Sendikalaşma Meclis Eliyle Yasaklanmıştır

Sendikalaşma Meclis Eliyle Yasaklanmıştır
Büyük tartışmalara neden olan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Tasarısı Meclis'ten geçti. TOBB'un baştan beri dayattığı maddeler yasada aynen kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda temel kanun olarak görüşülen Sendikalar ve Toplu iş Sözleşmesi Kanunu Tasarısı'nın 1. bölümü kabul edildi. Yasayla, bir iş kolunda sendika kurabilmek için, o iş kolunda çalışıyor olma zorunluluğu da kaldırıldı. DİSK Başkanı Erol Ekici, "Meclis eliyle sendikalaşmak yasaklanmıştır artık" derken Türk-Iş Başkanı Mustafa Kumlu, ilgili maddelerin iptali için Cumhurbaşkanına çıkacaklarını söyledi.

Sendikalar Kanunu, daha önce Başbakan Tayyip Erdoğan'la Türk-Iş, Hakiş, TİSK ve TOBB arasında yapıldığı söylenen ve büyük tartışmalara neden olan protokolde yer alan maddeler doğrultusunda Meclis'ten geçti. Yasa maddeleri AKP'li vekillerce verilen soru önergeleriyle şekillendi. Meclisten geçen yasanın, "sendikal güvence" ve "sendika kurucusu olmakla" ilgili maddelerinin sendikal mücadelenin önünde önemli engeller oluşturacağı belirtiliyor.

Kabul edilen yasanın 25 maddesi ile işverenlerce ödenen sendikal tazminat 30'un altında işçi çalıştırılan iş yerlerinde kaldırıldı. Eski yasaya göre, sendikal gerekçelerle işten çıkarılan bir işçiye işverenlerce 16 maaş tutarında bir tazminat ödeme zorunluluğu getiriyordu. Türkiye'deki işyerlerinin yüzde 85'ini bu tip işyerlerinin oluştuğunu hatırlatan sendikacılar, yeni yasayla işverenlerin bu tazminat yükümlüğünden kurtarıldığını savunuyorlar.

Yasada yer alan"sendika kurucusu olmakla" ilgili maddeyle de "sendika kurucusunun o iş kolunda çalışıyor olması zorunluluğu" ortadan kaldırıldı. Bundan böyle herhangi bir iş yerinde çalışan herhangi bir kişi, istediği iş kolunda sendika kurabilecek. Bu madde yasaya, Orman-İş sendikasının Hak-Iş'e bağlı Tarım Orman-lş'e karşı açtığı davayı kazanması üzerine eklenmişti.

Eski yasaya göre sendika kurucusunun o iş kolunda çalışıyor olması zorunluydu. Tarım-Orman-Iş Sendikası'nın başkanın bir avukat olması, Orman-Iş karşısında davayı kaybetmesine neden olmuştu.

SENDİKAL HAREKETE İHANETTİR...
DİSK Başkanı Erol Ekici, kabul edilen yasa maddelerinin için "Başbakan ve Türk-Iş, Hak-Iş, TİSK ve TOBB arasında bir mutabakat yapıldığından söz ediliyordu. Bu yalanlanmıştı ama çıkan maddelere bakınca, bu mutabakatın doğru olduğu çıkıyor ortaya" dedi. Ekici, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Taraflar, o toplantıda bunu kabul ettiyse ve yasanın bu şekilde çıkmasına neden oldularsa bu sendikal mücadeleye yapılmış en büyük ihanettir. Yasayla, işçiye sendikaya üye olursan işten atılman mubahtır mesajı veriliyor. Artık mücadele etmek demek, işini kaybetmekle yüz yüzesin demektir. Siyaset TOBB'un iradesine teslim olmuştur. Türkiye'de sendikalaşmak Meclis eliyle yasaklanmıştır".

KUMLU: "CUMHURBAŞKANI'NA ÇIKACAĞIZ"
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu ise, yeni yasada yer alan maddelerle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çıkacaklarını söyledi. Yasanın Genel Kurul'dan geçen sendikaların kurulmasıyla ilgili maddede, sendika kurmak için "iş kolunda çalışma" şartının yer almadığını hatırlatan Kumlu, "sadece 'çalışan' ifadesini kullanılıyor. Bu durum çalışma hayatında kaosu beraberinde getirir. Maddeye göre mesela maden iş kolunda çalışan bir kişi, büro iş kolunda sendika kurabilecek. Talebe göre düzenlendiği anlaşılan bu madde, uzun vadede çalışma yaşamında türlü sıkıntıları beraberinde getirir" dedi.

YENİ YASADA BAŞKA NELER VAR?
Yeni yasa ile ayrıca işkolu sayısı, 28'den 20'ye düşürüldü. Sendika kuruculuk koşulları arasından fiilen çalışma, Türk vatandaşı olma, Türkçe okur-yazar olma şartları kaldırıldı, işçi sendikalarına üye olmak için 16 yaş olan sınır 15 yaşa indirildi. Aynı işkolunda ve aynı zamanda farklı işverenlere ait iş yerlerinde çalışan işçiler birden çok sendikaya üye olabilecekler.
İşçi sendikası üyesinin, 1 yılı geçmemek üzere işsiz kalması üyeliğini etkilemeyecek. Herhangi bir askeri görev nedeniyle silahaltına alınan üyenin üyelik ilişkisi, bu süre içinde askıda kalacak. Kaynak: Sol Gazete

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar

6772 Sayılı İlave Tediye Kanunu