulunduk, gazete ilanları verdik. Şu ana kadar yanıt yok. Ya tehlikenin farkında değiller, ya da mücadele etmeye niyetleri yok” dedi.

Açıklamanın ardından metal işçileri eylemlerine devam edeceklerini vurgulayarak dağıldı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM