Yol İş Genel Sekreteri Tevfik Özçelik BWI Avrupa Bölge Konferansı'na Katıldı

 
BWI Avrupa Bölge Konferansı

Sendikamızın, Genel Sekreterimiz Tevfik Özçelik tarafından Dünya Kurulu ve Avrupa Komitesi üyelikleriyle temsil edildiği İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyoneli’nin (BWI) Avrupa Bölgesel Konferansı, 29 Eylül - 01 Ekim 2010 tarihleri arasında Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleştirildi. Konferanslar ayrıca Avrupa Komitesi ve Kadın Komitesi 2010 - 2014 dönemi için üyelerin seçimini de içeriyordu.

Genel Sekreterimiz Tevfik Özçelik, Sendikamız Eğitim Müdürü Hasan Aktaş ve Dış İlişkiler Uzmanı Özgür Doruk’un katıldığı toplantılar 29 Eylül Çarşamba günü Pan - Avrupa Bölge Stratejisi Proje Çalışması ile başladı. 2010 yılından başlayarak, eğitim ve örgütlenme faaliyetleriyle 2012’ye dek devam edecek olan proje, Güney - Doğu Avrupa bölgesi sendikaları için kapasite geliştirmeyi hedefliyor. Proje çalışması, yıl içerisinde gerçekleştirilen anketlerle tespit edilen talepler doğrultusunda güncellenen BWI internet sitesinin tanıtımı ve güncel kampanyalara dair tanıtım filmlerinin gösterimi ile sona erdi.

Oturumlar ardından 8 Avrupa Federasyonu’nun Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ile ortaklaşa organize ettiği ve hükümetlerin finansal krize karşı kamu bütçelerinde, dolayısıyla kamu çalışanlarının ücretlerinde kesintileri öngören önlem paketlerini protesto amaçlı “Tasarruf Tedbirlerine Hayır - Öncelik Büyüme ve İşler” (http://www.etuc.org/a/7407) kampanyası çerçevesinde inşaat ve ağaç işleri sektörlerinde örgütlü Sırbistan sendikalarının ev sahipliğinde bir eylem gerçekleştirildi. Eylem dahilinde düzenlenen basın açıklamasında; tasarruf paketlerinin on milyonlarca işin kaybedilmesine, 100 milyon insanın yoksulluğa itilmesine neden olacağının altını çizen BWI Başkan Yardımcısı Vasco Pedrina konuşmasını “Avrupa için daha yüksek sosyal standartlar istiyoruz!” sözleriyle tamamladı. Yol İşçileri Sendikası Başkanı Sonja Vukanovic ise burada yaptığı konuşmada; “Avrupa sendikal hareketinin bir parçası olarak Sırbistan sendikaları, kadınlar, gençler ve emekliler başta olmak üzere tüm Avrupa vatandaşları için dayanışma istiyoruz” dedi.

47 ülkeden temsilcilerin, Sırbistan sendikalarından yönetici ve üyelerin katılımıyla Çalışma Bakanlığı’na yüründü ve Bakan Rasim Ljajic ile bir görüşme yapıldı. Görüşmede BWI Genel Sekreteri Ambet Emilio Yuson, Avrupa İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (EFBWW) ile hazırlanan ortak bildiriyi, Sırbistan SGIGM Sendikası Başkanı Dusko Vukovic ise Sırbistan sendikalarının kampanya metnini bakana sundular. Bildiriler sendikal hareketin; sürdürülebilir büyüme, kamu yatırımlarını arttırmak için tüm finansal faaliyetlere yüksek vergiler, çevreci politikalara uygun dinamik ve sürdürülebilir ekonomi yönetimi, sosyal dampingi önleyici mali koordinasyon ve şeffaflık taleplerini içeriyor.

