Doğum Borçlanması Nedir Kadın Sigortalının Doğum Borçlanması


KADIN SİGORTALILARIN DOĞUM BORÇLANMASI HAKKINDA BİR YORUM
Borçlama konusunun yasal çerçevesi 5510 sayılı yasanın 41.maddesinin 1.fıkrasıdır.

Bu madde BU KANUNA GÖRE SİGORTALI SAYILANLARIN ibaresi ile başlamakta

A fıkrasıda, 4a bendi kapsamındaki sigortalı kadınların doğum borçlanması yapabilmesi için gereken koşulları sıralamaktadır.Yine Sosyal Güvenlik Kurumunun yayınladığı 1.7.2010 tarihli tebliğin 6. maddesinde” HİZMET BORÇLANMALARINDA 5510 SAYILI KANUN VEYA MÜLGA SOSYAL GÜVENLİK KANUNLARINA GÖRE TESCİL EDİLMİŞ OLMAK YETERLİ OLUP” ifadesi yer almaktadır.

Buna göre gerek 5510 sayılı yasa, gerekse mülga sosyal güvenlik kanunlarına tabi olarak tescili olan kadın sigortalıların doğum borçlanmasıyapma hakkı vardır.

Yani daha açık bir ifade ile.Bu gün 5510 sayılı yasanın 41.a maddesi kapsamında bir işe başlayan kadın sigortalı, gerek 5510 sayılı yasanın 41.maddesi gerekse, 1.7.2010 tarihli tebliğin 6.maddesi gereğince” TESCİL EDİLMİŞ OLMAK koşulu ile doğum borçlanması yapmaya hak kazanmaktadır. Yasa hükmüne göre esas olan, doğum yapılmış olması ve doğumdan sonra en çok 2 yıl çalışılmamış olmasıdır.

Yoksa doğumun sigortalı tescil tarihinden önce veya sonra yapılmış olması hakkında gerek yasada gerkse tebliğde herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.
Kaldıki 5510 sayılı yasanın borçlanma hakkını düzenleyen 41.maddesi ile,

- Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi,
- Tıpta uzmanlık öğrenim süreleri,
- Sigortasız avukatlık stajı yapanların dahi
Bu yasa ve mülga sosyal güvenlik kanunlarına tabi olduktan sonra yukarıdaki sürelerini borçlanabilmeleri sağlanmış, Ancak kadın sigortalıların aynı şekilde sigortalı olmadan önce yaptıkları doğumlarını borçlanabilmeleri imkanı sosyal güvenlik hukukuna aykırı bir biçimde 2010.106 sayılı genelge ile engellenmiştir.
Bu husus hem 5510.41.maddesine, hemde 1.7.2010 tarihli tebliğin 6. maddesine aykırıdır.

Sosyal güvenlik norm ve standartları eşit ve hakkaniyetli olmak zorundadır.Hiçbir gerekçe yasanın ve tebliğin verdiği hakkı genelge ile kaldıramaz.

Netice olarak 41.madde ile tebliğin 6. maddesinde yer alan en önemli husus “ Borçlanma tarihinde 5510 sayılı yasaya veya mülga sosyal güvenlik kanunlarına göre tescilli olmaktır” .

ESAS OLAN KADIN SİGORTALININ DOĞUM YAPTIĞI TARİHTEN ÖNCE DEĞİL , BORÇLANMA YAPMAK İSTEDİĞİ TARİHTEN ÖNCE 5510 SAYILI YASAYA VEYA MÜLGA SOSYAL GÜVENLİK K ANUNLARINA GÖRE TESCİLLİ OLMASI HALİDİR.

Halbuki Sosyal Güvenlik Kurumu bu konu ile ilgili yayınladığı 2010.106 sayılı genelgesi ile haksız ve temelsiz uygulamayı devam ettirmektedir.Buna karşın sigortalı ve haksahipleride sürekli olarak yargı ya başvurarak gerek 5510.41, gerekse tebliğin 6.maddesinde çok açık bir ifade ile belirtilen uygulamanın sağlanması için dava açma yoluna gitmektedir.

Temennimiz Sosyal Güvenlik Kurumunun, temel işlevinin ne olduğunu bir an önce fark ederek bu mağdur etme işlemine bir son vermesidir. 

Çetin Zorlu
Sosyal Güvenlik uzmanı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM