Polis Sendika Kurmak İstiyor
Polis Sendika Kurmak İstiyor. Son dönemde polis memurları sendika kurma taleplerini yüksek sesle dillendirmeye başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Cumhurbaşkanına Sorun" uygulamasıyla sendika kurma taleplerini dile getirdiler.
Polis sendika istiyor
Polis sendika istiyor
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün halka daha yakın temas halinde olmasını sağlamak amacıyla "Cumhurbaşkanına Sorun" adlı bir uygulama başlatıldı. Bu uygulama çevresinde sendika isteyen polisler, Cumhurbaşkanı Gül'e 3 soru yöneltti.
"Cumhurbaşkanı'na Sorun" adlı uygulamada , aylık dönemler halinde sorularını sordu ve ayrıca isteyenler de video olarak sorularını gönderdi. Ayrıca vatandaşlar daha önceden sorulmuş soruları oyladı ve aylık periyotlar halinde en çok oyu alan sorular ortaya çıktı.
60 SAATTEN FAZLA MESAİ
Sendika ve hak isteyen polislerin bir kısmı Cumhurbaşkanı'na 186 bin oyla "Emniyet mensupları çok ağır şartlar altında çalışıyor. Ortalama bir polis ayda 250 saat mesai yapıyor. sendikamız yok hakkımızı arayamıyoruz. Polise yasak olan 'sendika kurma hakkı' polise ne zaman verilecek?'', 167 bin oyla '' Polis memuru olarak jandarma ile aynı görevi yaptığımız halde üniversite mezunu polisler 2200 ek gösterge, jandarma astsubay ise 3600 ek göstergeden emekli olmaktadırlar, imamların bile ek göstergeleri yükseltildi. Teşkilat olarak çok sahipsiz kaldık sayın cumhurbaşkanım. Yardımlarınızı bekliyoruz.'' ve 145 bin oyla ''Sayın cumhurbaşkanım 657 sayılı dmk'nın 99. maddesine göre devlet memurları haftada 40 saat çalışmaktadır. Ben bir polis memuru olarak haftada 60 saatten fazla çalışmaktayım ve bu çalışma saatleri içerisinde keyfi olarak çalıştırılmam hariçtir. Ben de diğer memurlar gibi mesai merfumu istemekteyim.'' sorularını yöneltti.
SENDİKAYI BİRAZ ÖTELEYECEĞİZ
Uygulama çerçevesinde ilk 10 sorunun sahibi Çankaya Köşkü'ne gelerek bizzat sorularını iletme fırsatı yakaladı. Köşk'te ağırlanan 10 kişiden bir de Diyarbakır'da polis memurluğu yapan Mehmet Emre Onatça oldu. Onatça'nın Cumhurbaşkanı Gül'e emniyet mensuplarının çok ağır şartlarda çalıştığı ve bir sendikalarının olmadığını ve polise sendika hakkının ne zaman verileceğini sordu. Cumhurbaşkanı Gül, bu soruya; "Polisin ne kadar fedakarca çalıştığını biliyoruz. Polise olan halkın güveni artıyor. Polislik öyle bir meslek ki bu mesleğin içine bir ayrımcılık, tarafgirlik girerse Türkiye'yi çok sarsar. 1970'li yıllarda polis de de sendika vardı, Pol-Der, Pol-Bir gibi dernekler vardı. Polis üniversitelerde olduğu gibi ideolojik olarak bölündü. Türkiye bunun zararını çok büyük bir şekilde ödedi. Şimdilik poliste sendikayı biraz daha ileri döneme bırakmak gerektiğini kanaatinde olduğunu" ifade etti.
ÖN YARGILARDAN KURTULMALI
Sendika isteyen polislerin bu duruma "Polis Sendikası kurulmasının önünde bir takım engeller var. Mesela zihinlerimizdeki sendika veya örgütlenmeye dönük ve daha çok bize empoze edilen olumsuz düşünceler. Halkın önyargılarını anlayabiliyoruz. Öncelikle zihinlerimize işlenen bu ön yargılardan kurtulmamız gerekiyor." dedi.
DERNEKLER, POLİSİ BÖLDÜ
Polisler açıklamalarına şöyle devam etti; " Bir hak talep edilmezse kimse bu hakkı durduk yere kimseye vermez. Pol-bir ve Pol-der’i maalesef halkın gözünde polisi küçük düşürdü. Polisi polis yapan en büyük kavram tarafsız olmasıdır. Tam tersine bu iki dernek maalesef bunu sağlayamamışlardır. Polisler geçmişte ikiye ayrıldı. Bunun sebebi, toplumunda ikiye ayrılmasıdır. Bırakın iki meslektaş olan polisi, iki öz kardeşin sırf siyasi görüş sebebiyle birbirini öldürdüğü dönemden bahsediyoruz. Polisin sendikası mı olurmuş sonra grev yaparlar düşüncesindeki kişilerin söyledikleri doğru değil. Onların mantığına göre kardeş kardeşi yine öldürebilir.
POLİS HER ŞEYİN BİLİNCİNDE
Halk polis ya grev yaparsa, ya gruplaşırsa zihniyetinde olduğunun farkındayız. Fakat bu imkânsızdır. Bunun sebeplerinden birincisi polisinde bu toplum içerisinde yaşadığı, eşi, çocuğu, annesi, babası ve kardeşinin bu toplumda yaşadığıdır. Polis bırakın grevi iş yavaşlatma eylemi bile yapsa ülkenin kaosa sürükleneceğini bunun sonucunda da polisin kendisi ve tüm yakınlarının can, mal ve ırz güvenliğinin olmayacağı gerçeğini bilincinde olmasıdır.
SOSYAL ÖZGÜRLÜK VE REFAH
Son olarak sendika ve hak isteyen polisler; "Örgütlenme hakkı 21.yüzyılda ve dünyada demokrasi rüzgârlarının estiği dönemde, tamamen halk iradesi ile seçilen sivillerden oluşan yönetimce bu ülkenin bir vatandaşı olan polislere iade edilmesi gerekir. Dünyada her ne kadar en önemli güç ekonomik güç olsa da ekonomik gücünü sosyal özgürlük ve refahla taçlandıramamış ülkeler her zaman geri sırada kalmaya mecburdurlar." dedi.
27 AB ÜLKESİNDE 34 POLİS SENDİKASI VAR
Polis sendikalarının tarihinin diğer kamu sendikalarınınkilere eşit olduğu Avrupa Birliği’nde, 27 ülkenin neredeyse hepsinde polislerin en az bir sendikası var. İngiltere, Hollanda, İspanya ve Portekiz’de ise ise birden fazla polis sendikasının bir araya gelmesiyle kurulmuş federasyonlar bulunuyor. Bu federasyonların yanı sıra Kosova ve Monako’daki denkleri de Eurocop (Avrupa Polis Konfederasyonu) çatısı altında birlikte hareket ediyor. Ayrıca Avrupa ülkelerinin 13’ünde, polislerin ekonomik ve sosyal hakları arasında grev hakkı da yer alıyor. yurtgazetesi.com.tr/BARIŞ ORUÇ
Yorumlar
Yorum Gönder