KESK Darbe Döneminde Yaşanmayan Baskıyı Yaşıyor

16 KESK'li için ek gözaltı süresi talebi
KESK'e yönelik polis operasyonları kapsamında şu anda göz altında bulunan 54 kişiden 30'unun sorguları Ankara Adliyesi'nde devam ediyor. 6 savcı tarafından sürdürülen sorguların yarısının tamamlandığı, ancak 24 KESK'liden 16'sı için ek göz altı süresi talep edildiği bildiriliyor.

KESK'e yönelik kuşatma harekatı olarak nitelendirilen polis operasyonları kapsamında göz altına alınan 71 kişiden henüz serbest bırakılmayan 54 kişiden 30'unun sorguları Ankara Adliyesi'nde devam ediyor.

Ankara Adliyesine getirilen KESK'lilerin sorgularının 6 savcı tarafından sürdürüldüğü ve sorguların yarısının tamamlandığı, ancak 24 KESK'liden 16'sı için ek göz altı süresi talep edildiği bildiriliyor.

İSMAİL HAKKI TOMBUL: DARBE DÖNEMİNDE YAŞANMAYANI YAŞIYORUZ
Ankara Adliyesi'nde 6 savcı tarafından yürütülen sorguların yarısı tamamlandı. Gelinen aşamadaki son duruma ilişkin bilgi veren KESK Genel Sekreteri Tombul, "Bir darbe durumunda dahi yaşanmayan koşulları yaşıyoruz. 1980'den bu yana ilk defa bir konfederasyon başkanı gözaltına alınmıştır" dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve bağlı sendikalara 25 Haziran günü Ankara merkezli olarak Türkiye genelinde Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) adı altında gerçekleştirilen operasyon kapsamında aralarında KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de bulunduğu gözaltına alınanlardan 30'unun sabah getirildiği Ankara Adliyesi'ndeki savcılık sorgusu sürüyor.

TÜM SORULAR SENDİKAL FAALİYETLERLE İLGİLİ
Savcıların yönelttiği tüm soruların sendikal faaliyetlerle ilgili olduğu öğrenildi. Sorular arasında iş bırakma eylemi, bordro yakma eylemleri ve yapılan basın açıklamaları var. Savcıların, "21 Aralık grevine neden katıldınız?" ve "15 Şubat'taki bordro yakma eylemine neden katıldınız?" soruları yöneltildi.

Adliyedeki sorgulamalar devam ederken KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, gelinen aşamadaki son duruma ilişkin bilgi verdi.

"KESK olarak, ne zaman haklarımızı, özgürlüklerimizi yok sayan düzenlemelere, saldırılara karşı emek ve demokrasi mücadelemizi yükseltesek karşımızda korku imparatorluğunun 'ustalaşan' mimarı AKP'yi buluyoruz" diyen Tombul, açıklamasına "Bir darbe durumunda dahi yaşanmayan koşulları yaşıyoruz. 1980'den bu yana ilk defa bir konfederasyon başkanı gözaltına alınmıştır" sözleriyle devam etti.

TOMBUL: AKP İKTİDARI AÇIKÇA 'EN İYİ KÜRT CEZAEVİNDEKİ KÜRTTÜR' DİYOR.
"Biz elimize silah mı aldık? Kime şiddet uyguladık? Kimi linç ettik? Nereyi kundakladık? Savaş çığırtkanlığı mı yaptık? Hırsızlık mı yaptık? İhaleye fesat mı karıştırdık?" diye soran Tombul, KESK'in sendikal mücadelenin demokrasi ve özgürlük mücadelesinin bir parçası olduğu için saldırılara maruz kaldığına işaret etti.
Gözaltına alınanların ortak noktasının yıllardır kamu emekçileri mücadelesinin içinde yer almaları ve Kürt olmaları olduğunu kaydeden Tombul, şöyle konuştu: "AKP, kendisi gibi düşünmeyen Kürt'lerin siyaset yapmasına tahammül edemediği gibi sendikacılık yapmasına da tahammül edemiyor. AKP iktidarı açıkça 'en iyi Kürt cezaevindeki Kürttür' diyor."

'KESK TÜRKİYELİDİR'
Tombul, KESK'in emeğin birliği ve halkların kardeşliği için mücadele eden kamu emekçilerinin sesi olduğunu söyledi ve ekledi: "KESK Karadenizlidir, Hopalıdır, KESK Diyarbakırlıdır, KESK İstanbulludur, KESK İzmirlidir, KESK Vanlıdır, KESK Uluderelidir, Roboskilidir. KESK Ankaralıdır. KESK Türkiyelidir."

"Sendikal haklar kapsamında yaptığımız faaliyetler suçsa biz de arkadaşlarımız kadar suçluyuz" diyen İsmail Hakkı Tombul, Metin Lokumcu'dan alıntı yaparak "Eğer memleket kurtulacaksa bizi de gözaltına alın, bizi de tutuklayın" dedi.

İŞLEMLER 6 SAVCI TARAFINDAN SÜRDÜRÜLÜYOR
Tombul, sabah adliyeye getirilen 30 kişinin işlemlerinin 6 savcı tarafından sürdürüldüğünü ve ifadelerin yarısının tamamlandığını belirtti.

Gece geç saatlere kadar sürebileceği tahmin edilen savcılık işlemleri sona ermeden adliye önünden ayrılmayacaklarını belirten Tombul, ancak mahkemeye ara verildiğinde kendilerinin de buradaki eylemlerine ara vereceklerini ve yarın sabah tekrar adliyede olacaklarını söyledi.

SELÇUK KOZAĞAÇLI: 16 KİŞİ İÇİN EK GÖZALTI SÜRESİ TALEP EDİLDİ
18 kişinin ise Ankara Emniyeti'ndeki sorgularının tamamlandığı bilgisini veren Tombul, Avukat Selçuk Kozağaçlı ise ANF'ye verdiği bilgide emniyette ifadesi süren 24 kişiden 16'sı için ek gözaltı süresi istendiğini belirtti.

Ayrıca Tarım Orkam Sen üyesi Özkan Yorgun'un tansiyon sorunu nedeniyle dün akşam hastaneye götürüldüğü, bugün de sağlık sorunları devam ettiği için işlemlerinin erken bitirilerek serbest bırakılmasının beklendiği ifade ediliyor.

EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ DAYANIŞMA İÇİN ADLİYEDE
KESK'lilerin savcılıktaki ifade işlemleri devam ederken, pek çok ilden Ankara'ya gelen KESK üyeleri, adliye önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, DİSK yönecileri, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, CHP'li milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Süleyman Çelebi, Musa Çam, Hüseyin Aygün ve Veli Ağbaba, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da katıldı.

"KESK'e dokunma" dövizleri taşıyan emekçiler, "KESK'e uzanan eller kırılsın", "Faşizme karşı omuz omuza", "İnadına sendika, inadına KESK" sloganlarını attı.
EmekDünyası.Net/Ajanslar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM