4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikalar Yasası'nda Yapılacak Dğişiklikte Anlaşma Sağlanamadı
Toplu sözleşme görüşmeleri tıkandı
4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikalar Yasası konusunda yapılacak olan değişikliklerle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile kamu emekçileri sendikaları arasında yapılan görüşmelerde anlaşmaya varılamadı
Geçen hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile kamu emekçileri sendikaları arasında yapılan iki görüşmede anlaşma çıkmadığı için 29 Eylül günü bir görüşme daha yapılacak.
29 Eylül günü görüşmelerde şu konuların ele alınması bekleniyor:
"Toplu sözleşmenin kapsamı; Toplu sözleşmede kamu çalışanlarının temsili; Toplu sözleşmeyi imzalama veya olabilecek uyuşmazlığı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na götürme yetkisinin kullanımı; Toplu sözleşme görüşmelerinin tamamlanma süresi; Toplu sözleşme hükümlerinden faydalanacak kamu çalışanları ve dayanışma aidatı; Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nu yapısı."
Sendikalarla kamu kurumları arasında da toplu sözleşme yapılacak
Şimdiye kadar yapılan iki görüşmede toplu sözleşmenin şekli belli olmazken bazı konularda anlaşma sağlandı. Daha önce uzlaşıya varılamayan, hizmet kolu toplu sözleşmesi ve kurumsal toplu sözleşme yapılması konusunda geçen hafta yapılan toplantılarda uzlaşmaya varıldı. Toplu sözleşmede, hizmet kolu toplu sözleşmesi de olacak. 10 hizmet kolunda yetkili sendika, belediye ve il özel idare çalışanlarında ise yetkili sendika toplu sözleşme imzalayacak.
Yapılan görüşmelerde özel güvenlikçilerin sendikalı olmasının da yolu açıldı. Ayrıca, sendikaların kendi genel kurullarını yapması konusunda, işçi sendikaları ile memur sendikaları arasında bir eşitleme geldi. Sendikaların tüzüğünde belirtmek üzere maksimum 4 yıla kadar kendi genel kurullarını yapabilecekleri karara bağlandı.
Toplu sözleşme ile ilgili yapılan görüşmelerde kamu emekçilerini sözleşme görüşmelerine kimin temsil edeceği konusunda çıktı. Memur-Sen, kamu emekçilerini kendisinin temsil edeceğini iddia ederken KESK ve Kamu-Sen, buna itiraz etti.
12 Eylül Referandumu’ndan sonra…
Daha önce kamu emekçileri ile hükümet arasında toplu görüşme şeklinde gerçekleşen ve kamu emekçilerinin ücretleri ile sosyal haklarını belirleyen görüşmeler bu sene toplu sözleşme şeklinde gerçekleşecek. 2010 yılında gerçekleştirilen Anayasa Değişikliği Referandumu’nda ‘Evet’ kararının çıkmasının ardından kamu emekçilerine ‘toplu sözleşme’ hakkı tanıyan değişiklik sonucunda 4688 sayılı yasa da değişiklikler gündeme gelmişti.
Anayasadaki değişiklikle birlikte kamu emekçileri ile hükümet arasında yapılacak olan toplu sözleşme görüşmelerine anlaşmazlık çıkması durumunda Hakem Kurulu’nun kararı bağlayıcı olacak. Sendikalar, çoğunluğu hükümet tarafından atanan üyelerden oluşan Hakem Kurulu’nun kamu emekçilerinin çıkarlarını temsil edecek tarafsızlıktan uzak olduğunu dile getiriyor. Bu nedenle konfederasyonlar Hakem Kurulu'nda kamu emekçilerinin 4, kamu kurumlarının 4, tarafsızların ise 3 kişiyle temsil edilerek bağımsız bir yapının oluşturulmasını istiyor. Hükümet ise böylesine bir yapının kurulmasına yanaşmıyor.
Sendika.Org
Yorumlar
Yorum Gönder