Otağ-ı Otağ-ı Hümayun Nedir Otağ-ı Hümayun Neresidir Otağ-ı Hümayun İşkencehanesi


Osmanlı Ordusu'nun Batı'ya yapacağı seferlerden önce toplandığı alanda, 'Hünkar Kasrı' olarak inşa edilen 'Otağ-ı Hümayun', restorasyon çalışmalarının ardından resmi törenle açıldı.

Binanın müze yapılmasını isteyen DİSK üyeleri ve 12 Eylül döneminin işkence mağdurları, Otağ-ı Hümayun'un bulunduğu Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa kampüsü önünde toplandı.

Aralarında DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'nin de bulunduğu grup, basın açıklaması yaptı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptığı açıklamada, "DİSK olarak, Hünkar Kasrı'nın mutlaka İnsan Hakları Müzesi'ne dönüştürülmesini istiyoruz" dedi.

Çelebi, 12 Mart 1971 askeri darbesinin ardından ilericilerin, devrimcilerin ve sosyalistlerin hapishanelere doldurulduğunu ifade ederek, "Dev-Genç Davası"nın İstanbul duruşmalarının Otağ-ı Hümayun'da başladığını ve sürdüğünü anlattı.

Çelebi, 12 Eylül askeri darbesinin ardından da onbinlerce işçinin, emekçinin, ilericinin, demokratın, devrimcinin ve sosyalistin hapishanelere atıldığını dile getirerek, dönemin DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve Yürütme Kurulu üyelerinin de günlerce Otağ-ı Hümayun'da kaldıklarını ve kendisinin de gözleri bağlı şekilde burada işkence gördüğünü söyledi.

Rektörden Çelebi'ye tepki

Açıklamasının ardından Çelebi'nin yanına, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç geldi.

Avdagiç, Çelebi'ye, Otağ-ı Hümayun'un kültür merkezi olarak açılışında böyle bir gösterinin düzenlenmesinin verilen emeğe saygısızlık olduğunu iletti.

Çelebi de, kasrın kültür merkezi olarak açılmasının burada işkence görmüş insanlara saygısızlık olduğunu söyleyerek, Hünkar Kasrı'nın 2005 yılında onarılarak İnsan Hakları Müzesi'ne çevrilmesini önerdiklerini, ancak projenin geri çevrildiğini aktardı.

Polis müdahale etti

Basın açıklamasının ardından grup, Otağ-ı Hümayun'a doğru ilerlemek istedi.

Ancak polis engel oldu. Yaşanan gerginlik arbedeye dönüştü.

Polis, grubu kampüse sokmadı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM