Birleşik Metal İş Sendikası Grev Kararı Aldı Patronlar Lokavt Dedi
Birleşik Metal İş Sendikası Grev Kararı Aldı Patronlar Lokavt Dedi, Birleşik Metal İş Sendikası İşçiler Grev Dedi Patronlar Lokavt Kararı aldı, Birleşik Metal İş Sendikası Grev Kararı Aldı Patronlar Lokavt Kararı aldı.
İşçiler grev patronlar lokavt dedi
Birleşik Metal- İş Sendikası’nın (BMİS) patron örgütü Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürüttüğü sözleşme görüşmelerinde uyuşmazlığın grev kararı ile sonuçlanmasının ardından grev oylamaları ve lokavt kararı geldi. 33 işyerinde 15 bin işçiyi temsil eden BMİS, bu kez Türk Metal’in imzaladığı sözleşmeyi reddederek grev kararının alınabileceğini göstermiş oldu.
Grev oylamalarının başarı ile sonuçlandığını açıklayan BMİS, bu süreçte işçilerin kafasının bulandırılmaya çalışıldığını ancak bu evrenin geçildiğini kaydetti. Açıklamada, “Ya metal işçilerinin taleplerine yanıt verecekler ya da 21 yıldır kapılarına uğramayan sorunu üretim alanına davet edecekler. Artık saflar dizildi. İşbirlikçi ve dayatmacı toplu sözleşme düzeni yıkılacak. Özgürlük mücadele eden işçilerle gelecek” ifadesi yer aldı.
Grev kararı nasıl alındı?
Metal sektöründe patron örgütü MESS’in örgütlü üç sendika ile ayrı ayrı yürüttüğü görüşmelerin ardından grup sözleşmesi yapılıyor. Bugüne kadar grubun en büyük sendikası durumundaki, yaklaşık 80 bin üyeye sahip Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası’nın sözleşmeleri onaylayan tavrı belirleyici olmuştu. Hak-iş’e bağlı Çelik-iş Sendikası’nın ise üye sayısının azlığından ötürü toplu sözleşme sürecinde etkisiz olduğu biliniyor.
Son görüşmelerde MESS’in metal işçileri için dayattığı yüzde 5.35 oranındaki zam, metal işçilerinin 2008-2009 yıllarını kapsayan kriz koşullarında yaşadığı kayıpları karşılamadığı gerekçesi ile BMİS tarafından kabul edilmedi. Önerilen artış oranının işçilere 45-85 TL arasında değişen bir farkla yansıması ve mevcut toplu iş sözleşmesinde İş Kanununa atıfta bulunulmasının Sendikanın diğer itiraz gerekçeleri olduğu belirtiliyor.
MESS’in İş Kanununa atıfta bulunması, kanunda değişiklik yapılması durumunda bunun toplu sözleşmeye doğrudan yansıması anlamına geliyor. Torba Yasa ve sonrasında İş Kanununda değişikliklerin gündemde olması nedeniyle, olası yasal değişikliklerin toplu sözleşmeye yansımaması talebinin dikkate alınmaması da BMİS’in grev kararı almasında etkili oldu.
Grev kapıda
Grev kararının asıldığı ve tamamı özel sektörde yer alan fabrikaların çoğunluğu İSO 1000 listesinde yer alıyor. Grev kararları geçtiğimiz hafta İstanbul Avrupa yakasında Paksan ve RSA, Anadolu yakasında ABB Elektrik Dudullu ve Kartal Fabrikaları, Anadolu Motor, Isuzu, aksan ve Remas Redüktör Fabrikaları, Gebze’de Areva Elektrik, Arfesan, Sarkuysan, Bosal, Yücel Boru, Kroman Demir Çelik, Makine Takım, Akkardan, Çayırova Boru ve Poly Metal Fabrikaları, Bursa’da Prysmian Kablo, SCM ve Çimtaş, Eskişehir’de Süsler, Doruk, Renta ve Hapalki Döküm, İzmir’de Şenkaya Dökümi Kırşehir’de Çemaş Döküm, İskenderun’da Yücel Boru ve Mersin’de Çimsataş fabrikalarında ilan edilmişti.
Greve ‘hayır’ diyen işyeri
Eskişehir’de bulunan ve grup toplu sözleşmesinde yer almayan Renta’da yapılan grev oylamasında ‘hayır’ kararının çıkması MESS tarafından diğer işyerlerini etkilemek için kullanılmaya çalışıldı.
Ancak BMİS tarafından yapılan açıklamada Sendika üyelerinin greve evet oyu kullandıkları, patronun hayır sonucu çıkarmak için kendisine ait başka bir işyerinde çalışanları Renta’da çalışıyormuş gibi gösterdiği belirtildi. BMİS ayrıca İş Mahkemesine başvuru yaptığını duyurdu.
Grev kararlarının asılmasının ardından, patronların talebi ile işyerleri için ayrı ayrı yapılan grev oylamalarında işçiler ‘evet’ dedi. Grev oylamalarında patronların işçiler üzerinde baskı kurması sendika tarafından yapılan açıklamada, “… grev oylaması sürecine kadar işçilerin kafasını bulandırmaya çalışanlar, baskı, tehdit ve yalanlarla işçileri bölmeye çalışanların ellerinde hiçbir koz kalmadı” ifadesi ile gözler önüne serildi.
Grev oylamasının ardından 60 günlük bir süreç işleyecek. Metal işçileri bu 60 günlük süre içinde istedikleri gün grevi başlatabilecek. Mart ayından itibaren işçilerin greve başlama olasılıklarının yüksek olduğu belirtiliyor.
(soL – Haber Merkezi)
Yorumlar
Yorum Gönder