Türk-İş'e Bağlı Muhalif Sendikaların Başkanları Sorunun Parçasıdır


Türk-İş'in muhaliflerine de muhalefet çıktı
Türk-İş'in muhalif sendikalarının geçtiğimiz hafta yayınladıkları deklarasyon ve alternatif sendikal hareket yaratma girişimine aynı sendikaların üyesi işçilerden tepki geldi.

Geçtiğimiz hafta yayınladıkları deklarasyonla "alternatif sendikal hareket" yaratma iddiasıyla yola çıkan Türk-İş muhalifi 10 sendikanın bu girişimine muhalefet eden söz konusu sendikalara üye işçiler bugün bir toplantı yaptı. Toplantıda, Türk-İş'in bugün içinde bulunduğu durumun sorumlusu olarak genel başkanlarını gördüklerini söyleyen işçiler, "10 genel başkan, 20 yıl önce çözümün bir parçasıydı, artık sorunun bir parçası haline geldi" dediler.

Türk-İş'e bağlı Tek Gıda-İş, Belediye-İş, Petrol-İş, TÜMTİS, Kristal-İş, Hava-İş, Tez Koop-İş, Basın-İş, Deri-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın genel başkanlarının imzasıyla yayınlanan deklarasyonla yola çıkan Türk-İş'in muhalif sendikaları, "alternatif sendikal hareket" yaratmak iddiasını taşıyorlar.

Hava-İş, Tek Gıda-İş, Belediye-İş, Tez Koop-İş, Deri-İş, Selüloz-İş sendikalarına üye muhalif işçilerin bugün Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde düzenledikleri basın toplantısında işçiler adına Hava-İş Sendikası delegesi ve Gökkuşağı Hareketi Sözcüsü Bahadır Altan konuştu.

Sendika genel başkanlarının tespitlerinin doğru ancak eksik olduğunu söyleyen Altan, "Eksik olan şey bu genel başkanların Türk-İş'in bugünkü durumundan Türk-İş yönetimi gibi sorumlular. Her geçen gün işçiye sırtını daha fazla dönenlerin, 'Yüzü işçiye dönük Türk-İş' yaratmaları mümkün mü?" dedi.

Genel Başkanlara eleştiriler
Altan konuşmasında Belediye-İş, Tek Gıda-İş ve Hava-İş Genel Başkanları'na çeşitli eleştiriler getirdi:

"Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul geçen kongrede, önce muhalefette yer almış ve ardından kapağı Kumlu yönetimine atmış, sefalet ücreti olan asgari ücrete imza atmış, yolsuzluk iddialarıyla basına konu olan, kendisine muhalefet eden şubeleri kapatan bir genel başkan."

"4-C'ye zorla geçirilen işçilerle birlikte sonuna kadar mücadele edeceğine dair namusu ve şerefi üzerine yemin eden, sonra da işçileri yüzüstü bırakan dünkü Türk-İş Genel Sekreteri, halen Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı ve 10 imzacıdan biri olan Mustafa Türkel değil mi? Bugün bile sendika çalışanı engelli işçisini işten attığı için sendikaya karşı direniş yapılan tek sendikanın başkanı."

"Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin ise bahar eylemleriyle yönetime karşı gelmiş ancak içinde İkale Sözleşmesi'ni TİS'e yazdıracak kadar iş güvencesinden vazgeçmiş, mali harcamalarıyla ilgili tek satır açıklama yapamayan, 22 yıldır delege sisteminin avantajıyla koltuğunu koruyan bir sendikacı. Özellikle kadın sendika çalışanlarını gerekçe göstermeden işten atacak kadar patronlaşmış. Son toplu sözleşmeyi 26 Mayıs, genel eylem gününde imzalayarak dışarıdaki 'sol' söylemlerine rağmen iktidara mesaj gönderen pişkin bir genel başkan."

"Sağlık İş Başkanı Mustafa Başoğlu gibi 46 yıl boyunca sendikaların başından ayrılmamak için her türlü oyunu yapar hale geldiler."

"Çürüyene değil yeşerene destek verin"
Gökkuşağı Hareketi Sözcüsü Altan, kendi hareketleri ile ilgili bilgi vererek amaçlarının, işçilerin yönettiği demokratik, şeffaf, temiz sendikalar oluşturmak ve bağımsız bir işçi hareketi yaratmak olduğunu söyledi: "İşçi sınıfının devletten ve sermayeden bağımsız siyasal hattını örgütlemek için TÜRK İş ve diğer sendikalardaki işçiler, delegeler, şube yöneticilerini; sendikasız işyerlerinin emekçilerini birleşmeye, yan yana gelmeye, örgütlenmeye, çürüyene değil, yeşerene destek vermeye çağırıyoruz."

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM