Lokavt Hakkı Anayasadan Çıksın
Lokavt hakkı Anayasa'dan çıksın . Darbe Anayasasının 54. maddesinde işverenin lokavt hakkı düzenlenmektedir. Bu hakkın Anaysadan çıkartılması gerekmektedir.
1982 Anayasa'sının "Grev Hakkı Ve Lokavt" başlıklı 54. maddesinde, işverene lokavt hakkı verilmiştir.
Her ne kadar madde başlığı, "Grev hakkı Ve Lokav" şeklinde düzenlenerek, "Lokavt Hakı" şeklinde bir yazımdan kaçınılmiş olsa da, lokavt, Anayasa'da bir hak olarak düzenlenmiştir. Yazım şekli sadece ve sadece cuntacıların kelime oyunundan ibarettir.
Çünkü işverenler, sendikaların aldığı grev uygulama kararlarına karşı, lokavt uygulamaktan hiç bir zaman geri durmamışlardır. İşveren, Anayasa'nın ona verdiği "Lokavt Hakkını" sonuna kadar kullanmıştır.
İşçiyle işverenin ekonomik güçleri aynı değildir. Grev hakkı; işçinin ekonomik olarak kendinden daha güçlü olan işverene karşı gücünü birleştirerek hak alma mücadelesidir. Bu yüzden grev meşru bir haktır.
Grevin karşısında lokavt hakkının olabilmesi için güçlerin denk olması gerekir. İşçi greve çıktığında ücret alamadığından ekonomik olarak dayanma gücü çok sınırlıdır. İşveren lokavt ilan ettiğinde ise durum çok farklıdır. İşverenin, ekonomik anlamada dayanma gücü işçiyle kıyaslanamayacak kadar yüksektir.
Denk olmayan iki hakkı birbirinin karşısına koymak faşist bir zihniyetin ürünüydü, bu zihniyetin kırıntılarıda yıllardır koruyuculuğunu yapıyor.
İlgili madde şöyle;
"Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptirler. Bu hakkın kullanılmasının ve işverenin lokavta başvurmasının usul ve şartları ile kapsam ve istisnaları kanunla düzenlenir.
Grev hakkı ve lokavt iyi niyet kurallarına aykırı tarzda, toplum zararına ve millî serveti tahrip edecek şekilde kullanılamaz.
Grev esnasında greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu, grev uygulanan işyerinde sebep oldukları maddî zarardan sendika sorumludur.
Grev ve lokavtın yasaklanabileceği veya ertelenebileceği haller ve işyerleri kanunla düzenlenir.
Grev ve lokavtın yasaklandığı hallerde veya ertelendiği durumlarda ertelemenin sonunda, uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulunca çözülür. Uyuşmazlığın her safhasında taraflar da anlaşarak Yüksek Hakem Kuruluna başvurabilir. Yüksek Hakem Kurulunun kararları kesindir ve toplu iş sözleşmesi hükmündedir.
Yüksek Hakem Kurulunun kuruluş ve görevleri kanunla düzenlenir.
Siyasî amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grev ve lokavtı, genel grev ve lokavt, işyeri işgali, işi yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişler yapılamaz.
Greve katılmayanların işyerinde çalışmaları, greve katılanlar tarafından hiçbir şekilde engellenemez." şeklinde düzenlenmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder