Sendikacılar İstifa Etmeden Milletvekili Adayı Olamayacak

Sendikacılar İstifa Etmeden Milletvekili Adayı Olabilir mi ?
Aktif sendika başkanları görevlerinden istifa etmeden milletvekili adayı olamayacak…  

Milletvekili adayı olabilmek için sendika başkanlığından istifa etmem gerekecek mi ?
Milletvekili adaylığı için sendika başkanlığından istifa etmek şart.

Bu soruya verdiğimiz cevabın arkasından hemen ikinci soru geliyor.
İstifa ettikten sonra geri şube başkanlığı görevine dönebilir miyim?
Şube başkanlığı görevine olağanüstü kongre dışında dönme şansı yok.

Pekala bu sorulara verilen cevapların yasal dayanakları nelerdir. ?
10 Nisan 2010 tarih ve 27548 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan kanun ile seçim kanunlarında bir dizi değişiklik yapılmıştır.
Resmi Gazete de yapılan bu değişiklik ile oda, birlik ve sendika başkanlarına milletvekili adayı olmaları halinde görevinden istifa zorunluluğu getirilmiştir.
Resmi Gazetede yayımlanan kanun hükmü gereğince; Türk İş, Hak İş, Tisk, Kamu-Sen, Memur- Sen ve Kesk gibi sendikaların sendika başkanları ve genel merkez yönetimleri milletvekili adayı olabilmek için sendika görevlerinden istifa etmek zorundadır. Ayrıca bu sendikalara bağlı, il ve ilçe başkanları da Milletvekili adayı olması halinde istifa etmek zorundadır.

Resmi Gazetede Yayımlanan Kanunun eski ve yeni haline göz atalım.

ESKİ HÜKÜM

Kamu görevlileri, siyasi parti yöneticileri ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının adaylığı (1)

Madde 18 – (Değişik : 27/10/1995 - 4125/10 md.)
Hâkimler ve Savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, aday olmak isteyen belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, aday olmak isteyen siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, genel ve ara seçimlerin başlangıcından bir ay önce seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenileme kararının ilanından başlayarak yedi gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylıklarını koyamazlar ve aday gösterilemezler.

YENİ HÜKÜM

“Adaylık için görevden çekilmesi gerekenler

MADDE 18 – Hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, aday olmak isteyen belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, aday olmak isteyen siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar genel ve ara seçimlerin başlangıcından bir ay önce seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenileme kararının ilanından başlayarak yedi gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylıklarını koyamazlar ve aday gösterilemezler.”

Sonuç olarak; Sendika Genel Merkez yöneticileri de dahil olmak üzere sendikaların il ve ilçe başkanlarının milletvekili aday olması için bu görevlerini bırakması kanuni bir zorunluluk.

Burada birçok sendikacı arkadaşımız ısrarla şu soruyu soruyor.
İlgili kanun hükümlerine göre istifa etsem, aday olamadığım takdirde tekrardan şube başkanı olabilir miyim ?

Tabiî ki olabilirsiniz.

Bakın 3 köfteye 5 ekmeği nasıl alacaksınız, şimdi sizlere bu sorunun cevabını vermeye çalışayım.

Sendika başkanı olarak hem hak, adalet ve üyelerin menfaatleri diye alanlarda gezip üye toplayıp; daha sonra da vekil adaylığı için istifa edip, mevzuata kılıf uydurup kendi kişisel çıkarlarınızı sendikal kimliğin ve kişiliğinizin önüne koyar ve ihtiraslarınızla yapışmış olduğunuz koltuklardan kalkmak istemezseniz, çok rahatlıkla o koltuklara tekrar dönebilirsiniz.

Bu işe kılıf şu şekilde hazırlanır;

Şube kongrelerin de yönetiminizi kendi sağlam adamlarınızdan seçer ve sizin adaylığınız sürecinde vekaleten bıraktığınız kişiyi de sağlam bir şekilde seçerseniz, vekil koltuğu olmasa bile sendika koltuğu size tekrar düşer.

Yapacağınız olağanüstü bir kongre ile tekrar sendika başkanlığına seçilirsiniz.

Artık buda sizin kimliğiniz ve kişiliğinizle alakalı bir durumdur.

İsteyen olağanüstü ile olağan olmayan bir şekilde başkanlığa geri döner. İstemeyen ise tarihe derin bir not düşerek, bizim gibi mutlu üyeler arasına geri döner.

Sonuç olarak her halükarda Milletvekili olmak isteyen bir sendikacının istifa etmesi kanun gereği bir zorunluluktur.

Mehmet YILMAZ / Kamudanhaber.com

Yorumlar

  1. Kamu kurum ve kuruluşlarında imza yetkisi olan yöneticiler hariç her vatandaş milletvekili seçilme hakkına sahip olmalıdır. Aksin kısıtlamalar, o ülkede demokrasinin olmadığını, seçilme hakkının kısıtlandığını gösterir. Demokratik ülkelerin partilerinde sendikacılar için kontenjan var.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar

6772 Sayılı İlave Tediye Kanunu