Petrol İş/Sigortasız Kadınlarda Hamilelikte Borçlanabilecek


Sigortasız kadın da hamilelikte borçlanabilecek
Erkeklerin askerlik borçlanmasında olduğu gibi yerel bir mahkemenin verdiği karar uyarınca kadınlar da hamilelik döneminde çalışmadığı günler için borçlanabilecek. İzmir’de bir kadın yargıç, erkeklere askerlik borçlanmasında tanınan haklardan kadınların da yararlanmalarına karar verdi. İzmirli 2 çocuk annesi Sevinç Kahraman, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) karşı doğum borçlanması için açtığı davayı kazandı. 

Kahraman, dilekçesinde SGK’nın erkeklere tanıdığı askerlik borçlanması gibi kadınlara da doğum yıllarıyla ilgili borçlanma hakkı tanınmasını istedi. İlk hamileliğinde sigortalı bile olmayan, ikinci doğumunda ise işten ayrılmasının üzerinden 300 gün geçtiği için yine hamilelik borçlanmasından yararlanamayan Kahraman’ı mahkeme haklı buldu. 

Kadın yargıç Aynur Özcan İlhan da bilirkişi raporunu göz önünüde bulundurarak devrim gibi bir karara imza attı. Üç sayfalık gerekçeli kararı yazan hakim Aynur Özcan İlhan, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 41-a maddesindeki amacın, doğum nedeniyle sigortalılığın başlangıç tarihinden önce ve sonra geçen sürecin sosyal güvenlik açısından değerlendirilmesi maksadını da içerdiğini belirtti.

Yargıç İlhan, bu nedenle davacı Sevinç Kahraman’ın gerek sigortalı olmadan önce 1987 yılında yaptığı, gerekse sigortalı olduktan sonra 1993 yılında yaptığı iki doğum nedeniyle, borçlanma talebinin kabul edilmesine hükmetti.

Kahraman’ın avukatı Ali Onar, “Mahkeme, sosyal bir hukuk devletinde herkesin kanun önünde eşit olduğunu açık ve kesin bir dille ifade etti” dedi. Dosyayı önümüzdeki günlerde ele alacak olan Yargıtay’ın kararı onaması halinde oluşacak içtihatla tüm kadınlar, erkeklerin askerlik borçlanması gibi sigortalı olsalar da olmasalar da doğum borçlanması yaptırabilecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM