Genel İş Sendikası Elli Bin Belediye İşçisi Nereye Sürülecek Serhat Salihoğlu


50 BİN BELEDİYE İŞÇİSİ NEREYE SÜRÜLECEK
50 BİN  BELEDİYE İŞÇİSİ  NEREYE SÜRÜLECEK12 Eylül Darbesinden bu yana sivil(!) hükümetlerin başlıca kanun  yapma yöntemi haline getirdikleri yeni bir torba yasa girişimi ile daha karşı karşıyayız. Bu konuda AKP Hükümetinin kendisinden öncekileri gölgede bıraktığını söylemeliyiz.
Şimdi gündemde olanın tam adı “bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu ve diğer bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı.”
113 madde ile 7 geçici maddeden oluşan bu “torba yasa tasarı” içinde işçilerin ve kamu çalışanlarının, çalışma koşullarını ve özlük haklarını değiştiren birçok düzenleme, sendikalara danışılmadan tepeden inme yöntemlerle kanun tasarısına eklenmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gibi son derece önemli ve temel yasaların böyle bir yöntemle değiştirilecek olması ancak demokrasi dışı yöntemlerle yönetilen otoriter rejimlerde görülebilir. Böylece sendikalarla birlikte aslında TBMM iradesi de sakatlanmış olmaktadır.
Başbakanlık tarafından Meclise sevk edilen bu torba yasa tasarısındaki en önemli konulardan birisi belediye işçilerinin sürülmesine yönelik hükümlerdir.
Tasarının gerekçesine göre “… mahalli idarelerde 122.343 işçi norm kadrosu bulunmakta fakat, 174.644 işçi çalışmaktadır.” Hükümetin mantığına göre yerel yönetimlerde 52 bin fazla işçi bulunmaktadır. 
FAZLA(!) İŞÇİLER NEREYE?
İl özel idareleri ile belediyelerin (bağlı kuruluşları hariç) sürekli işçi kadrolarında çalışan norm kadro fazlası - ihtiyaç fazlası işçilerin ihtiyaç duyulan Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatındaki sürekli işçi kadrolarına hizmetli olarak atanması amaçlanmaktadır.
HİZMETLİ AÇIĞI BAHANESİ!
Tasarının gerekçesine göre Milli Eğitim Bakanlığı okullarında ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatında hizmetli açığı söz konusuymuş. Bu kurumlarda hizmetlerin sağlıklı yürütülmesini teminen personel ihtiyaçlarının acilen giderilmesi gerekiyormuş. Bu nedenle yerel yönetimlerdeki fazla işçi söz konusu kurumların personel açığının kapatılması için kullanılacakmış.
Oysa yerel yönetimlerde personel fazlasının olmadığı; belediye hizmetlerinin taşeronlaştırılması hedefine dönük olarak norm kadro düzeninin kurulduğu; belediye personel sayısının bu hedefe bağlı olarak düşürüldüğü bilinen gerçeklerdir. Sürekli artan kent nüfusu ve artan hizmet gereksinimi daha fazla personel gerektirirken yerel yönetimlerde personel fazlası gerekçesi inandırıcı değilidir.
BELEDİYE İŞÇİLERİNDEN KURTULMAK İSTEYENLER KİMLER?
Aldığımız bilgilere göre AKP’li belediye başkanları ellerindeki norm kadro fazlası işçilere çözüm bulunmasını istemişler ve Başbakan’ın talimatıyla bu yasa tasarısı hazırlanmış. AKP’li belediye başkanları böylelikle aynı zamanda işçi sınıfının sendikalaşma oranının en yüksek olduğu bir  kolunda sendikal gücün de kırılmasını sağladıklarının farkındadırlar.
SÜRÜLECEK İŞÇİ SAYISI 50 BİNİ AŞABİLİR!
Tasarıdaki düzenlemelere göre topun ağzında olan işçiler sadece norm kadro fazlası olan işçiler de değildir; bütçelerinde personel harcamaları için öngörülen oranı aşan belediyeler bu gerekçeyle daha fazla sayıda işçiyi ihtiyaç fazlası olarak değerlendirme olanağına da sahip olacaklardır.
AMAÇ BELEDİYE HİZMETLERİNDE TAM TAŞERONLUK
Bu tasarının temel amacı belediye hizmetlerini tümüyle taşeron şirketlere teslim etmektir. Bu sayede yandaş şirketler palazlanacak; sendikal örgütler tasfiye edilerek emek maliyetleri dibe çekilecektir.
4 NİSAN 2007’DE GEÇİCİ İŞÇİLER NE ÇOK SEVİNMİŞTİ!
Kamuoyunda geçici işçilere sürekli işçi kadrosu verilmesini sağlayan yasa olarak bilinen ve tam adı "Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına Veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" olan 04/04/2007 tarihli ve 5620 sayılı Yasa, 21/04/2007 tarihli ve 26500 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
AKP tarafından “kamuda geçici işçiliği bitiriyoruz, tüm işçilerimize kadro veriyoruz” haykırışları içinde 2007 Temmuz milletvekilliği genel seçimleri öncesinde geçirilen kanun ile yerel yönetim işçileri büyük bir sevinç yaşamıştı.
Ve şimdi topun ağzında olanlar o gün kadro aldık sevincini yaşayan işçiler olacak. Böylesi durumlara bizim topraklarda “Karamanın koyunu sonra çıkar oyunu” derler.www.genel-is.org.tr

Serhat Salihoğlu
Genel İş Sendikası Genel Koordinatörü

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar

6772 Sayılı İlave Tediye Kanunu