Çaykur İşçisi Greve Çıktı

Çaykur İşçisi Greve Çıktı
ÇAYKUR işçisi 61 yıllık tarihinde ilk kez greve çıktı. Toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine ÇAYKUR işçileri Rize, Trabzon, Artvin, Tirebolu’daki 58 fabrikada grev uygulamasına başladı. Maliye, Tarım ve Çalışma Bakanlıkları ile dün gece geç saatlere kadar süren görüşmede anlaşılamaması üzerine ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önünde grev uygulamasını başlatan Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, “Bu grev Tek Gıda-İş yöneticilerinin egolarını tatmin etmek için yapılmıyor. ÇAYKUR işçisinin ekmeğini biraz daha büyütmek için yapılıyor” dedi.

Genel Müdürlük önünde yapılan eyleme Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul, Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, Basın-İş Genel Başkanı Yakup Akaya, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da destek verdi.

KİMSE İŞTEN ATILAMAZ
2008 yılından beri ÇAYKUR işçisinin toplusözleşmeden mahrum bırakıldığını, bu hak kayıplarının ortadan kaldırma hedefi ile toplusözleşme masasına oturduklarını söyleyen Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, sözleşmenin tıkanmasının iki nedeni olduğunu birisinin imzalanan toplusözleşmeden Öz Gıda-İş üyelerinin de geriye dönük yararlandırılmak istenmesi diğerinin ise ücret konusu olduğunu kaydetti.

Öz Gıda-İş üyelerinin yasal olarak dayanışma aidatı ödeyerek geriye dönük haklardan yararlanmasının mümkün olmadığını belirten Türkel, ücret konusunda ise günlük 17 lira zam talep ettiklerini ancak işverenin kamu protokol sözleşmelerindeki ücretlerini dayattığını ifade etti.

Grevin işçilerin yasal bir hakkı olduğunu, greve çıkmayan işçilerin toplusözleşme imzalandıktan sonra bu haklardan yararlanamayacağını hatırlatan Türkel, bütün işçilere greve katılmaya çağırarak, “Grevdeki işçiler işten atılamaz, yerine kimse çalıştırılamaz” dedi.

GREV KIRICILIĞI YAPILIYOR
Normalde mayıs ayında başlayan kampanyanın henüz çaylar toplanmaya başlamadan bir ay önce başlatıldığını dile getiren Türkel, “Çay işçisinin bir ay önce işe başlatılması bizi üzmez fakat bunun adı grev kırıcılığıdır” dedi.

Kamu sektöründe 20 yıldır ilk kez grev yapıldığına işaret eden Türkel, “Bizim dayatmacı olduğumuzu söylemesinler. Bu grev Tek Gıda-İş yöneticilerinin egolarını tatmin etmek için yapılmıyor. ÇAYKUR işçisinin ekmeğini biraz daha büyütmek için yapılıyor. Grev uzun soluklu bir mücadeledir. Bugün 300-500 olabiliriz ama bu sayı her geçen gün artacaktır. ÇAYKUR işçisi grevine de haklarına da çayına da sahip çıkmayı bilen işçidir” diye konuştu.

BAŞBAKAN KENDİ MEMLEKETİNDE SORUN ÇÖZEMİYOR
Sendika Güç Birliği Platformu (SGBP) dönem sözcüsü ve Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, grevin hiçbir sendika için amaç olmadığını ama bu grevin nedeninin siyasi iktidar olduğunu kaydetti.

SGBP olarak her zaman ÇAYKUR işçisinin yanında olacaklarını belirten Çetintaş, ÇAYKUR işçilerinin hak taleplerinin karşılanması gerektiğini dile getirdi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, ÇAYKUR işçisinin grevin artık siyasi iktidar tarafından fiilen engellendiği bir dönemde greve çıktığını söyleyerek, “Sizlere metal işçilerinin selamını getirdim. Metal işçileri de adım adım greve doğru yürüyor” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi memleketinde bile işçilerin sorunlarını çözemediğini belirten Serdaroğlu, “Çaykur işçisi bu grevini başarıyla sonuçlandıracaktır. Yolunuz açık kılıcı keskin olsun” diye konuştu. Kaynak:evrensel

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM