Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısında Son Değişiklikler
Sendikalar yasası görüşmelerinde son durum:
Baraj yüzde bir, işkolu sayısı 21
Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı görüşmeleri devam ediyor. Tasarıda işkolu barajı yüzde 1'e, 22 olarak belirlenen işkolu sayısı da 21'e indirildi. Petrokimyada grev yasağı devam ediyor.
Sendikalar yasasında büyük değişiklikler içeren Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülmeye devam ediyor.
Komisyonda, tasarı alt komisyon metni üzerinden ele alınırken bazı değişiklikler de yapıldı. İşkolları yeniden düzenlendi. Buna göre, alt komisyonda 22 olarak belirlenen işkolu sayısı 21'e indirildi.
Sayısı 21'e indirilen işkolları ise şöyle: "Avcılık, balıkçılık, tarım ve ormancılık", "Gıda sanayi", "Madencilik ve taş ocakları", "Petrol, kimya, lastik, plastik ve ilaç", "Dokuma, hazır giyim ve deri", "Ağaç ve kağıt", "İletişim", "Basın-yayın ve gazetecilik", "Banka, finans ve sigorta", "Ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar", "Çimento, toprak ve cam", "Metal", "İnşaat", "Enerji","Taşımacılık", "Gemi yapımı ve deniz taşımacılığı", "Liman, ardiye ve antrepoculuk", "Sağlık, sosyal hizmetler", "Konaklama ve eğlence işleri", "Savunma ve güvenlik" ile "Genel işler"
İŞKOLU BARAJI YÜZDE 1
Tasarıda yüzde 3 olan işkolu barajı, alt komisyonun yaptığı değişiklik doğrultusunda yüzde 1 olarak belirlendi. Ayrıca, sendikaların yaptıracağı eğitim ve sosyal tesislerin Hazineye devredilmesi de tasarıyla kaldırılıyor.
Barajın yüzde 1'e indirilmesiyle ilgili geçici maddeyle yapılan düzenleme ise şöyle:
"GEÇİCİ MADDE 6- (1) 41 inci maddede belirtilen kurulu bulunduğu iş kolunda çalışan işçilerin en az yüzde birinin üyesi bulunması şartı, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ikinci yılın sonuna kadar yüzde üç, onu takip eden ikinci yılın sonuna kadar ise yüzde iki olarak uygulanır. (2) Bakanlıkça mülga 2822 sayılı Kanunun 12 nci maddesine göre yayımlanan en son istatistiklerde toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi için başvuru hakkına sahip işçi sendikaları ile Ekonomik ve Sosyal Konseye üye konfederasyonlara bağlı işçi sendikaları hakkında bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl süreyle 41 inci maddede ve bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen iş kolu barajları aranmaz.
PETROKİMYADA GREV YASAK
Tasarıda, Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarınca doğrudan işletilen iş yerleri, nafta veya doğalgazdan başlayarak petrokimya işlerinde grev yasağı korundu.
KUMLU BARAJIN İNDİRİLMESİNE KARŞI
Komisyonun dünkü toplantısında sosyal taraflara da söz verildi. DİSK Genel Bakan Yardımcısı Metin Ebetürk, düzenlemenin, "12 Eylül mantığı ve hukukunun toplum üzerindeki etkisinin silinmesinde etkisi olmayacağını" belirterek, dünyada işkolları azaltılırken Türkiye'de işkollarının sayısının at komisyonda 18'den 22'ye çıkarılmasına anlam veremediklerini söyledi.
Türk-İş Bakanı Mustafa Kumlu, Türk-İş'e bağlı pek çok sendika ile DİSK'in karşı çıktığı işkolu barajının düşürülmemesi gerektiğini savundu. Kumlu, "Alt komisyonda hem baraj kademeli olarak indirildi. Baraj sıfırlanıyor. Bu düzeltilmeli. Sendika üyelik aidatı yönetmeliğe bırakılmamalı. Eski haliyle korunsun" dedi.
Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, "Düzenleme tümüyle taleplerimizi karşılamıyor, ancak 2009 yılındaki yapılan düzenleme, bugünden daha ileriydi. Aradan 3 yıl geçtikten sonra varılana razı olacağız. Bir 3 yıl daha geçerse korkarım ki daha az şartlar karşımıza gelecek. 1 Şubat'tan beri sendikalara yetki tespiti verilemiyor. Yasa çıkıncaya kadar verilmeyecek. Süresi gelen toplu iş sözleşmelerinin yenilenmesi için yasaya ihtiyacımız var. Bir an evvel yasayı çıkarmaktan başka seçeneğimiz kalmıyor" diye konuştu.
Yüzde 10 barajının, noter şartının, toplu sözleşmelere getirilen katı uygulamaların ortadan kaldırılmasını desteklediklerini belirten Arslan, sigortalı sayısı artarken, sendikalı sayısının düştüğünü ifade etti. Arslan, "Bizim talebimiz sıfır barajdır. Yüzde 1 de ciddi barajdır ve bazı işkollarında bunun aşılmaması tehlikesi vardır" dedi.
'MARJİNAL SENDİKALAR'
TOBB adına toplantıya katılan Ahmet Şağar, işkolu barajının düşürülmesinin "marjinal" sendikaların yetki alması ve iş barışının bozulmasından endişe ettiklerini söyledi.
FARUK ÇELİK TAŞERONDA ISRARLI
Tasarı üzerine konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise "Bir müddet sonra kıdem tazminatı fonu ile taşeron işçilikle ilgili düzenlemeyi buraya getireceğiz. Bu da birilerini çok hoşnut etmeyecek." dedi.
Son yayınlanan istatistiklere göre yetki alan sendikalarla ilgili geçici madde üzerinde farklı değerlendirmeler yapıldığını söyleyen Çelik, şöyle konuştu. "Taraflarla bu maddeyi konuşmamızda fayda var. Aidatı tüzüğe bıraktık. Sendikalar kendileri belirlesin, yasayla ne kadar aidat alacağını beyan etmemiz doğru olmaz. Binde 5 barajı... Bütün taraflar burada. Sendikaların farklı görüşleri var; DİSK ve Hak-İş 'sıfır olsun', Türk-İş 'baraj olsun' dedi. Bunu Bakanlar Kuruluna taşıyacağımızı kendilerine ifade ettim. Bir çok bakanlığı, Hükümetimizi ilgilendirdiği için Bakanlar Kurulu'ndan Meclise yüzde 3 olarak geldi. Biz taraf değiliz, sorunu çözmeden yanayız. Yüzde 3 eşittir bugünkü yüzde 10 barajına. 880 bin sendikalı işçi var. Şu anda toplu sözleşme kapsamındaki işçi sayısı ise 567 bin. Kamu ve belediyeleri çıkarırsanız, 200-250 bin toplu sözleşme işçisinden bahsediyoruz. 'Sistem alabora olacak' diye konuyu yansıtmak haksızlık olur. İşkolu barajı yüzde 5 olsun diyorsanız. 52 sendikanın 35'inin yetkisi düşüyor, 15 sendika kalmış oluyor. Sendikal hayatın bizim için ne ifade ettiğini değerlendirmemiz gerekiyor. 50 artı 1 işyeri barajıyla oynamadan yana olmadığımızı söyledim. TİM, TOBB ve TİSK'e söylüyorum, tekli baraj varmış gibi takdim etmek haksızlıktır. Türkiye şartlarında bununla oynanmasından yana değilim."
'GREV YASAĞINDAN YANAYIM'
Milli Savunma Bakanlığı ve petrokimyanın grev yasağına girmesinden yana olduğunu söyleyen Çelik, "Demokrasi bir süreç, 'hepsinde kalsın' saygıdeğer bir görüş. Türkiye tablosunu, hassasiyetleri de dikkate almak durumundayız" dedi. EmekDunyasi.Net/ETHA
Yorumlar
Yorum Gönder