Hava İş Sendikası Türk Hava Yolları'nda Grev Kararı Aldı

Hava İş Sendikası Türk Hava Yolları'nda Grev Kararı Aldı
Hava İş Sendikası Türk Hava Yolları çalışanları adına Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı'ıyla sürdürdüğü tolu iş sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlandı.   Hava İş Sendikası 10 Nisan 2013 tarihinde grev kararı aldı.

Hava İş Sendikası Genel Başkan'ı Atilay  Ayçın yaptığı basın açıklamasıyla grev kararını duyurdu. İşçilerin slogan ve alkışları arasında grev kararını açıklayan Ayçın, ‘Ülkemizde belki de eşi görülmemiş biçimde 60 günlük görüşme süresi işverence daha 7. gününde kesildi. Sendika 107 Madde bulunan toplu iş sözleşmesinde sadece 23 maddede değişiklik önermişti. İşveren değişiklik önerilmeyen maddeleri de uyuşmazlığa sürükledi. THY A.O’da böylesi sert bir uyuşmazlık neden yaşanmaktadır? Sendika keyfi bir grev kararı mı almaktadır? Bu uyuşmazlığın temelinde THY’nin sendika ve toplu iş sözleşmesine yönelik sistemli bir saldırısı bulunmaktadır." dedi

Basın açıklamasına, Hava İş Sendikası üyeleri başta olmak üzere, Türk-iş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Birleşik Metal-iş Sendikası, Petrol-iş Aliağa Şube Yönetimi, BOSCH Direnişçileri, Hey Tekstil Direnişçileri, TKP, Mücadele Birliği, Anti Kapitalist Müslümanlar, İşçi Gazetesi, UİDDER, Emek ve Özgürlük Cephesi  ve Taşeron İşçileri Dayanışma Derneği destek verdi.

Atilay Ayçin Grev kararı almalarına neden olan temel sorunarı şöyle sıraladı:
• Yürürlükteki toplu iş sözleşmesi sürekli ihlal edilerek kural dışı mesai ve görevlendirmelere yönelik baskılarla uçuş emniyeti riske edilmektedir. (uçucu ekiplerin yurt dışı konaklama görevindeki dinlenme süresinin 36 saatten 24 saate düşürülmesi bunun en yakın örneğidir)
• Hızlı büyüme ve eksik personelle yürütülen uçuş operasyonunda, personel giderek artan bir iş yükü ile yorgunluğa sürüklenerek yine uçuş emniyeti zaafı oluşturulmaktadır. (Kabin memurlarının minimum sayıda planlanması buna örnektir)
• İşler düşük ücretli ve daha kötü koşullarda çalışan Part Time personelle yürütülmeye çalışılmaktadır. Bu iş barışını bozmaktadır.
• Mevcut toplu iş sözleşmesindeki haklar sürekli ihlal ve tecavüze uğratılmakta, cezaya ve işten çıkarma tehditlerine dayanan keyfi bir yönetim tarzı personeli bıktırma noktasına sürüklemektedir. İşçiler tüm moral motivasyonunu yitirmiş halde çalışmaktadır. Düne kadar istifa eden kabin memurlarından ihbar öneli istenmezken istifa sayısı öyle artmıştır ki artık caydırıcı olsun diye kabin memurlarınden da ihbar öneli istenmektedir.
• Sadece sağlığını korumak adına hastalandığında istirahat alan kabin memurları işten çıkarılmakta diğer kabin memurlarına korku salınmakta insanlar hasta hasta işe gitmeye zorlanmaktadır.
• Ortaklık prosedürleri toplu iş sözleşmesi hükmüne rağmen kuraldışı, hukukdışı yollarla keyfice değiştirilmekte ve personelin kazanılmış hakları ortadan kaldırılmaktadır.
• Hakem hastaneler kabin memurlarını kendi iradesi dışında ücretsiz izne çıkarma yolu olarak kullanılmaktadır
• Liyakat ve adaletle terfi işlemleri tamamen yok edilmiş kapsam dışı personel dâhil sadece yönetimdeki kişilere yakınlığa bağlı keyfi bir kariyer yükseltme uygulaması oluşturulmuştur.
• Yeni alınan teknisyenin diğer firmalarda çalıştığı süreleri ortaklık kıdeminden sayan THY Yönetimi eski personelinin kıdem intibaklarını yapmamaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM