Torba Yasa Meclisten Geçti 2011 Şimdi Ne Olacak


Torba'yı sineye çekmeyeceğiz
İşçi ve emekçilerin esnek çalışma koşullarını daha da arttıran, hak gasplarına yol açan "Torba Yasa" Meclis'ten geçti. Yasaya tepki gösteren sendika ve meslek örgütleri, "Bundan sonra, birlikte hareket edebilirsek kazanırız" diyor.

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar ve Türk Tabipleri Birliği Başkanı Eriş Bilaloğlu, Meclis'ten geçen Torba yasayı değerlendirdi. Genel başkanlar, "Yürütülen mücadelenin yeterli olmadığını ancak bundan sonraki süreçte daha etkili bir mücadele yürütülmesi gerektiğini" belirtti.

GÜÇ VE TUTUM BİRLİĞİ İLE SÜRECE DEĞİŞTİREBİLİRİZ

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, hükümetin torba yasa karşısında çekincesi olan emekçilerin itirazlarını ve taleplerini dikkate almamasını eleştirdi.

Çınar şöyle dedi: "Durum çok açık. Aslında hükümetin daha çok kimlerin hükümeti olduğu, AKP'nin kimlere hizmet etmesinin göstergesi bakımından açık bir tutum var. Emek örgütleri, meslek örgütleri, işçi örgütleri Torba Yasanın kendilerine yönelik hak gaspları getirdiğini ifade ediyorlar. Çeşitli önerilerde bulunuyorlar ama bu itirazlar ve öneriler dikkate alınmadığı gibi tersine daha da katmerleşen saldırılarla devam ettireceğinin işaretlerini veriyor."

Yasadan sonraki süreçte, hükümetin, Ulusal İstihdam Stratejisi ile daha kapsamlı bir düzenlemeye girişeceğini belirten Döndü Taka Çınar şöyle dedi: "Bölgesel asgari ücret hesaplamalarından tutalım, özel istihdam bürolarına kadar ve emekli ikramiyelerine kadar uzanan, esnek güvencesiz çalışmayı daha da yaygınlaştıran düzenlemeler gündeme gelecek. Muhtemelen, burada sendikalarında gücünün parçalanmış olması, hükümetin elini güçlendiren bir durum. Bizim burada, daha çok, sınıftan yana tutum almaya çalışan sendikaların, daha çok güçbiriliği içerisine girmesi gerekiyor. Yine işçi ve emekçilerin de bu yasaya karşı tutum almayan, mücadeleci bir hat izlemeyen sendikalarını sorgulamaları ve gerçekten işçi sınıfı ve emekçilerin önünde kalkana dönüşen sendikal bürokrasiyi de hedefe koyan bir mücadele yürütmesi gerekiyor. Ancak böyle bir güç birliği ve tutum birliği ile biz bu süreci, işçi ve emekçilerden yana değiştirebiliriz."

'SİNEYE ÇEKMEYECEĞİZ'
Yasanın bu haliyle geçmesini sineye çekmeyeceklerini söyleyen KESK Genel Başkanı Çıkar, "Bizim açımızdan mücadele bitmedi, devam ediyor" dedi.

Yasanın veto edilmesi için mücadele yürüteceklerini belirten Çınar, "Torba Yasaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı aşamasında, Cumhurbaşkanı'na da seslenen bir mücadele yürüteceğiz ve bu yasayı veto etmesini talep edeceğiz" dedi.

Diğer emek örgütlerine yönelik birlikte tutum sergilemek için çağrıları olduğunu belirten KESK Genel Başkanı Çınar, "Hiç kimse ile birleşemezsek bile, Kamu Emekçileri Sendikaları olarak bizler Cumhurbaşkanlığı aşamasında da uygulama aşamasında da her türlü direnişi göstereceğiz. Mücadele Torba Yasa ile de bitmeyecek, sonuçta, bundan sonra gelen, gelebilecek olan yönelimlerle birlikte her aşamada sürecek" dedi.

Seçim sürecine de dikkat çeken Çınar, "Seçim sürecinde de işçi ve emekçileri aydınlatmaya, AKP'nin emekçilerin talepleri karşısında aldığı düşmanca, emek karşıtı tutuma dikkat çeken bir yerden, siyasal bir tutum almasını sağlamaya çalışacağız" dedi.

NE YAZIK Kİ SONUÇ ALICI BİR FAALİYET YÜRÜTÜLEMEDİ

Türk Tabipler Birliği Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu, yasaya karşı olması gerektiği gibi bir mücadelenin örülememesini eleştirdi. Bilaloğlu, "Yasanın ne oluğuna dair herkesin bilgisi ve fikri olduğunu düşünüyorum. İşçi sendikaları da kamu sendikaları da hepsi bilgi sahibi ama ne yazık ki Türkiye'de emek kesimi olarak, biz de dâhil olmak üzere, arzu edilen bir sonuç alıcı faaliyeti yerine getirmemiş olduk. Ama bu mücadelenin sonuçlanacağı anlamı taşıyan bir şey değil. İşçilerin emekçilerinin mücadelesi dâhil olmak üzere sürdürülmesi gereken çok haklı ve çok yerinde bir mücadele umarız önümüzdeki günlerde çok daha sonuç alıcı ve birlikte bir faaliyetin zeminini oluşturabiliriz" dedi.

Eriş Bilaloğlu, eleştirilere rağmen yasayı meclisten geçiren hükümeti eleştirdi. Bilaloğlu, "Hükümetin hattı bir kez daha belgelenmiş oldu. Yine meclise son anda her maddeye yeni şeyler ekleyerek, asıl hedeflerini daha da kuvvetlendiren, tam da emekçilerin aleyhine düzenlemeler ekleyen bir hale getirerek yasayı çıkartan bir süreci yürüttüler" dedi.
 
(etha)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar

Sendikaların Tarihsel Gelişimi