BWI’nin kadın işçilere yönelik kampanya ve projelerinin nihai durumu ve yeni dönem üyelikleri gündemiyle toplanan Avrupa Kadın Komitesi 30 Eylül Perşembe gününün açılış toplantısıydı. Öğleden sonra başlayan konferansın açılış konuşmasını Genel Sekreter Yuson yaptı; “Harekete geçmeliyiz, böylelikle tüm Avrupa ülkelerinde işçiler daha iyi çalışma ve yaşam koşullarına, daha iyi sosyal korumaya kavuşacaklardır”. Yuson konuşmasını BWI’nin “2010 İçin 10 Öncelik” başlıklı strateji planı çerçevesinde sürdürdü. Plan; çerçeve anlaşması uygulamaları ve çok uluslu şirketlerle müzakereler; kamu tarafından finanse edilen altyapı projelerinde sendikaların örgütlenmesi; göçmen işçilerin hakları hususunda küresel kampanyalar; toplum için ormancılık ve sertifikasyon uygulamaları uyarınca sürdürülebilir ormancılığa yönelik çalışmalar; küresel stratejiye dönük sportif alanda kampanyalar; çevreci, güvenli ve insan onuruna yakışır işler için lobi çalışmaları; genç ve kadın işçilere yönelik farkındalık; BWI iç iletişimini geliştirme; küresel ve bölgesel düzeyde kapasite artırımı; küresel ve bölgesel finansal sürdürülebilirlik üzerine çalışmalar başlıklı 10 etkinlik serisinden oluşuyor.

Konferans BWI Asistan Sekreteri Marion F. Hellmann’ın “Avrupa İnşaat ve Ağaç Endüstrilerinde Güvencesiz İşler ve Sendikal Stratejiler” başlıklı sunumu ile devam etti. Sunum Avrupa’da krizin de etkisiyle yayılımı hız kazanan geçici istihdam büroları, hileli serbest meslek ile istihdam, yasadışı istihdam, taşeronluk ve göçmen işçiler başlıkları altında tanıma dayalı bilgi ve nihai istatistikleri içerirken, çeşitli ülkelerden sendikaların söz konusu uygulamalarla mücadelesini anlattıkları raporlara da yer veriyordu. Hellmann güvencesiz işlerle mücadele için uygulanması gereken sendikal stratejileri şu şekilde sıralıyordu; “Enformel ve yasadışı istihdama karşı kampanyalar düzenlemeli, sosyal güvenlik ve ücretli izin hakkını içeren doğrudan istihdam uygulamaları için mücadele etmeliyiz; taşeronluk konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde uygulanabilirliği olan kriterlerin ortaya konulmasını sağlamaya çaba göstermeliyiz; toplu sözleşme sistemlerini yeniden formüle etmeli ve Ulusal Çalışma Standartları oluşturarak, söz konusu sözleşmelerin sektörlerimizdeki tüm işçiler için uygulanmasını sağlamaya dönük çalışmalar yapmalıyız; yasaları ya da toplu sözleşmeleri temel alan sektörel asgari ücret uygulamasının hayata geçirilmesi için lobi faaliyeti yürütmeliyiz; iş sağlığı ve güvenliği ile işçilerin kabiliyetlerini geliştirici kampanyalara devam etmeliyiz; enformel sektörlerde çalışan işçileri ve göçmen işçileri örgütleyerek, onların eşit ücret ve ulusal çalışma standartlarından aynı ölçüde faydalanmaları yönünde mücadelelerine destek vermeliyiz; çok uluslu şirketlerle Uluslararası Çerçeve Anlaşmaları üzerinde müzakerelere devam etmeliyiz”.

EFBWW Genel Sekreteri Sam Hagglund’un güvencesiz işlerle AB düzeyinde mücadelede alınan mesafe ve Avrupa Adalet Divanı tarafından verilen son dönem kararlar hakkında katılımcıları bilgilendirdiği konuşması ardından ülke sunumlarına geçildi. İngiltere, Hırvatistan, Finlandiya, Ukrayna, Hollanda, Belçika ve Almanya’dan temsilcilerle birlikte söz alan Genel Sekreterimiz Tevfik Özçelik; işyerlerimizdeki taşeron uygulamaları ve Sendikamızın örgütlenme stratejisini içeren bir konuşma yaptı.

 

Konferansın üçüncü ve son günü Avrupa Komitesi Başkan Yardımcılıkları, Avrupa Komitesi ve Kadın Komitesi üyelerinin seçimine ayrılmıştı. Başkan Yardımcılıkları’na İsveç Malareforbundet sendikasından Lars Ake Lundin ve Bulgaristan FCIW sendikasından Ioanis Parteniotis, Avrupa Kadın Komitesi Başkanlığı’na İtalya FILLEA sendikasından Mercedes Landolfi seçilirken, Kıbrıs Rum Kesimi, İsrail, Yunanistan ve Malta ile birlikte yer aldığımız gruptan komite üyeliğine Genel Sekreterimiz Tevfik Özçelik yeniden seçildi. BWI Avrupa Bölge Konferansı, 2 Ekim Cumartesi günü Sırbistan sendikalarından genç işçilerin katılımıyla gerçekleştirilen atölye çalışması ile sona erdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM