Memurların Toplu İş Sözleşmeleri Yasal Düzenlemelerden Sonraya Ertelendi


Toplu görüşmeler ertelendi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Faruk Çelik, 15 Ağustos'ta toplu görüşme şeklinde bir toplantının yapılmayacağını, memurlarla yapılacak toplu sözleşmenin yasal çalışmanın ardından gerçekleştirileceğini bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 15 Ağustos'ta başlaması öngörülen memurların toplu görüşmeleri öncesi memur konfederasyonlarının başkan ve temsilcileri ile ön görüşme yapmak için bakanlıkta bir araya geldi. Görüşmeden çıkan sonuca göre görüşmeler ertelendi.

Bakan Çelik, memur konfederasyonlarının genel başkanlarıyla Bakanlık'ta bir araya gelerek, toplu sözleşme hakkının kullanımı konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Çelik, toplantının ardından yaptığı açıklamada, daha önce 15 Ağustos'ta gerçekleştirilen toplu görüşme sürecini, anayasa değişikliği sonunda toplu sözleşme hakkının nasıl kullanılacağı konularını ele aldıklarını söyledi.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda anayasa değişikliği sonrasında ne gibi değişiklikler yapılacağı konusunu da ele aldıklarını anlatan Bakan Çelik, verimli bir toplantı yaptıklarını ve mutabakata vardıklarını kaydetti.

Konfederasyonların 15 Ağustos'ta yapılan toplu görüşmenin tarihe karıştığını ifade ettiklerini aktaran Çelik, 15 Ağustos'ta toplu görüşme şeklinde bir toplantı yapılmayacağını bildirdi. Çelik, toplu sözleşme görüşmelerinin ise yapılacak yasal çalışmaların ardından gerçekleştirileceğini belirtti.

Bakan Çelik, gerekli yasal hazırlıklar için teknik heyetlerin 8 Ağustos'ta bir araya gelecek çalışmalara başlayacağını söyledi.

Gündoğdu'dan açıklama

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda toplu görüşme düzeninin bittiğinin, sadece topluca görüşmeyi içeren düzenin sona erdiğinin hem Bakan hem de konfederasyonlar tarafından ortaya konulduğunu söyledi.

1 Ocak 2012 itibarıyla toplu sözleşme sonucunun, toplu sözleşmede uzlaşılamadığı takdirde de Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun vereceği kararın memur maaşlarına yansıyacağını belirten Gündoğdu, yapılması gerekenlerle ilgili yol haritasını belirlediklerini, toplu sözleşmenin içeriğinin önemli olduğunu kaydetti.

Gündoğdu, doğum yardımı, ölüm yardımı, yüzdelik zam, toplu sözleşme primi gibi 2.5 milyon memuru, yüzdelik zam boyutuyla da 9 milyon emekliyi ilgilendiren ana konularda genel toplu sözleşme istediklerini bildirdi.

Koncuk'tan bağımsızlık vurgusu

Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da bugünkü görüşmede konfederasyonların hassasiyetlerini dile getirdiklerini, toplu sözleşmenin nasıl kullanılacağı konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Konfederasyon olarak kendilerinin sendika üyeliğine yönelik tüm kısıtlamaların kaldırılarak, tüm kamu çalışanlarına üyeliğin açılmasını istediklerini belirten Koncuk, toplu sözleşmenin genel toplu sözleşme ve kurum toplu sözleşmesi olarak yapılması gerektiğini teklif ettiklerini kaydetti.

Sendika yöneticisinin güvencesinin önemli olduğunu, sendika yöneticilerinin bu görevlerini yaparken herhangi bir baskı altında kalmaması gerektiğini ifade eden Koncuk, 4688 sayılı kanunun ilgili maddesinin daha güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun toplu sözleşmenin ''can damarı'' olduğunu belirten Koncuk, bunun bağımsız olmasını istediklerini belirtti.

Koncuk, 8 Ağustos'ta bütün bu çalışmaları masaya yatıracaklarını ve 4688 sayılı Kanun'un tamamı üzerinde konfederasyonların görüşleri doğrultusunda bir kanuni düzenleme yapılmasını isteyeceklerini bildirdi. Koncuk, ''1 Ekim'de sendikal kanunun öncelikli olarak değil en öncelikli olarak görüşülmesi isteğimizi Sayın Bakan'a ilettik. İnşallah kamu çalışanlarının beklentilerine uygun bir kanuni yapılanma ortaya çıkar'' dedi.A.A

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Migros Satılıyor Migros Kime Satılıyor

Simon Ne Demek Simonlar

İKTİDAR İÇİN DEĞİŞİM