Cebeci Triko Patronu İşten Attığı İşçilere Münafıklar Kafirler Diyerek Saldırdı

Cebeci Triko Patronu İşten Attığı İşçilere Münafıklar Kafirler Diyerek Saldırdı
Cebeci Triko'da ağır koşullarda çalıştırılan 15 işçi işten çıkartıldı. Günde 12 saat çalıştırılan işçilerin,  çalıştıkları gün sayısının da SGK'na eksik gösterildiği ortaya çıktı. Cebeci Triko patronu işten attığı işçilerin eylem yapmasına   "münafıklar kafirler" diyerek saldırdı

Dinime söven Müslüman olsa  
İşçileri günde iki mesai halinde 12 saat çalıştıran, işçilere ödenen ücretleri SGK'ye eksik göstererek çalışanların emeklilik haklarından da çalan sakallı sarıklı Cebeci patronu İbrahim Cebeci fabrikası önünde, işten atılan 14 işçinin hakkı için eylem yapan emekçilere, "Münafıklar, kâfirler" diyerek adamlarıyla birlikte saldırdı

İstanbul Yenibosna'da bulunan sakallı cübbeli Cahit ve İbrahim Cebeci kardeşlerin sahibi olduğu Cebeci Triko'da Çalışma Bakanlığı müfettişleri Nisan ayında TEKSİF Sendikası'nın şikayeti üzerine yaptıkları incelemelerde insanlık dışı çalışma şartlarını tespit etti. Müfettişlerin yazdığı raporda başta günde 12 saatlik iki mesai halinde çalıştırma gibi işçi sağlığını tehdit eden çok uygunsuzluk belirtildi. Bu arada Cebeci Triko'dan 15 işçi sendikayla olan bağları nedeniyle farklı zamanlarda, hakları verilmeden işten çıkarıldı.

İŞTEN ATILAN 14 EMEKÇİNİN DAVASI SÜRÜYOR
Bunun üzerine de düşük bir para karşılığında haklarından vazgeçen bir işçi dışında da 14 işçi sendika avukatları aracılığıyla Cebeci Triko'ya tazminatlarını almak için dava açtı. Ancak iş davalarının süreci uzun sürmekteydi. Bu yüzden İstanbul Merter'deki Teksim Giyim'den atılan 35 işçi önceki gün Teksim'in üretim yaptığı Alman firması Hugo Boss'un Türkiye'de üretim yaptığı işyerlerini denetleyen şirketi ziyaret edip, "Almanya’da işçiler günde 8 saat çalışırken, burada Hugo Boss işçileri 12 saat çalıştırılıyor. Haftalık çalışma saatleri 100 saati geçiyor. Denetim raporlarınıza neden bunlar yazmıyor" şeklinde bir konuşmada bulunduktan sonra, TEKSİF önderliğinde seslerini basın kuruluşlarında duyuramayan meslektaşlarına destek vermek ve patronu kamuoyuna teşhir ederek kamuoyu duyarlılığı yaratmak için Cebeci Triko'ya gitti.

KENDİ YAPTIĞINA BAKMADAN İŞÇİLERE 'MÜNAFIK' DEDİ
Cübbeli patron fabrikanın önündeki işçi kitlesinden oldukça rahatsız oldu. Sanki işçileri günde 12 saat çalıştıran ve mali müşavir akrabası sayesinde çalışanların ücretlerini sigortaya düşük göstererek işçilerin emeklilik haklarına bile göz diken kendi değilmiş gibi de meslektaşlarına desteğe gelen işçilere, ‘Münafıksınız, kafirsiniz, ahlaksızsınız’ şeklinde hakaretler savurdu. İşçilerde patrona ve adamlarına hakkettiği karşılığı verdi. Patronun 'polisi çağırdığını söylemesi' üzerine ise işçiler eylemlerini uzattı. Bir süre bekledi, ancak patronun bu söylediği de yalan çıkıp, gelen giden olmayınca sloganlarla Teksim fabrikasına geri döndü.

Konuyla ilgili BirGün'e açıklamalarda bulunan TEKSİF Sendikası örgütlenme uzmanı Asalettin Aslanoğlu ise, "Sermayenin dini imanı yok. İşçilerin hassas duygularını istismar eden patronlar bunları emekçileri sömürmek için kullanıyor. Bunu sağcı da solcu da patronlar yapıyor" dedi.

'MALİ MÜŞAVİRLER ODASINA ÇAĞRI'
Aslanoğlu ayrıca, "Cebeci Triko'da işçilerin günde 2 mesai halinde 12'şer saat çalıştırıldığı Çalışma Bakanlığı müfettişleri tarafından tespit edildi. Raporlar elimizde. Ayrıca İbrahim Cebeci, kardeşi mali müşavir. İşçilerin ücretlerini onun aracılığıyla sigortaya eksik bildiriyor. Çalışanlar emeklilik hakları konusunda hak kaybına uğruyor" diyerek işlem görevini kötüye kullanan Cebeci Triko'daki kişi için Mali Müşavirler Odası'na çağrıda bulundu.

NARİN, CEBECİ, TEKSİM'İN İŞÇİ DÜŞMANLIĞI
Asalettin Aslanoğlu bunların dışında Cebeci Triko'nun atılan işçilerin isminin diğer patronlara bildirdiği ve bu çalışanların tekstil sektöründe bu nedenle merdiven altı atölyeler dışında hiçbir yerde işe alınmadığını bildirdi. Aslanoğlu aynı şekilde Teksim patronu tarafından işten atılan işçilerin ismiyle Karaca'yı satın alan Narin Grubu'nun işten attığı işçilerin ismini diğer patronlara bildirdiği ve bu emekçilerin sırf haklarını savunduklarından dolayı tekstil sektöründe merdiven altı atölyeler dışında iş bulamadığını kaydetti.birgun.net

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar

6772 Sayılı İlave Tediye Kanunu