Hak İş Toplu İş Sözleşmesi 2011




KAMU TİS ÇERÇEVE PROTOKOLÜ İMZALANDI
Konfederasyonumuz HAK-İŞ ile Hükümet arasında yürütülen Kamu Toplu İş Sözleşmeleri, çerçeve protokolün imzalanmasıyla sonuçlandı.

HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımıza üye yaklaşık 30 bin kamu işçinin Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü, Genel Başkanımız Mahmut Arslan başkanlığındaki HAK-İŞ heyeti ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve TÜHİS ve Kamu-İş arasında imzalandı.

Sözleşme imza törenine HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın yanı sıra Genel Başkan Yardımcılarımız Settar Aslan ve Mustafa Toruntay ile Genel Teşkilat Sekreteri Mehmet Şahin, Öz Ağaç İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Karadereli ve sendika uzmanlarımız katıldı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, yaptığı konuşmada, geçen haftadan itibaren Konfederasyonumuzla, Kamu İşveren Sendikaları arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde ve Konfederasyonumuzun kendi içinde sendikalarıyla yaptığı çalışmaların neticesinde bugün Sayın Bakanla ve Kamu İşveren Sendikalarımızla tekrar bir araya geldiklerini ve bu toplantı sonunda da bir uzlaşma metninin ortaya çıktığını kaydetti. Arslan, “Bu uzlaşma metni bir çerçeve metnidir. Sendikalarımız bu çerçeve anlaşması gereğince kendi içlerinde konuyu Kamu İşveren Sendikalarıyla müzakere edecektir. Umarım, o müzakerelerde de toplu iş sözleşmesi sonuçlandırılır. Konfederasyonumuzun üyesi yaklaşık 30 bin üyemizi ilgilendiren bu toplu iş sözleşmesi çerçeve anlaşmasının ülkemize, çalışanlarımıza, Konfederasyonumuza, Kamu İşveren Sendikamıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in göreve başlamasından itibaren çalışma hayatında çok hızlı ve yoğun bir süreci başlatmasını önemli ve anlamlı bulduğunu ifade eden Arslan, “Hükümet henüz güvenoyu almadan, Sayın Bakanın üçlü danışma kurulu toplantısını yapması ve orada bir takvim ortaya koyması ki, o takvim bizim için çok önemli. Özellikle 2821-22 sayılı Sendikalar Toplu İş Sözleşmesi, Grev Lokavt Yasasının hazırlıklarının hemen ağustos başında başlatılıyor olması, yine hedef koyarak eylül ayında Bakanlar Kuruluna, ekim ayında Meclise, kasım ayında da Genel Kuruldan bu yasanın çıkartılması konusundaki iradesini, kararlılığını önemsiyoruz, takdir ediyoruz ve bunun devam ederek bu hızın, daha da artarak devam etmesini diliyoruz” dedi.

TBMM’nin ilk yasa çalışmasının çalışma hayatıyla ilgili olmasını son derece anlamlı bulduğunu kaydeden Arslan, “Konfederasyonumuzun Eski Genel Başkanı, Meclis İdare Amiri Sayın Salim Uslu’nun teklifiyle, özellikle 2823 sayılı Sendikalar Yasasındaki değişikliğin yapılamaması sonucu ortaya çıkan krizin çözümüne yönelik bir adımdı. Yine Sayın Bakanın orada büyük gayretleri oldu. Muhalefet partileriyle yoğun bir şekilde Meclisin kapanmasına rağmen, son dakikada bu süreci tamamlayıp, çalışma hayatımızın büyük bir krizden kurtulmasını sağlamış oldu. Tabii ki, bu krizin sorumlusu sendikalar olarak bizler değiliz; bu kriz bizden kaynaklanmıyor, ama ortada bir kriz varsa bunun çözümü gerekiyordu. Sayın Bakanım bu krize yönelik ortaya koyduğu kararlılığı da takdir ediyoruz. Sayın Bakandan umutlarımız, heyecanlarımız, geleceğe ait beklentilerimiz yüksek. Geleceğe ait beklentilerimizi gerçekleştirmek adına HAK-İŞ Konfederasyonunun bu kararlarının arkasındadır, destekliyor. Umarım, bu kararlılıkla Sayın Bakanımız, diğer konfederasyonlarla beraber kangren olmuş, özellikle Türkiye sendikal hareketini dibe iten, bu 12 Eylül artığı yasalardan bir an önce kurtuluruz. Bunun için de kararlılığını Sayın Bakanın destekliyoruz. Umarım, bu vesileyle ben bir kez daha Sayın Bakana başarılar diliyorum” dedi.

SÖZLEŞMENİN AYRINTILARI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu yıl Ocak ayından itibaren HAK-İŞ ile kamu işveren sendikaları arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tamamlandığını belirterek, işçilerin 2011 zammının yüzde 4 artı yüzde 4, 2012 zammının yüzde 3 artı yüzde 3 olarak belirlendiğini açıkladı.

Sözleşmeye göre, düşük ücretlilere 100-150 TL iyileştirme öngörülüyor. Buna göre; aylık çıplak brüt 1.000 TL’nin altındaki ücretlere, 1.120 TL’yi geçmemek üzere 150 TL taban iyileştirmesi yapılacak. Aylık çıplak brüt 1.001-1.200 TL arasındaki ücretlere, 1.290 TL’yi geçmemek üzere 130 TL iyileştirme yapılacak. Aylık çıplak brüt 1.201-1.425 TL arasında olan ücretlere, 1.425 TL’yi geçmemek üzere 100 TL iyileştirme yapılacak.

Yüzdelik ücret zamları ise; sözleşmenin birinci 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için yüzde 4, üçüncü 6 ayı için yüzde 3 ve dördüncü 6 ayı için de yüzde 3 şeklinde uygulanacak. Ancak, sözleşmenin üçüncü 6 aylık diliminde enflasyon oranı yüzde 3’ü aşarsa, aşan kısım dördüncü 6 aylık dilimdeki ücretlere yansıtılacak.

SOSYAL YARDIMLAR

HAK-İŞ ile Hükümet arasında imzalanan TİS çerçeve protokolü, TİS’de yer alan Sosyal Yardım Ödemesini, sözleşmenin ilk yılı için brüt 145 TL olarak belirledi. Bu rakam, TİS’in ikinci yılında da 6 aylık dilimler içinde yüzde 3+3 şeklinde artırılacak.

Ücrete bağlı ikramiye ve diğer maktu ödemelerin de, belirlenen yüzdelik oranlarda artırılmasını öngörülüyor.

SÖZLEŞMELERİ SENDİKALAR YAPACAK

HAK-İŞ ile Hükümet arasında imzalanan TİS Çerçeve Protokol, sendikalarımızın TÜHİS ve Kamu-İş ile müzakere edeceği Toplu İş Sözleşmelerinin ana çerçevesini oluşturuyor.

Kamuda işçisi bulunan HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımız önümüzdeki günlerde TÜHİS ve Kamu-İş’le masaya oturarak, Toplu İş Sözleşmelerinin ana ücret dışındaki diğer hükümlerini müzakere edecek ve sonuçlandıracak.

Konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Genel Başkanımız Mahmut Arslan TİS Çerçeve Protokolünü imzaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Simon Ne Demek Simonlar

4857 Sayılı İş Kanunu Kimleri Kapsar

6772 Sayılı İlave Tediye Kanunu